to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version
 • Οι δομικές κρίσεις απαιτούν δομικές αλλαγές

  26.09.2022 - 12:59

  Η διέξοδος δεν είναι το «ελάχιστο κράτος» που εισηγείται ο νεοφιλελευθερισμός. Ούτε το πελατειακό και αλλοπρόσαλλο κράτος που αποτελεί τη βαλκανική εκδοχή του. Και φυσικά δεν αποτελεί διέξοδο το «μεγάλο κράτος», της άκρας δεξιάς, ή το «κράτος - μεγάλος αδελφός» των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων. Ούτε προστατεύει την κοινωνία μια ανασφαλής Ελλάδα ως περίκλειστο ξενοφοβικό φρούριο. Όλα αυτά μπορεί να συνταιριάζονται στη «δομημένη φιλελεύθερη πολιτική φιλοσοφία» του κυρίου Μητσοτάκη αλλά δεν μπορούν να συγκροτήσουν ένα ελπιδοφόρο όραμα για την Ελλάδα του μέλλοντος. Ένα τέτοιο όραμα πρέπει να έχει ως βάση του τις αξίες της οικολογικής βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης. Δεν πρόκειται όμως για κάποιο απόμακρο αξιακό όραμα αλλά για επείγουσες πρακτικές ανάγκες της κοινωνίας.
 • Η Ελλάδα γίνεται ξανά «ειδική περίπτωση» με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη

  04.09.2022 - 10:54

  Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από διαφορετικές δοσολογίες δεξιάς πελατειακής πολιτικής. Έχει ανάγκη από νέο υπόδειγμα ανάπτυξης και διακυβέρνησης που να αναιρεί τους παράγοντες που καθιστούν τη δημοκρατία ευάλωτη και τη χώρα ανίκανη να αξιοποιεί τις δυνατότητές της.
 • Οι εφιάλτες του χειμώνα και πώς να τους αντιμετωπίσουμε

  21.07.2022 - 13:51

  Eπικίνδυνος εφησυχασμός μιας κυβέρνησης που υποτάσσει τα πάντα στην επικοινωνία και στο άγχος των εκλογών - Αναγκαία μια άλλη, προοδευτική εναλλακτική
 • Η Αλήθεια για το 2015: Τα αδιέξοδα και οι επιλογές

  11.07.2022 - 10:58

  Το αδιέξοδο δεν δημιουργήθηκε από μόνο του. Υπήρχαν πράξεις και παραλείψεις και από την πλευρά των δανειστών και από την πλευρά της κυβέρνησης Σαμαρά που το δημιούργησαν, όπως υπήρχαν και αδράνειες που το επέτειναν. Κι εδώ υπάρχουν πελώριες πολιτικές ευθύνες. Διότι το εν λόγω αδιέξοδο δεν ναρκοθετούσε μόνο τη νέα κυβέρνηση, αλλά υπονόμευε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και διακινδύνευε την επιβίωση της κοινωνίας.
 • Η αλήθεια για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

  03.07.2022 - 14:15

  Επτά χρόνια μετά, η σημασία του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 παραμένει παρούσα και η αξία του αποδεικνύεται διαχρονική.
 • Οι κίνδυνοι στο νέο διεθνές περιβάλλον και πως να τους αντιμετωπίσουμε

  27.06.2022 - 09:21

  Τα δελτία θυέλλης διαδέχονται το ένα το άλλο σε καθημερινή βάση. Οι επίδοξοι προφήτες του καιρού μας δεν μπορούν να καταλήξουν αν αυτό που έρχεται θα πρέπει να ονομαστεί τέλεια καταιγίδα ή τέλειος τυφώνας. Όμως, το θέμα δεν είναι να προβλέψουμε «αυτό που έρχεται» αλλά να κατανοήσουμε αυτό ήδη ζούμε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο προς το χειρότερο. Η παγκόσμια φτώχεια αναζωπυρώνεται. Η επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση και οι οικολογικές καταστροφές προετοιμάζουν νέες μεταναστευτικές ροές. Η ακρίβεια πλήττει τα εισοδήματα και αποδιοργανώνει τις οικονομίες, αλλά αυτό που έρχεται μπορεί να μην είναι η αποκλιμάκωση, αλλά η επιδείνωση, γιατί η άνοδος των επιτοκίων δεν θα θεραπεύσει την ενεργειακή ακρίβεια που τροφοδοτεί το πληθωρισμό.
 • Για μια αριστερή προσέγγιση του «κεντρώου χώρου

  08.06.2022 - 13:28

  Άρθρο του Γιάννη Δραγασάκη, βουλευτή του Δυτικού Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο περιοδικό «ΒΟΥΛΗ Επί του…περιστυλίου!»
 • Η κυβερνητική πολιτική επιδεινώνει τα προβλήματα των λαϊκών νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης

  08.11.2021 - 13:05

  H κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα εφησυχασμού, βασισμένο σε μια ψεύτικη ευφορία, που καθημερινά όμως έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα που θέλει να κρύψει η κυβέρνηση είναι ότι η πολιτική της είτε προκαλεί είτε επιδεινώνει προβλήματα και δημιουργεί γενικότερους κινδύνους για το μέλλον της κοινωνίας
 • Τραπεζικός αποκλεισμός παρά την πληθώρα κεφαλαίων

  18.10.2021 - 13:04

  Ένα διαχρονικό οικονομικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα είναι ο αποκλεισμός μεγάλων τμημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας από τους πόρους του τραπεζικού συστήματος.
 • Ένας νεοφιλευθερισμός της ανεμελιάς

  19.09.2021 - 12:45

  Ο κ. Μητσοτάκης έχτισε ένα ευχάριστο θέαμα στη ΔΕΘ πάνω στην άμμο αυθαίρετων υποθέσεων
 • Μετά την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

  13.07.2021 - 17:46

  Πολλοί ομιλητές και ομιλήτριες ορθά αναρωτήθηκαν πώς οι θέσεις αυτές θα γίνουν κτήμα του κόσμου τον οποίο και αφορούν
 • Μετά την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  13.07.2021 - 12:09

  Άρθρο του Βουλευτή του Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Δραγασάκη στην Αυγή

Σελίδες

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)