to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:08 | 10.04.2015

Διεθνή

Ουκρανία: Προτεραιότητα η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, οι δυνάμεις της οποίας συγκρούονται με ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, άρχισε σήμερα την κατάρτιση ενός νέου δόγματος για την εθνική ασφάλεια, καταγγέλλοντας την “επίθεση” της Ρωσίας και θέτοντας ως στόχο την ένταξή της στο NATO.



Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του οργάνου αυτού ότι η ρωσική επιθετικότητα αποτελεί έναν “μακρόχρονο παράγοντα” και η ένταξη της χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αποτελεί την “μόνη αξιόπιστη εξωτερική εγγύηση” της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Οι δηλώσεις αυτές του Τουρτσίνοφ και η ανακοίνωση περί κατάρτισης νέας στρατηγικής ασφαλείας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν οργή στη Ρωσία. Η Μόσχα προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, αφού ανέλαβε την εξουσία στο Κίεβο μια νέα φιλοδυτική ηγεσία έπειτα από την ανατροπή του προσκείμενου στο Κρεμλίνο προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι η ανατροπή του Γιανουκόβιτς ήγειρε τη στρατηγική απειλή τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του NATO να αποκτήσουν μόνιμη παρουσία στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, στα ανοικτά της Κριμαίας.

Ο Τουρτσίνοφ επέμεινε ότι η νέα, πενταετούς διάρκειας στρατηγική βασίζεται στην πραγματικότητα της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία.
“Για πρώτη φορά στην ιστορία ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο κατέχει πυρηνικά όπλα, χρησιμοποιεί αυτούς τους παράγοντες για να εκφοβίζει τη διεθνή κοινότητα και χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές της δυνατότητες για να προσαρτήσει και να καταλάβει μέρος της επικράτειας μιας ευρωπαϊκής χώρας”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση αποτελεί πλέον άμεση προτεραιότητα για το Κίεβο και η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιδιώξει τον συντονισμό των ενόπλων της δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών της με εκείνες της δυτικής συμμαχίας.

Το NATO έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της εισδοχής της Ουκρανίας στους κόλπους του στο μέλλον αλλά έχει αποφύγει να δώσει όπλα στην ουκρανική κυβέρνηση διότι, ως κράτος-μη μέλος, δεν υπόκειται στους κανόνες περί συλλογικής άμυνας της συμμαχίας.

Το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ουκρανίας θα πρέπει να επικυρωθεί με την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)