to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:08 | 08.04.2015

Κοινωνία

TIME: Αυτή είναι η Ελλάδα της κρίσης μέσα από 18 συγκλονιστικές φωτογραφίες

Τις συνέπειες της κρίσης των τελευταίων έξι ετών στην Ελλάδα αποτύπωσε με τον πιο γλαφυρό τρόπο μέσα από το φωτογραφικό του φακό ο Άγγελος Τζωρτζίνης στα πρότζεκτ του, με το περιοδικό «Time» να επιλέγει 18 από αυτές που προκαλούν πλέον αίσθηση παγκοσμίως.


Όταν η κρίση χρέους στην Ευρώπη ξέσπασε το 2008, τα μέσα ενημέρωσης εστίαζαν κυρίως στην μοίρα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου «PIIGS», ήτοι Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία. Αυτές οι χώρες έχουν το μεγαλύτερο χρέος και ήταν αυτές που -πλην της Ισπανίας και της Ιταλίας- μπήκαν σε μνημόνια. Αυτά τα πακέτα βοήθειας θα απέτρεπαν την χρεοκοπία των χωρών αυτών, αλλά επιβλήθηκαν με τον όρο οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών σε μία προσπάθεια να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.

Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε αντιδημοφιλής. Στην Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας συνδέθηκαν με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, περικοπές μισθών και αργότερα την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και των αριστερών κομμάτων. Στην Ιρλανδία μεγάλης κλίμακας μετανάστευση και η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων κυριάρχησε στην εθνική σ υζήτηση, ενώ η Πορτογαλία είχε να διαχειριστεί την υψηλή ανεργία των νέων.

 
A young protestor is seen after severe clashes took place in central Athens.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει-τουλάχιστον για κάποιους. Λισαβόνα και Δουβλίνο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Αλλά η κατάσταση στην Αθήνα συχνά μοιάζει να γίνεται χειρότερη. Εκτιμάται ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθλαψη, ενώ το 40% των ελληνόπουλων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

 
Dinos sleeps at the living room of his house with the light of a candle at the Perama district in Athens. Dinos lives with his mother Dimitra at a small house without electricity the last six months.  Thousands of Greek families live without electricity.

Είναι αυτή η Ελλάδα η οποία έδωσε το ερέθισμα στον φωτογράφο Άγγελο Τζωρτζίνη να «οπλίσει» τη μηχανή του. Εδώ και έξι χρόνια απαθανατίζει τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας στην πατρίδα του, την οποία λέει ότι πλέον δεν αναγνωρίζει.

 
An alley near Omonia Square  frequently used by drug users.

Οι εικόνες, αναφέρει το Time, είναι τόσο δυνατές, όσο και σοκαριστικές. «Ο φωτογράφος μας δείχνει τα πάντα, από τις διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής μέχρι γυναίκες που εργάζονται ως ιερόδουλες, από μετανάστες που ψάχνουν καταφύγιο, μέχρι τοξικομανείς στα υπνοδωμάτιά τους», τονίζει το περιοδικό.

A Palestinian family is seen resting at a train station after a five hour journey on foot from the Greek-Turkish border.

A woman cries during a demonstration of municipal workers in Athens.

People grab free produce distributed by farmers in Athens.

Clothes are packed in a car which serves as shelter for a homeless man.

Golden Dawn leader Nikolaos Michaloliakos delivers a speech to party supporters during a rally. Michaloliakos is now imprisoned.

Adriana works as a prostitute and is in the eighth month of her pregnancy. She is seen being is kissed by her boyfriend Nikos. Adriana has no health insurance and cannot cover the expenses of her pregnancy.

Riot police detain a demonstrator during a protest in Athens.

Με πληροφορίες από Ημερησία/ Πηγή: Time

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)