to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:52 | 07.04.2015

πηγή: newmoney.gr

Πολιτική

Ευκ. Τσακαλώτος στο Bloomberg: Είμαι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Bloomberg.


Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Τσακαλώτος αφορούσε στο τι επιδιώκει να κερδίσει η Ελλάδα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Όπως τόνισε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού είναι απλά μία «επίσκεψη σε μία, εκ παραδόσεως, φιλική χώρα. Σε καμία περίπτωση, όπως υποστηρίζουν ορισμένα ΜΜΕ, δεν υπάρχει αλλαγή της ελληνικής στάσης σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Το βασικό θέμα είναι η διατήρηση των σχέσεων με τους εταίρους και τους πιστωτές μας και αυτό δεν αλλάζει από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα».

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος επικαλέσθηκε ακόμη και την κοινή θρησκεία με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.

«Είμαστε μέλη της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και επιθυμούμε να παραμείνουμε», ξεκαθάρισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

--------------------------------

Χρηματοδότηση και «κόκκινες γραμμές»


Υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας δεν επισκέπτεται τη Ρωσία προκειμένου να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, καθώς αυτό το θέμα θα επιλυθεί βάσει της συμφωνίας της 20ης Φεβρουάριου στο Eurogroup. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση εδώ και πολλούς μήνες αλλά συνεχίζει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

«Πολλοί από αυτούς με τους οποίους διαπραγματευόμαστε στα τεχνικά κλιμάκια...είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εμπλέκονταν με το προηγούμενο πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα είναι το «παιδί» τους και εάν δουλέψει κανείς 3-4 χρόνια στο ίδιο πρόγραμμα, δεν μπορεί εύκολα να το αποχωριστεί και είναι δύσκολο να σκεφτεί πέρα από τα τετριμμένα. Γι' αυτό κάποιες φορές είναι ευκολότερο, πράγματα όπως νέες ιδέες ή εκτιμήσεις για το πού το προηγούμενο πρόγραμμα πέτυχε και πού απέτυχε, να γίνονται στα πλαίσια πολιτικής διαπραγμάτευσης», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.

Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ της συνέχειας των ευρωπαϊκών κανόνων και της δημοκρατικής βούλησης για αλλαγή που εκφράστηκε μέσω των ελληνικών εκλογών, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές, καθώς διαφορετικά δεν έχει νόημα η ψήφος των Ελλήνων». Στις «κόκκινες γραμμές» συμπεριέλαβε την άρνηση για νέες μειώσεις μισθών αλλά και λήψη μέτρων που ενισχύουν την ύφεση στην οικονομία.

Εκτίμηση του κ. Τσακαλώτου, πάντως, είναι ότι οι δανειστές θα αποδεχτούν τις «κόκκινες γραμμές» και ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά στις επόμενες δανειακές ανάγκες, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι στις 24 Απριλίου θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup, η οποία θα καταστήσει δυνατή την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων από τους θεσμούς, καθώς και την άρση των περιορισμών από την ΕΚΤ, τόσο για τις εκδόσεις έντοκων γραμματίων όσο και στο waiver. Καμία οικονομία, πρόσθεσε, δεν μπορεί σε βάθος χρόνου να αναχρηματοδοτεί το χρέος της από ίδιες πηγές δίχως να δανείζεται είτε από τον ιδιωτικό είτε από το δημόσιο τομέα.

Σε ερώτηση, τι θα γίνει αν δεν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία στις 24 Απριλίου, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε «νομίζω όλοι το ξέρουν αυτό και γι' αυτό όλοι εργαζόμαστε για το καλό σενάριο».

--------------------------------

Η πορεία της οικονομίας

Όσον αφορά στις προβλέψεις του νέου σχεδίου της κυβέρνησης για το ΑΕΠ, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 1,4% του ΑΕΠ δεν είναι υπερβολικά αισιόδοξη κι ότι υπάρχουν πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες στη χώρα, αρκεί να επιστρέψει η εμπιστοσύνη ώστε να μπορούν να γίνουν επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο όταν η νέα κυβέρνηση αποδείξει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και κατά συνέπεια σταματήσει η απειλή του Grexit και της χρεωκοπίας, τότε θα γίνει μεγάλη στροφή και θα υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη. Όχι όμως αν συνεχίσει τα υφεσιακά μέτρα.

Ακόμα και μια μικρή περίοδος σταθερότητας αρκεί για πολλούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, «όπως μας λένε και οι ίδιοι», καθώς μια οικονομία που έχει υποστεί τέτοια ύφεση είναι λογικό να παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες.

Δείτε εδώ το βίντεο στα Αγγλικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)