to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:23 | 07.04.2015

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Ιράν - Τουρκία: Συμφωνίες στον τομέα του εμπορίου

Να δώσουν ώθηση στο διμερές εμπόριο συμφώνησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, υπογράφοντας σειρά συμφωνιών κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ωστόσο απέφυγαν να αναφερθούν στις διαφορές τους σχετικά με την κρίση στην Υεμένη.


Ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στο Ιράν σε μια χρονική περίοδο όπου οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης, οι οποίες ήταν ήδη τεταμένες λόγω των διαφωνιών τους για τη Συρία, έχουν πληγεί λόγω των γεγονότων στην Υεμένη, καθώς η Τουρκία και το Ιράν υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στην κρίση.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε κατηγορήσει το Ιράν ότι προσπαθεί να κυριαρχήσει στην περιοχή. Ορισμένοι Ιρανοί βουλευτές προέτρεψαν την ιρανική κυβέρνηση να ακυρώσει την επίσκεψή του, ενώ ένας πολιτικός υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν κι η οποία μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση, τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και ο κ. Ρουχανί επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις περιφερειακές εντάσεις, χωρίς να προβούν σε συγκεκριμένες δηλώσεις.

«Δε δίνω προσοχή στους κλάδους του Ισλάμ. Δε με ενδιαφέρει εάν είναι Σιίτες ή Σουνίτες, αυτό που με αφορά είναι οι μουσουλμάνοι γενικά», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, ευσεβής σουνίτης μουσουλμάνος, υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των μαχητών Χούδι στην Υεμένη. Η Τεχεράνη υποστηρίζει τους σιίτες Χούδι.

«Και οι δυο μας πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για εμάς να γίνουμε μάρτυρες του τέλους του πολέμου και του αιματοκυλίσματος στην Υεμένη όσο το δυνατόν συντομότερα», επισήμανε ο κ. Ρουχανί.

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν 8 συμφωνίες κι επικεντρώθηκαν στο να δώσουν έμφαση στην ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία, ενώ ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι βρίσκονται πολύ πίσω από το στόχο να αυξήσουν τον όγκο εμπορικών συναλλαγών στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια από 14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)