to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 05.04.2015

Διεθνή

Υεμένη: Οι Χούτι κατέλαβαν την έδρα της επαρχιακής διοίκησης στο Άντεν

Οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης κατέλαβαν σήμερα την έδρα της επαρχιακής διοίκησης στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, παρά τη συνέχιση για ενδέκατη ημέρα της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον τους από τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό, ο οποίος βομβάρδισε στη διάρκεια της νύκτας την πρωτεύουσα Σαναά.


Διαβάστε ακόμα: Βυθισμένη στο χάος η Υεμένη - Εννεαμελής οικογένεια σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή

Οι αντάρτες Χούτι και οι σύμμαχοί τους, στρατιωτικοί πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, "προχώρησαν στη διάρκεια της νύκτας στην Αλ-Μοάλα", συνοικία στο κέντρο του Άντεν, και "γύρω στις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) κατέλαβαν την έδρα της επαρχιακής διοίησης, περιλαμβανομένου του γραφείου του κυβερνήτη", ανέφερε τοπικός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Οι αντάρτες και οι σύμμαχοί τους βομβάρδισαν κατοικημένες ζώνες, βάζοντας φωτιά σε πολλές κατοικίες και προκαλώντας ζημιές σε άλλες, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.

Κάτοικοι απηύθυναν εκκλήσεις για βοήθεια και ζήτησαν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοι αυτοί, οι οποίοι έχουν υποχρεώσει δεκάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανέφεραν οι μάρτυρες αυτοί, οι οποίοι έκαναν επίσης λόγο για νεκρούς και τραυματίες.

Σήμερα το πρωί, οι αντάρτες και οι σύμμαχοί τους βρίσκονταν κοντά στο λιμάνι Αλ-Μοάλα, το οποίο υπερασπίζονται οι "λαϊκές επιτροπές", οι οποίες βοηθούν το στρατό που είναι πιστός στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία, έκανε γνωστό ο τοπικός αξιωματούχος.

"Ελεύθεροι σκοπευτές που έχουν πάρει θέση στη σκεπή του κτιρίου της επαρχιακής διοίκησης βάζουν στόχο περαστικούς και μέλη των λαϊκών επιτροπών, δήλωσε ο Χάλεντ Μπασαέα, ένας μαχητής των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Χάντι.

Στο μεταξύ, πολεμικά αεροπλάνα του υπό τη Σαουδαραβική Αραβία συνασπισμού βομβάρδισαν στη διάρκεια της νύκτας τη Σαναά, παρά τις χθεσινές εκκλήσεις εκ μέρους της Ρωσίας και του Ερυθρού Σταυρού για μια παύση των βομβαρδισμών ώστε να παραδοθεί επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρυνθούν άμαχοι.

Κάτοικοι ανέφεραν εκρήξεις σε βάσεις που στεγάζουν στρατιωτικές μονάδες πιστές στους Χούτι, ενώ από αεροπορικές επιδρομές επλήγησαν επίσης περιοχές κατά μήκος των συνόρων της Υεμένης με τη Σαουδική Αραβία.

Στο ανατολικό λιμάνι της Μουκάλα, μέλη τοπικών φυλών συγκρούσθηκαν με στρατεύματα και σκότωσαν δύο στρατιώτες, έγινε γνωστό από κατοίκους. Ένοπλα μέλη φυλών μπήκαν χθες στην πόλη για να πολεμήσουν εναντιον μελών της Αλ-Κάιντα που κατέλαβαν τμήματά της δύο ημέρες νωρίτερα.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)