to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:19 | 04.04.2015

Πολιτική

Βήματα μπροστά παρά τις τρικλοποδιές - Δ. Μάρδας: Στις 9/4 θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ

Σε παραπληροφόρηση και "παιχνίδια" κυρίως ξένων μέσων ενημέρωσης αποδίδει η κυβέρνηση τον νέο γύρο κινδυνολογίας που άνοιξε ξαφνικά γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές - Δεν θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup η Αθήνα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Παρασκευής στο Μαξίμου - Ο Δ. Μάρδας διαβεβαίωσε σήμερα, Σάββατο, ότι στις 9 Απριλίου θα καταβληθεί η δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά σημείωσε ότι οι εντολές πληρωμών θα δοθούν στις 8 Απριλίου


Σε παραπληροφόρηση και "παιχνίδια" κυρίως ξένων μέσων ενημέρωσης αποδίδει η κυβέρνηση τον νέο γύρο κινδυνολογίας που άνοιξε ξαφνικά γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις ταμιακές υποχρεώσεις της.

Το υπουργείο Οικονομικών και οι υπουργοί Γ. Σταθάκης και Δ. Μάρδας διέψευσαν δημοσιεύματα περί "στάσης πληρωμών" την ερχόμενη εβδομάδα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πληρωμών μέχρι τον Μάιο. Ακόμη, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup (24/4), ίσως και στο EuroWorking Group της Μ. Τετάρτης.

Την αισιόδοξη εκτίμηση περί συμφωνίας επί της λίστας μεταρρυθμίσεων συμμερίστηκε αργά το βράδυ και το γερμανικό "Spiegel", που το πρωί είχε ανοίξει τον χορό της κινδυνολογίας (διαβάστε σχετικά παρακάτω).

Το πακέτο μέτρων στη σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου - Δεν θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup η Αθήνα

Το πακέτο των μέτρων -βελτιωμένο και ενισχυμένο- που θα παρουσιάσει τη Μ.Τετάρτη στο EuroWorking Group το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την επίτευξη μίνιμουμ συμφωνίας, συζητήθηκε σε πολύωρη σύσκεψη το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετείχε ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αποφασίστηκε να δουλευτούν τα μέτρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να είναι έτοιμα τη Μ.Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μη ζητήσει η ελληνική πλευρά έκτακτο Eurogroup αλλά θα περιμένει την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας. 

Τα επόμενα 24ωρα ωστόσο αναμένεται να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν ορισμένα αδιέξοδα μιας και όπως τονίζουν πηγές της κυβέρνησης υπάρχουν πλέον οριοθετημένες διαφωνίες και οριοθετημένες συγκλίσεις. Πολλά μάλιστα ποντάρονται στην κρίσιμη δίδυμη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 8 και 9 Απριλίου.

Την ίδια στιγμή πάντως το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel άφηνε εμφανίστηκε σαφώς πιο αισιόδοξο: Σε δημοσίευμά του στο οποίο επικαλείται ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών - πιθανότατα το γερμανικό - αναφέρει πως η Αθήνα έστειλε βελτιωμένη λίστα, ενώ η ίδια πηγή αναφέρει: «Τα έσοδα φαίνεται να μην είναι ρεαλιστικά αλλά τουλάχιστον τώρα υπάρχουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και χρονοδιαγράμματα. Υπάρχει πρόοδος αν και ακόμα υπάρχει δρόμος να διανύσουμε».

Δ. Μάρδας: Στις 9 Απριλίου θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ

 

Υπάρχουν χρήματα για να γίνουν οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και όλων των άλλων υποχρεώσεων της επόμενης εβδομάδας, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ο κ. Μάρδας διαβεβαίωσε ότι στις 9 Απριλίου θα καταβληθεί η δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά σημείωσε ότι οι εντολές πληρωμών θα δοθούν στις 8 Απριλίου. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορούμε να πληρώσουμε στους χρόνους που πρέπει τις υποχρεώσεις μας, τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση διερευνά και άλλες πηγές χρηματοδότησης, ο κ. Μάρδας επεσήμανε πως υπάρχουν επισκέψεις ανωτάτων στελεχών της κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο και σημείωσε ότι αυτές οι επισκέψεις αυτές συνδέονται και με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι είναι αρμοδιότητα της κ. Βαλαβάνη και αρκέστηκε να επισημάνει πως θα αντικατασταθεί από έναν φόρο που θα ελαφρύνει τα μικρά και μεσαία στρώματα. «Όλα τα υπόλοιπα είναι καλό να τα ακούσετε όταν θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο», σημείωσε ο κ. Μάρδας.

ΥΠΟΙΚ και ΔΝΤ για το κινδυνολογικό δημοσίευμα

Το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "το σημερινό (σσ χθεσινό, Παρασκευή 3/4) δημοσίευμα του Spiegel εντάσσεται στην προσπάθεια παραπληροφόρησης στην οποία επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες ορισμένα ξένα ΜΜΕ".

Σχετικά με τα αποδιδόμενα σχόλια στον εκπρόσωπο της χώρας μας στο Euro-working Group, διαψεύδονται όσα αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel, αφού "ο κ. Θεοχαράκης δεν χαρακτήρισε ποτέ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τη φράση που του αποδίδεται. Αντίθετα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, αναφέρθηκε σε αυτά λέγοντας ότι  περιλαμβάνουν «κορυφαία στελέχη και με εντυπωσιακές ικανότητες» (top-notch people with impressive skills)".

Σχετικά με την αναφορά στην 9η Απριλίου, το Υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει σε σχετική ανακοίνωση για χθεσινό δημοσίευμα του Reuters. «Όσο για τα περί ανάκλησης του προσωπικού του ΔΝΤ, θυμίζουμε ότι  υπάρχει και το Πάσχα τον Καθολικών καθώς και η προγραμματισμένη διάσκεψη του ΔΝΤ σε λίγες ημέρες», καταλήγει η ανακοίνωση.  

Ερωτηθείσα από το in.gr για τις αναφορές του δημοσιεύματος του Spiegel εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε τα εξής:  «Οι τεχνικές ομάδες των τριών θεσμικών οργάνων βρέθηκαν στην Αθήνα για πάνω από τρεις εργάσιμες εβδομάδες για επαφές με τις ελληνικές Αρχές. Ορισμένα μέλη των ομάδων επιστρέφουν στην αντίστοιχη έδρα τους, ως μέρος της συνήθους εναλλαγής κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών. Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται από τις πρωτεύουσες που εδρεύουν οι θεσμοί και απευθείας επί ελληνικού εδάφους μεταξύ άλλων και μέσω των τοπικών υπαλλήλων.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)