to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 31.03.2015

Διεθνή

Ποιος ήταν ο Μπερκίν Ελβάν: Το τελευταίο θύμα της καταστολής των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013

Η υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν επανήλθε σήμερα στο προσκήνιο, καθώς ένοπλοι εισέβαλαν σήμερα στο γραφείο του εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση και τον κρατούν όμηρο. Θυμίζουμε τα συνταρακτικά γεγονότα του 2014, όταν έγινε γνωστό ότι ο 15χρονος, που χτυπήθηκε από δακρυγόνο που έριξαν αστυνομικοί το 2013, εξέπνευσε ύστερα από 268 μέρες σε κώμα.


Τα σημερινά (31/3/2015) γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη:  Όμηρος ενόπλων ο εισαγγελέας της υπόθεσης Μπερκίν Ελβάν - Σε εξέλιξη οι συνομιλίες (ενημέρωση)

Ο Μπερκίν Ελβάν ήταν το τελευταίο θύμα της καταστολής των διαδηλώσεων στην πλατεία Γκεζί της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο του 2013. Ο θάνατός του ανέβασε  σε επτά τον αριθμό των διαδηλωτών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα του 2013, κατά τα οποία τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ένας αστυνομικός είχε χάσει επίσης τη ζωή του.

Embedded image permalink

Ο Μπερκίν Ελβάν είχε χτυπηθεί από βολή δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, είχε βγει στον δρόμο για να πάρει ψωμί. Παρέμεινε σε κώμα για 268 μέρες. Οταν εξέπνευσε, ξέσπασε ένα κύμα διαδηλώσεων οργής σε όλη την Τουρκία.

Στις ογκώδεις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του, σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, οι διαδηλωτές κρατούσαν συμβολικά μια φραντζόλα ψωμί.

Διαδηλώσεις που χτυπήθηκαν βίαια από την τουρκική αστυνομία, με τουλάχιστον 2 νεκρούς.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Από τις διαδηλώσεις τον Μάρτιο του 2014, στη μνήμη του Μπερκίν Ελβάν.

Fireworks thrown by anti-government protesters explode near riot policemen during a demonstration in Istanbul March 12, 2014. (Reuters / Murad Sezer )

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη κι άλλες μεγάλες πόλεις.

Anti-government protesters run as riot police fires a water cannon during a demonstration in Ankara March 11, 2014. (Reuters)

Την οργή των διαδηλωτών είχαν πυροδοτήσει τότε και οι ισχυρισμοί του Ερντογάν ότι ο 15χρονος ήταν ταραχοποιός. 

Μιλώντας με τη σκληρή γλώσσα της εξουσίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως ο 15χρονος που δολοφονήθηκε από δακρυγόνο της αστυνομίας και εξέπνευσε μετά από 270 μέρες σε κώμα, «ήταν ανάμεσα στους ταραχοποιούς και πετούσε μεταλλικές μπίλιες στους αστυνομικούς». Εφτασε μάλιστα να πει «δεν καταλαβαίνω γιατί έβαλαν μεταλλικές μπίλιες στον τάφο του» ως «απόδειξη» των λεγομένων του.


ΒΙΝΤΕΟ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Ο 15ΧΡΟΝΟΣ ΗΤΑΝ ΤΑΡΑΧΟΠΟΙΟΣ από Enikos_gr

O πατέρας του 15χρονου του απάντησε, σύμφωνα με το παραπάνω ρεπορτάζ, πως «ο Μπερκίν ήταν στην ηλικία να παίζει με μπίλιες, γι' αυτό και βάλαμε μερικές στον τάφο του...»

Η ιστορία του Μπερκίν είχε προκαλέσει συνειρμούς και συνδέσεις με τη δολοφονία, επίσης από σφαίρες αστυνομικού, του επίσης 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στην Αθήνα. Διαδηλώσεις αλληλεγγύης και οργής έγιναν φυσικά και στην ΑΘήνα μετά το θάνατο του Μπερκίν Ελβάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)