to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για κάποια κεφάλαια ανοιχτά...

Έλληνες πολιτικοί θεωρούν ότι είναι απαράδεκτο να ζητάμε από τη Γερμανία την αποπληρωμή ενός ιστορικού χρέους και επιμένουν πως μόνο η χώρα μας πρέπει να είναι ο υποδειγματικός καλοπληρωτής.


Μετά από το εξώφυλλο του "Spiegel", που την τοποθετούσε ανάμεσα σε αξιωματικούς των ναζί στην Ακρόπολη, ένα ακόμη περιοδικό συνδέει την Άνγκελα Μέρκελ μαζί τους. Αυτή τη φορά είναι ο "Economist", που δημοσίευσε άρθρο με σκίτσο στο οποίο η καγκελάριος της Γερμανίας κρατά στο χέρι της ένα περιστέρι το οποίο φέρει στο ράμφος του ένα κλαδί ελιάς. Μπορεί αυτό να είναι το σύμβολο της ειρήνης, όμως στη σκιά που πέφτει στον τοίχο πίσω από την Μέρκελ, η εικόνα αλλάζει και εμφανίζεται να κρατά έναν αετό που παραπέμπει στο Τρίτο Ράιχ.

Την ίδια ώρα, η δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας και συγκεκριμένα η ZDF, σε σατιρική εκπομπή δείχνει στους τηλεθεατές τι σημαίνει τρόικα και πόσο δίκαιο είναι να αναλάβει επιτέλους η χώρα τους τις πολεμικές οφειλές της προς την Ελλάδα. Πρόκειται για το σόου "Die Anstalt", που προβάλλεται από το δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας. Μια εκπομπή που οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως και στο παρελθόν έχει παρουσιάσει το ελληνικό πρόβλημα από διαφορετική σκοπιά. Το τελευταίο επεισόδιο, που ξεκινά ανάλαφρα και χιουμοριστικά, βαραίνει συναισθηματικά, όταν θίγεται ενώπιον του γερμανικού κοινού μεταξύ πολλών και το ζήτημα της σφαγής του Διστόμου από τον Αργύρη Σφουντούρη, διασωθέντα της ναζιστικής θηριωδίας, παιδί 4 ετών τότε, που έχασε 30 συγγενείς. «Η εθνικοσοσιαλιστική ιστορία της Γερμανίας δεν είναι κεφάλαιο κλειστό» επεσήμανε και το περιοδικό "Spiegel" λίγο πριν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο, όπου ετέθη το ζήτημα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Και ενώ όλα αυτά συζητούνται σε διεθνές επίπεδο, Έλληνες πολιτικοί θεωρούν ότι είναι απαράδεκτο να ζητάμε από τη Γερμανία την αποπληρωμή ενός ιστορικού χρέους και επιμένουν πως μόνο η χώρα μας πρέπει να είναι ο υποδειγματικός καλοπληρωτής. Κατηγορούν για επικίνδυνο λαϊκισμό όλους όσοι επαναφέρουν τα ναζιστικά εγκλήματα της Κατοχής και υπενθυμίζουν στο Βερολίνο τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Ελλάδα.

ΥΓ.: Πριν από λίγες ημέρες κατέγραψα τη συγκλονιστική μαρτυρία του θύματος ενός άγνωστου μέχρι σήμερα εγκλήματος που διέπραξαν οι ναζί το 1941 στην Κρήτη και όμοιό του δεν έχει μέχρι σήμερα συμπεριληφθεί στις θηριωδίες των κατακτητών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα θύμα της γερμανικής κατοχής, που θα ζητήσει την ηθική και νομική του δικαίωση επαναφέροντας με εμφατικό τρόπο κάποια ανοιχτά κεφάλαια της ιστορίας, και η μαρτυρία του θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες από την "Αυγή".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)