to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πιερ Λοράν: Είναι ανάγκη να οικοδομήσουμε μια νέα αριστερά

Συνέντευξη με τον γραμματέα τΣτον απόηχο του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών στην Γαλλία, ο Πιέρ Λοράν, γενικός γραμματέας του Κ.Κ. Γαλλίας, σχολιάζει στην «Εποχή» τα αποτελέσματα, μιλάει για τις προσπάθειες του Μετώπου της Αριστεράς να αποκτήσει ξανά τη δυναμική του και αναφέρεται στο νέο ελπιδοφόρο τοπίο που διαμορφώνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. ου γαλλικού Κ.Κ., Πιερ Λοράν



Τη συνέντευξη στην "Εποχή" πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τα αποτελέσματα των εκλογών; 
Η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχει πραγματικά νικητής. Η αποχή ήταν αρκετά μεγάλη. Εμείς κάναμε λόγο για «απεργία της κάλπης» .Από την άλλη πλευρά, δεν έγινε καμία καμπάνια για τα ουσιαστικά προβλήματα. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το αν θα νικήσει το Εθνικό Μέτωπο. Η πολιτική κρίση είναι πραγματικά πολύ βαθειά και όλες οι δημοσκοπήσεις διαψεύσθηκαν. Οι τάσεις για το δεύτερο γύρο δείχνουν ευρεία νίκη της δεξιάς και της άκρας δεξιάς με σημαντική άνοδο του Εθνικού Μετώπου και μαζική απώλεια ψήφων της αριστεράς. Η ευθύνη της κυβέρνησης Βαλς και Φρανσουά Ολάντ είναι βαριά. Μετά την ήττα στις δημοτικές και τις ευρωεκλογές, τα μηνύματα που έστειλαν οι Γάλλοι και οι Γαλλίδες είναι μια νέα σαφής  καταδίκη της πολιτικής που συνεχίζεται από το 2012. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πλέον ποια κατεύθυνση βρίσκεται η ελπίδα. Εάν οι νομαρχίες περάσουν στη δεξιά, θα πρόκειται για μια κοινωνική καταστροφή για τις περιοχές, θα σημάνει επιτάχυνση της πολιτικής της λιτότητας. 

Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αποτραπεί μια συνολική μετατόπιση προς τα δεξιά του πολιτικού σκηνικού στην Γαλλία;
Υπάρχουν δύο τουλάχιστον προϋποθέσεις: επανάκαμψη των κοινωνικών αγώνων κατά της λιτότητας και μια νέα ελπίδα για την πολιτική της αριστεράς. Στις 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν απεργιακές διαδηλώσεις μετά το κάλεσμα των τεσσάρων βασικών συνδικαλιστικών οργανώσεων της Γαλλίας. Στο πολιτικό επίπεδο εργαζόμαστε εδώ και αρκετούς μήνες για να αρχίσει ο διάλογος με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς που αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική: το Μέτωπο της Αριστεράς, τους οικολόγους, τους σοσιαλιστές που τους αποκαλούμε «διαμαρτυρόμενους». Πρόκειται για μια δουλειά που θα πάει σε βάθος» και η οποία θα χρειαστεί χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει αναπόφευκτα να γίνει, αν θέλουμε να αναδειχθεί μια νέα αριστερά στη Γαλλία, ικανή να εμπνεύσει την ελπίδα.

Η ανάγκη για τη νέα αριστερά

Πώς αξιολογείτε την παρουσία των αριστερών ψηφοδελτίων και τι παρακαταθήκη αφήνουν για τις μελλοντικές διεργασίες στο χώρο της ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς; 
Εμείς, το Μέτωπο της Αριστεράς, συγκεντρώσαμε το 9,4% σε εθνικό επίπεδο. Εάν αφαιρέσουμε τα καντόνια στα οποία δεν κατεβάσαμε υποψήφιους, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 11%. Σημειώσαμε πρόοδο σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές του 2008 και 2011. Ελπίζουμε να επανεκλέξουμε την Κυριακή, στο δεύτερο γύρο, τους δύο κομμουνιστές προέδρους των νομαρχιών στη Βαλ ντε Μαρν στην περιοχή του Παρισιού και στην Αλιέ στην Κεντρική Γαλλία. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα καλά αποτελέσματα των υποψηφίων κομμουνιστών του Μετώπου της Αριστεράς σε συνεργασία με τους Οικολόγους, που αποτελούν μια επιτυχή δοκιμασία. 

Το Μέτωπο της Αριστεράς βρίσκεται σε στασιμότητα. Τι θα πρέπει να γίνει, να αποκτήσει ξανά τη δυναμική του και να βοηθήσει ώστε να εκφραστούν πολιτικά τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση;
Θα πρέπει να επιταχύνουμε την οικοδόμηση της νέας αριστεράς. Όλοι ήδη έχουν δεσμευτεί για την οικοδόμηση αυτή και για το άνοιγμα ενός νέου δρόμου. Όλες οι λαϊκές δυνάμεις και οργανώσεις των πολιτών της χώρας μας μπορούν να συμβάλουν. Οι δυνάμεις της αριστεράς όλες χωρίς καμία εξαίρεση έχουν κληθεί να πάρουν μέρος. Κανείς δεν μπορεί να πει: «Αυτό αφορά τους άλλους». Είναι τώρα η ώρα των αποφάσεων, της δράσης, της αφύπνισης για μια σταθερή και καθοριστική προσπάθεια που θα καταλήξει στην οικοδόμηση μιας εναλλακτικής και πλειοψηφίας πολιτικής της αριστεράς για να ξεφύγουμε από την πολιτική της λιτότητας και την υλοποίηση ενός κοινωνικού προγράμματος, αλληλεγγύης και οικολογίας. Η δημοκρατία απειλείται, είναι ανάγκη να δράσουμε, η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Είμαστε περισσότερο από ποτέ αποφασισμένοι να εργαστούμε γι’ αυτήν.

Συμπαράσταση στον ελληνικό λαό

Τι πρωτοβουλίες θα πάρει το επόμενο διάστημα το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το ελληνικό πρόβλημα;
Οι πρόεδροι των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) βρέθηκαν στην Αθήνα στις 14 Μαρτίου. Εκεί αποφασίσαμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες. Έχουμε ήδη οργανώσει πολλές δράσεις στήριξης στις χώρες μας. Στη Γαλλία π.χ. υπάρχει μια συλλογικότητα που συγκροτήθηκε από πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις «Αλληλεγγύη με τους Έλληνες», που λειτουργεί τακτικά για να οργανώσει την καμπάνια υποστήριξης προς την Ελλάδα.
Συμμετέχουμε σε συζητήσεις στα μίντια για να ενημερώσουμε και να πούμε την αλήθεια για την πολιτική και τη δράση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, κυρίως, στη Γαλλία και τη Γερμανία, γιατί οι δυνάμεις του κατεστημένου επιχειρούν να δυσφημίσουν την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της Αλέξη Τσίπρα στην κοινή γνώμη των δύο χωρών. Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να δυναμώσει και να γίνει πιο αποτελεσματική, ώστε να κερδηθεί η συμφωνία- γέφυρα. Αυτό σημαίνει –και γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος– ότι η πιο αποφασιστική βοήθεια προς τον ελληνικό λαό είναι να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική πολιτική στη χώρα μας και να ξαναδώσουμε την αξιοπρέπεια στους άλλους λαούς. 
Εμείς οφείλουμε να δουλέψουμε για να δυναμώσουν παντού οι συμμαχίες κατά της λιτότητας. Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είχε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει η οικοδόμηση του εναλλακτικού Ευρωπαϊκού Φόρουμ. Σ’ αυτό είναι δυνατό να πάρουν μέρος όλες οι πολιτικές δυνάμεις τα συνδικάτα και οι κοινωνικές οργανώσεις, ο κάθε πολίτης που επιθυμεί να συμμετάσχει στις συζητήσεις. Έτσι, θα οργανωθούν επτά μεγάλοι θεματικοί κύκλοι, ώστε να περάσουμε όλοι μαζί στην επίθεση, για να πούμε αντίο στη λιτότητα.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, οι κινητοποιήσεις του Ποδέμος, και η δημοσκοπική άνοδος του Σιν Φέιν, δείχνουν ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό τοπίο. Πως θεωρείτε ότι θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη την πολιτική της Μέρκελ; 
Είναι σαφές ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να ενεργεί όπως πριν. Δεν μπορεί να επιβάλει πια στην Ελλάδα μια κυβέρνηση υποταγμένη στις δικές της ντιρεκτίβες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. 
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ έξυπνη και σοφή στις διαπραγματεύσεις. Είναι πλέον δύσκολο στην Άνγκελα Μέρκελ να καταπολεμήσει μια κυβέρνηση, η οποία επιμένει στο διάλογο. Πέρα από αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται στη διαδικασία ν’ αποδείξει ότι μπορεί να ενεργήσει διαφορετικά ακόμα και στους κόλπους της ΕΕ. Αυτός είναι ένας λόγος για να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις στις άλλες χώρες (της Ευρώπης). Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει η φιλελεύθερη ηγεμονία στην Ευρώπη θα υποστεί μια ιστορική ήττα που μπορεί πραγματικά να εμπνεύσει τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)