to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 26.03.2015

Πολιτική

Γ. Σακελλαρίδης: Δεν θα λάβουμε επιπλέον μέτρα που να επηρεάζουν το εισόδημα των Ελλήνων

"Θέση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ότι δεν μπορούμε να λάβουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία να επηρεάζουν το εισόδημα των Ελλήνων" τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.



Σημεία συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη στον ρ/σ Βήμα 99,5 και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και ΄Αρη Ραβανό:
 

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις

Βρισκόμαστε στη φάση που η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων το οποίο θα καταθέσει στο Eurogroup. Είναι ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τις βασικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούν στο να μπορέσει να πάρει ανάσα η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία, στο πλαίσιο της πολιτικής που θέλουμε να εκπονήσουμε για τους υπόλοιπους δυόμιση  περίπου μήνες μέχρι τον Ιούνιο.

Θέση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ότι δεν μπορούμε να λάβουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία να επηρεάζουν το εισόδημα των Ελλήνων. Σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό δεν συζητάμε αυξήσεις ορίων ηλικίας μέχρι τα 67. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αφορούν σημαντικά ζητήματα σε σχέση με το φορολογικό πλαίσιο, σε ζητήματα φορολογικής διοίκησης, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα εσόδων. Επίσης ζητήματα, που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, που έχουν να κάνουν με ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό – επενδυτικό κλίμα, καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Είναι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν να κάνουν με την τήρηση της λαϊκής εντολής και της δέσμευσης, την οποία έχουμε λάβει στις 25 του Γενάρη, με ένα τρόπο ώστε, να υπάρχει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία και για την Ελλάδα, αλλά και για τους πιστωτές μας.

Σχετικά με το ΦΠΑ

Αυτό που εξέφρασε η κυρία Βαλαβάνη, είναι κάποιες σκέψεις που έχουν γίνει, αλλά δεν αποτελούν θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δεν το λέω με τη λογική ότι σε καμία περίπτωση «αδειάζουμε» την κυρία Βαλαβάνη. Ίσα – ίσα, η κυρία Βαλαβάνη έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα των εσόδων και μάλιστα με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε ότι η ρύθμιση που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα στην ελληνική Βουλή, αποδίδει ταχύτατα και ποσά τα οποία πραγματικά είναι και πάνω από τις εκτιμήσεις της κυρίας Βαλαβάνη και του υπουργείου Οικονομικών.  Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι στους σκοπούς της ελληνικής κυβέρνησης να μιλήσει για άλλες κλίμακες στον συντελεστή ΦΠΑ.

Σχετικά με τη συνεδρίαση του Euroworking  Group

Υπάρχουν γραφειοκρατικές, δυστυχώς, ερμηνείες και αγκυλώσεις οι οποίες δεν επέτρεψαν την άμεση εκταμίευση ενός ποσού το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί νέο δάνειο. Μιλάμε για χρήματα που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση. Η όλη υπόθεση είναι ότι αυτό το 1,2 δις, πριν κάποια χρόνια είχε καταβληθεί απο το ελληνικό δημόσιο για την ανακεφαλαιοποιήση κάποιων τραπεζών και όχι από τα ομόλογα που είχε το ΤΧΣ, με αποτέλεσμα αυτά τα χρήματα να πρέπει να επιστραφούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ελληνικό Δημόσιο. Όλα τα ομόλογα έφυγαν από το ΤΧΣ, πέρασαν στον EFSF/ESM μετά τις 20  Φεβρουαρίου και είναι χρήματα τα οποία πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο ελληνικό δημόσιο γιατί είναι χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Αυτό που απαιτείται είναι μια ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του  EFSF/ESM.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις

Σε διαδικασίες ξεπουλήματος, δεν πρόκειται να μπούμε. Διαδικασίες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο, μπορούμε να τις δούμε όταν υπάρχει ένα αναπτυξιακό πρόσημο και μπορούν να υπάρξουν όροι και  προϋποθέσεις, ώστε τέτοιου τύπου συμπράξεις και  τέτοιου τύπου αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, ώστε να γίνουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και όχι υπέρ κάποιων «αετονύχηδων».

Σε ότι αφορά στα δίκτυα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια, θα κάνουμε ακριβώς αυτό που συμβαίνει και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, θα μείνουν δηλαδή, υπό δημόσιο έλεγχο.

Σχετικά με τη χθεσινή παρέλαση

Αυτό που ενόχλησε περισσότερο στη χθεσινή παρέλαση, είναι συνθήματα που ακούστηκαν από διάφορες ομάδες παρελαυνόντων. Τέτοιου τύπου συνθήματα είναι καταδικαστέα από την ελληνική κυβέρνηση και φαντάζομαι, ότι και οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα κάνουν τα απαραίτητα, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Δεν είναι φέτος η πρώτη χρονιά που τα βλέπουμε. Βλέπουμε τέτοιου τύπου ακραίες εκφράσεις και σε παρελάσεις προηγουμένων χρόνων. Αυτές , όχι απλώς δεν βοηθάνε, αλλά είναι απολύτως καταδικαστέες και πρέπει να εκλείψουν πάραυτα.

Σχετικά με το θέμα Κατρούγκαλου

Ο κ. Κατρούγκαλος έχει δώσει απαντήσεις. Επομένως για την ελληνική κυβέρνηση δεν τίθεται κανένα ζήτημα για τον κ. Κατρούγκαλο.

Σχετικά με τη συνάντηση των Υπουργών Επικρατείας κ.κ. Παππά και Νικολούδη με αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας

Είναι μια σημαντική συνάντηση εργασίας. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων αρχών Ελλάδας και Ελβετίας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν συνέχεια «το μάρμαρο» οι νομίμως φορολογούμενοι πολίτες, αυτοί οι οποίοι δηλώνουν τα πάντα στην Εφορία. Στην Ελβετία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι καταθέσεις Ελλήνων, είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό. Πρέπει να υπάρχει μια διαφάνεια σε αυτού του τύπου τις καταθέσεις, όχι επειδή απαγορεύεται ή είναι μεμπτό γενικά και αόριστα να γίνονται καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά όταν υπάρχει φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, όταν είναι αδήλωτος πλούτος, αυτά είναι ζητήματα που προφανώς αφορούν την ελληνική κυβέρνηση. Είναι ζητήματα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ρίξει άπλετο φως σε συνεργασία με τις Ελβετικές Αρχές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)