to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:10 | 25.03.2015

Πολιτική

Τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group - Δικαιολογημένοι οι ελληνικοί προβληματισμοί για το 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ

Πραγματοποιήθηκε χτες Τετάρτη το μεσημέρι η τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG).


Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 μ.μ. της Τετάρτης η τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), για το ελληνικό ζήτημα, ανέφεραν κοινοτικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκoύ Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) σχετικά με το αποτέλεσμα της συζήτησης στο EWG επί του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή ποσού ύψους των 1,2 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Κυβέρνηση: Θα δοθεί στους θεσμούς ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων - Υπό εξέταση οι τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος με το 1,2 δισ. ευρώ

 

«Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group διεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση όπου προσεγγίσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως προστίθεται από τις ίδιες πηγές, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group «συμφωνήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων». 

Οι δύο πλευρές, προσθέτουν, «συμφώνησαν πως υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο “Brussels Group” το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα».

Για το ζήτημα με το 1,2 δισ. ευρώ που επιστράφηκε στο EFSF, οι ίδιες κυβερνητικές αναφέρουν: «Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και  ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος».

Καταλήγουν δε πως, «το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να εξασφαλίσει επιτυχή κατάληξη στις διαβουλεύσεις, στο πνεύμα της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου».

 

Τι δήλωσε εκπρόσωπος του EFSF

 

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ στις 5 μ.μ., «Mια πρώτη συζήτηση επί του ποσού των ομολόγων που επιστράφηκαν από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα τέλη Φεβρουαρίου (σ.σ. ελληνικό αίτημα για την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF)) διεξήχθη σήμερα στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, (EuroWorking Group) όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία ότι τα ποσά αυτά δεν επέστρεψαν παρατύπως από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΕΤΧΣ και συμφωνήθηκε ότι η ομάδα εργασίας θα εξετάσει το πώς θα προχωρήσουμε εν ευθέτω χρόνο.

Εξάλλου, πηγές της Ευρωζώνης διευκρίνιζαν ότι όταν και αν οι τρεις θεσμοί συμφωνήσουν σε έναν ολοκληρωμένο και φιλόδοξο κατάλογο μεταρρυθμίσεων τότε η Ομάδα εργασίας θα τον εξετάσει και θα ενημερώσει το Eurogroup.

Ευελπιστούμε ότι επι αυτής της βάσης οι ελληνικές αρχές μπορούν τις επόμενες βδομάδες να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Πρόκειται για έναν ογκώδη κατάλογο μέτρων που θα πρέπει να είναι λεπτομερής και η διαδικασία προβλέπει ότι στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίζουν να εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς.

Μόνον εφόσον ολοκληρωθούν αυτά τα στάδια μπορεί να αρχίσει η εκταμίευση, αποσαφήνιζαν οι ίδιες πηγές».

ΥΠΟΙΚ: Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα η τηλεδιάσκεψη του EWG

Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group (EWG), σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ. ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται κανονικά.

*****

Στο μεταξύ, μέχρι τη Δευτέρα το αργότερο, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει, με σκοπό να ξεκλειδωθεί η εκταμίευση των χρημάτων για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες ρευστότητας.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι με βάση τις ελληνικές προτάσεις, το Eurogroup που θα λάβει χώρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δώσει το πράσινο φως και για την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)