to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 24.03.2015

Πολιτική

Ο κοινός ευρωπαϊκός αγώνας ενάντια στη λιτότητα στο Συμβούλιο Προέδρων του ΚΕΑ

Το Συμβούλιο Προέδρων του ΚΕΑ συναντήθηκε στην Αθήνα στις 14 Μαρτίου 2015, προκειμένου να αξιολογήσει την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα και να συζητήσει για νέες πολιτικές πρωτοβουλίες, σχετικές με την εντατικοποίηση του κοινού, ευρωπαϊκού αγώνα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της λιτότητας.


Κοινή δήλωση του Συμβουλίου των Προέδρων του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ)

Το Συμβούλιο Προέδρων του ΚΕΑ συναντήθηκε στην Αθήνα στις 14 Μαρτίου 2015, προκειμένου να αξιολογήσει την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα και να συζητήσει για νέες πολιτικές πρωτοβουλίες, σχετικές με την εντατικοποίηση του κοινού, ευρωπαϊκού μας αγώνα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της λιτότητας.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου συνιστά μια ιστορική νίκη του ελληνικού λαού, που εξουσιοδότησε τη νέα κυβέρνηση να βάλει τέλος στην καταστροφική πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας και έστειλε ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη, στην κατεύθυνση της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προόδου.

Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας περιόδου για την Ευρώπη. Η επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής διαδικασίας και τα πρώτα πολιτικά ρήγματα που προκλήθηκαν στην Ευρώπη μετά τη συνολική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, συνιστούν ενθαρρυντικά σημάδια για την επόμενη περίοδο. Σε αυτή τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων, το πλαίσιο της συζήτησης άλλαξε σε ολόκληρη την Ευρώπη, συγκροτώντας, παράλληλα, ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης. Η ενίσχυση της αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης αποτελεί κεντρικό καθήκον, στην προοπτική της ενίσχυσης των πανευρωπαϊκών κοινωνικών αγώνων και της αλλαγής των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη.

Μια πιθανή επίτευξη μικρότερων ή μεγαλύτερων νικών από την ελληνική κυβέρνηση κατά τα επόμενα βήματα της συνεχιζόμενης, σκληρής διαπραγμάτευσης με τους πολιτικούς εκπροσώπους του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού, θα σηματοδοτήσει το τέλος του δόγματος TINA (There Is No Alternative-Δεν Υπάρχει Εναλλακτική), θα ενθαρρύνει τον αγώνα των ευρωπαϊκών λαών ενάντια στη λιτότητα και θα εντατικοποιήσει τις προοδευτικές πολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη.

Υπογραμμίζουμε το γεγονός, ότι ο αγώνας του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι αγώνας για το παρόν και το μέλλον μόνο της δικής τους χώρας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη γραμμή του αγώνα για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο, επανεπιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε τις κοινές, πολιτικές μας πρωτοβουλίες την επόμενη περίοδο για τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού μετώπου ενάντια στη λιτότητα και την ευρύτερη προβολή του εναλλακτικού, ευρωπαϊκού μας σχεδίου.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά συνεχίζει να αγωνίζεται για τη δραστική επαναδιαπραγμάτευση των δημοσίων χρεών, τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας και τη μετάβαση σε μια νέα φάση δημοσίων επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάκτηση των κοινωνικών υπηρεσιών και την προώθηση βιώσιμων αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα εκμεταλλευτούμε κάθε υπάρχουσα ευκαιρία και όλες τις επερχόμενες διεθνείς συναντήσεις, για να συντονίσουμε τις δράσεις μας με κοινωνικά κινήματα, συνδικάτα, πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς, διανοούμενους κ.α.

  • Θα συναντηθούμε στη Φρανκφούρτη στις 18 Μαρτίου, για να διαδηλώσουμε ενάντια στο σημερινό ρόλο και την αποστολή της ΕΚΤ και να διατρανώσουμε το αίτημά μας για το δημοκρατικό της έλεγχο και το μετασχηματισμό της σε απευθείας δανειστή τελευταίας καταφυγής.
  • Θα συναντηθούμε στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στην Τυνησία, για να ενώσουμε τις φωνές μας με τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
  • Θα διοργανώσουμε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Εναλλακτικών στο Παρίσι, στις 30-31 Μαϊου 2015, για να συγκροτήσουμε άλλον ένα χώρο σύγκλισης των ευρωπαϊκών φορέων που αγωνίζονται για την αλλαγή.
  • Θα κινητοποιήσουμε τους θεσμικούς μας εκπροσώπους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην κατεύθυνση της επεξεργασίας και παρουσίασης κοινών θεσμικών πρωτοβουλιών στα αντίστοιχα κοινοβούλια σχετικά με τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας και την εφαρμογή μέτρων για την εργασία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
  • Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για τη δημιουργία ανοιχτών, δημοκρατικών και περιεκτικών «Συμμαχιών Κατά της Λιτότητας» σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Αυτές οι Συμμαχίες θα βασιστούν σε ένα κοινό, ομόφωνο πλαίσιο διεκδικήσεων και εναλλακτικών προτάσεων, που στόχο έχουμε να αγκαλιάσει όλες τις διαθέσιμες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στις χώρες μας.
  • Καλούμε όλους τους προοδευτικούς φορείς κατά της λιτότητας, να ανακηρύξουμε την Πρωτομαγιά του 2015 σε «Ευρωπαϊκή Μέρα Κατά της Λιτότητας» και να μετατρέψουμε τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις σε ενωτικές κινητοποιήσεις για την αλλαγή στην Ευρώπη.

Το Συμβούλιο Προέδρων του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)