to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 20.03.2015

Πολιτική

Τα γερμανικά ΜΜΕ αποτιμούν θετικά την «επταμερή» σύνοδο με την Ελλάδα

Eνδεικτικοί τίτλοι: «H Αθήνα υπόσχεται νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων» (ntv), «Σύνοδος με στόχο να μην πληγεί το κύρος καμιάς πλευράς» (Spiegel online - που επιπλέον κάνει λόγο για «συμβολική νίκη» του Αλ. Τσίπρα), «H Αθήνα επιδιώκει το ταχύτερο μεταρρυθμίσεις» (tagesschau.de)


Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης βλέπουν ένα αμυδρό φως στην άκρη του τούνελ μετά την κρίσιμη «επταμερή» συνάντηση που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες. Παραθέτουμε μερικούς ενδεικτικούς τίτλους: «H Αθήνα υπόσχεται νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων» (ntv), «Σύνοδος με στόχο να μην πληγεί το κύρος καμιάς πλευράς» (Spiegel online), «H Αθήνα επιδιώκει το ταχύτερο μεταρρυθμίσεις» (tagesschau.de).

Το Spiegel Online σημειώνει, επικαλούμενο διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, ότι στην «επταμερή» συζητήθηκε το θέμα των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να περάσει η Αθήνα από την ελληνική βουλή χωρίς να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους. Το γεγονός πάντως ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες διέθεσαν χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί σημαντική συμβολική νίκη για τον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να αποδείξει στο εσωτερικό ότι διαπραγματεύεται επί ίσοις όροις με τους ευρωπαίους εταίρους, καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Κάτι προέκυψε τελικά από την «επταμερή», μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa: «μια νέα προσπάθεια οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης. Μετά από τρεις ώρες διαλόγου στο περιθώριο της Συνόδου οι επτά βρήκαν τελικά διέξοδο. Βρισκόμαστε ωστόσο ακόμα στην αρχή. Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους εταίρους ότι θα καταθέσει πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες μέρες, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα νέες πιστώσεις. Όμως ούτε και τώρα οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν πλήρη εικόνα για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι 'αν και υπήρξε μια απογοήτευση για το ότι μετά την 20η Φεβρουαρίου δεν έγινε αυτό που ήλπιζαν οι ευρωπαίοι εταίροι, τώρα η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Και εμείς έχουμε εμπιστοσύνη ότι αυτό θα γίνει'. Στο ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με το πόση πίεση δέχθηκε για να προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο η Άγκελα Μέρκελ απάντησε: 'Αντιμετωπίζω με χαλαρότητα κάθε συνάντηση. Και αυτό ισχύει και για τη συνάντηση της Δευτέρας'. Σύμφωνα τέλος με την καγκελάριο δεν συζητήθηκε η κόντρα Βαρουφάκη-Σόιμπλε. 'Είχαμε μια ήρεμη συζήτηση επί της ουσίας. Μεμονωμένες δηλώσεις δεν ήταν αντικείμενο των διαβουλεύσεων', τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος». (πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Στ. Γεωργακόπουλου στη DW)

Τα σχόλια των γερμανικών εφημερίδων

Η χθεσινή επταμερής συνάντηση των Βρυξελλών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και μετά από σχετικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, κυριαρχεί στις αναφορές του γερμανόφωνου τύπου.

«Ο έλληνας πρωθυπουργός πέτυχε τη διοργάνωση μίας μίνι συνόδου με στόχο την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων (σ.σ. της Ελλάδας) – και ήταν πιο απομονωμένος από ποτέ», παρατηρεί το σχόλιο της Deutsche Welle. «Η υπομονή (σ.σ. των εταίρων) εξαντλήθηκε», σχολιάζει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί περισσότερα χρήματα από τους διεθνείς πιστωτές αλλά κατά το δυνατόν χωρίς όρους». Όπως επισημαίνει το σχόλιο, «η ελληνική κυβέρνηση συχνά δρούσε εσωπολιτικά σαν να είχε να αντιμετωπίσει στη ‘μάχη' της κατά της πολιτικής λιτότητας αποκλειστικά και μόνο τη Γερμανία. Φυσικά αυτό δεν ίσχυε ποτέ. Στη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Αυστρία, αλλά και σε άλλες χώρες το αίσθημα κατανόησης βαθμιαία εξαντλείται. Το αργότερο μετά την έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες φάνηκε πόσο απομονωμένη είναι πραγματικά η Αθήνα».

Ο γερμανός αρθρογράφος προσθέτει κλείνοντας: «(…) Κανείς σε επίπεδο κυβερνήσεων δεν υπερασπίζεται σήμερα τον Τσίπρα. Όλοι επιμένουν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. (…) Ας ελπίσουμε ότι ο Τσίπρας έχει επιτέλους αντιληφθεί ότι δεν κάνει προόδους με την τακτική που ακολούθησε έως τώρα. Αν ακόμη και τώρα δεν παρουσιάσει έργο, η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να βοηθηθεί».

«Η Αθήνα υπόσχεται ταχείες μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη διαδικτυακή της έκδοση, παρατηρώντας ότι «στη διαμάχη για το χρέος η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες να επιτύχουν συμφιλίωση. Η Αθήνα θέλει να παρουσιάσει νέα μεταρρυθμιστικά σχέδια. Ωστόσο, η χώρα έχει έλλειψη χρόνου και χρημάτων».

Σε σχόλιο στην έντυπη έκδοσή της, η εφημερίδα της Φραγκφούρτης εκτιμά ότι «η ελληνική οικονομική κατάσταση είναι κακή αλλά δεν είναι ανέλπιδη. Μπορεί κανείς να βασιστεί στην καγκελάριο». Η αρθρογράφος αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση της Άγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο, όπου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη». Η εφημερίδα εκτιμά ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να αποδεχθεί τους όρους, «όχι να τους εκπληρώσει», όπως γράφει χαρακτηριστικά, προκειμένου να εκταμιευθούν και πάλι χρήματα. Η αρθρογράφος εκτιμά, ωστόσο, ότι η Ελλάδα «δεν έχει πραγματικές δυνατότητες οικονομικής ανάκαμψης εντός του ακριβού ευρώ. Το κοινό νόμισμα παραμένει ένα βαρύ φορτίο –για τους Έλληνες και για την Ευρώπη».

Η Welt σχολιάζει ότι «τώρα έρχονται στο φως οι πραγματικές προθέσεις της Ελλάδας. (…) Έως τώρα η Ευρώπη θεωρούσε ότι η Αθήνα εργάζεται για νέες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι ο Τσίπρας ακολουθεί από την αρχή ένα άλλο σχέδιο», σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου. Η εφημερίδα φιλοξενεί μάλιστα δηλώσεις ευρωπαίου διπλωμάτη των Βρυξελλών που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών με την ελληνική πλευρά. Όπως δήλωσε, «εντύπωσή μου είναι ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης ήταν από την αρχή να μην αποδεχθεί ποτέ το παλιό πρόγραμμα. (…) Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήθελε από την αρχή κάτι εντελώς καινούργιο».

Οι εταίροι ζήτησαν εκ νέου επίσπευση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση

«Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει εντός λίγων ημερών ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο», σημειώνει στην ιστοσελίδα της η Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στη χρεοκοπία». Σε ανταπόκριση της έντυπης έκδοσής της από τις Βρυξέλλες, η εφημερίδα του Μονάχου κάνει λόγο για «βήματα προς το γκρεμό», αναφερόμενη στις εξελίξεις στο πεδίο του ελληνικού ζητήματος. Η γερμανίδα ανταποκρίτρια παρατηρεί ότι «στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών κανείς δεν θέλει να είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Ελλάδα προσεγγίζει με γοργό ρυθμό τη χρεοκοπία».

Το Spiegel, στη διαδικτυακή του έκδοση, σχολιάζει ότι «(…) η Μέρκελ και ο Τσίπρας συζήτησαν επί ώρες απλά και μόνο για να επιβεβαιώσουν την υφιστάμενη συμφωνία». Σχολιάζοντας αν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία η λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να προσκομίσει η ελληνική κυβέρνηση εντός των προσεχών ημερών, εκτιμά ότι «κατά παράδοξο τρόπο, ναι». Όπως εξηγεί το γερμανικό περιοδικό, μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου η καγκελάριος Μέρκελ «έκανε λόγο για αναγνώριση (σ.σ. από τον έλληνα πρωθυπουργό) των ‘αποφάσεων του Γιούρογκρουπ' και για την επιθυμία (σ.σ. των εταίρων) έναντι της Αθήνας ‘να επισπεύσει' τις εργασίες στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Αυτό το ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα εδώ και εβδομάδες». (από το ρεπορτάζ του Άρη Καλτιριμτζή στη DW επίσης)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)