to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:37 | 18.03.2015

Διεθνή

#Blockupy: Ηχηρό μήνυμα κατά της λιτότητας στη Φρανκφούρτη - Συλλήψεις, δακρυγόνα και τραυματισμοί στις συγκρούσεις με την αστυνομία (βίντεο - φωτ.)

Ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις του Blockupy στη Φραγκφούρτη, με συγκρούσεις με την αστυνομία να ξεκινούν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης - 20.000 διαδηλωτές στην απογευματινή πορεία προς τα γραφεία της ΕΚΤ - Πάνω από 350 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από την αστυνομία κατά τις συγκρούσεις που προηγήθηκαν


Σχετικά hashtag: #Blockupy - #ECB - #18M

Ολοήμερες εκδηλώσεις κατά της λιτότητας έλαβαν χώρα χτε Τετάρτη στη Φραγκφούρτη με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΕΚΤ. Δεκάδες χιλιάδες στην απογευματινή διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, συγκρούσεις με την αστυνομία και συλλήψεις στις συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν το κίνημα Βlockupy, αριστερές οργανώσεις και φορείς.

Διαβάστε ακόμη: Φρούριο Φρανκφούρτη - 10.000 αστυνομικοί περιφρουρούν την ΕΚΤ // #Blockupy: Εντυπωσιακό φωτορεπορτάζ του Guardian από την Φρανκφούρτη 

Τετάρτη 18/3 - Η ενημέρωση με χρονολογική σειρά:

20:30 Ολοκληρώθηκε η ειρηνική διδήλωση του απογεύματος με τη συμμετοχή περίπου 20.000 διαδηλωτών. Αντλίες νερού, δακρυγόνα και 350 συλλήψεις από την αστυνομία η εικόνα του κέντρου της πόλης το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. 

German riot police officers walk along marching protesters in Frankfurt, March 18, 2015. (Reuters/Michael Dalder)

Φυσικά, ήταν και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με συντρόφους από όλη τη Γερμανία, στη Φρανκφούρτη (δείτε φωτογραφίες εδώ)

19:45 Η σημαία του ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε να λείπει από τη διαδήλωση κατά της λιτότητας:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Εκεί και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

19:00 Πάνω από 20.000 οι διαδηλωτές του απογευματινού συλλαλητηρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Blockupy

View image on Twitter

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

18:00 Η Ν. Κλάιν στο βήμα της εκδήλωσης - Πάνω από 10.000 οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αστυνομίας της Φρανκφούρτης:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

View image on Twitter

16:10 Πάνω από 350 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από την αστυνομία της Φραγκφούρτης, κατά τις συγκρούσεις που προηγήθηκαν. Για 88 τραυματίες αστυνομικούς κάνουν λόγω οι αρχές. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας στο κέντρο της πόλης. «ΣΥΡΙΖΑ - Podemos, venceremos», ένα από τα συνθήματα που ακούγονται από τους συγκεντρωμένους.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

View image on Twitter

Βίντεο από επίθεση που έλαβε χώρα νωρίτερα εναντίον αστυνομικού τμήματος:

15.00 Μ. Ντράγκι: «Κάποιοι ζουν δύσκολα, αλλά δεν φταίμε εμείς …». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι μιλώντας στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Τράπεζας, στην γεμάτη από διαδηλωτές Φρανκφούρτη. 


14.12 Τουλάχιστον 6.000 διαδηλωτές βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από την ΕΚΤ.


13.10 Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι φτάνει στο κτίριο με τη βοήθεια ελικοπτέρου.


 

12.51 Η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Φρανκφούρτης. 100 χιλιόμερεα συρματοπλέγματος, 10 χιλάδες αστυνομικοί και όλα τα κανόνια νερού της Γερμανίας έχουν συγκεντρωθεί για την καταστοή των διαδηλωτών.

12.14 Η αστυνομία προσπαθεί να κάνει έλεγχο ταυτοτήτων στους διαδηλωτές, και οι διαδηλωτές απαντούν με καθιστική διαμαρτυρία ώστε να παρεμποδίσουν τη διαδικασία.

11.47 Οι διαδηλώσεις επεκτείνονται και σε άλλα μέρη της πόλης.Πληροφορίες για πολλούς τραυματισμούς.

11.28  Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, πραγματοποιήθηκαν περίπου 350 συλλήψεις ενώ οι διαδηλωτές φτάνουν τους 10.000.

Φράγματα και σειρές συρματοπλεγμάτων νέας τεχνολογίας έχει τοποθετήσει η αστυνομία της Φρανκφούρτης, περικυκλώνοντας το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέχεια μέτρων που παίρνονται κατά των διαδηλώσεων για την πολιτική λιτότητας και του καπιταλισμού, οι οποίες συμπίπτουν με τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων.

 

Διαδηλωτές κρεμούν πανό στο κτήριο της ΕΚΤ.

Από νωρίς το πρωΐ ξεκίνησαν οι συγκρούσει στη Φρανκφούρτη, οι διαδηλωτές έκαψαν ένα περιπολικό, ενώ οι δυνάμεις καταστολής απαντούν με χημικά και καπνογόνα.



Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή γύρω από το κτήριο της ΕΚΤ με κιγκλιδώματα, ενώ έχουν παρατάξει πολλές διμοιρίες στους γύρω δρόμους. 

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

View image on Twitter

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

 

Διαβάστε ακόμα: Κάλεσμα του Blockupy: Στην Ελλάδα με αγάπη


Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα ακολουθήσει τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Κύπρο, όπου διεξήχθησαν οι εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κι αντανακλά τη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ενεργεί ο πανίσχυρος θεσμός, ο οποίος αποστασιοποιείται από τις συνεχιζόμενες πολιτικές διενέξεις στην ευρωζώνη.

“Ο κύριος λόγος της κινητοποίησης είναι ότι η ΕΚΤ είναι μέρος της τρόικας, κι η τρόικα είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας που έσπρωξαν τόσους πολλούς στη φτώχεια”, επισήμανε ο Ούλριχ Βίλκεν, ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης του κινήματος “Blockupy”, η οποία θα γίνει μπροστά στο νέο κτίριο της τράπεζας, το οποίο κόστισε 1,3 δισεκ. ευρώ.

Η ΕΚΤ διαθέτει πολλούς τρόπους να επηρεάζει τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, καθώς για παράδειγμα χορηγεί χρηματοδότηση στις τράπεζες χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης επέκρινε πρόσφατα την πολιτική της ΕΚΤ έναντι της Αθήνας, λέγοντας ότι προκαλεί “ασφυξία” στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι το οποίο επίσης καταγγέλλουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης.

“Δεν έχουν εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά πιέζουν συνεχώς τις κυβερνήσεις για να λαμβάνουν αποφάσεις”, τόνισε ο Βίλκεν, αναφερόμενος στα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ. “Το είδαμε ξανά αυτό στον τρόπο με τον οποίο έκαναν πολύ πιο σκληρούς τους όρους προκειμένου η Ελλάδα να αντλεί χρηματοδότηση μετά τις εκλογές”.

Νωρίτερα φέτος η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες, όταν η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έθεσε υπό αμφισβήτηση τις μεταρρυθμίσεις που της ζητούνται σε αντάλλαγμα για τη χρηματοοικονομική υποστήριξή της.

“Αυτές είναι οι πολιτικές τις οποίες εφαρμόζουν από τα ωραία καινούργια γραφεία τους στη Φραγκφούρτη”, τόνισε ο Βίλκεν.

Οι διοργανωτές αναμένουν ότι περίπου 3.000 άνθρωποι θα μεταβούν στη Φραγκφούρτη από άλλες χώρες για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, ενώ υπολογίζουν ακόμη ότι θα κινητοποιηθούν 7.000 άνθρωποι στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)