to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:24 | 19.03.2015

Πολιτική

BBC: Η Ελλάδα είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Ανώτερος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης δηλώνει στο BBC ότι «η Ελλάδα είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο»


Με τίτλο η ΕΕ αποσκοπεί στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος, το BBC αναφέρεται στις δηλώσεις ανώτερου ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος χαρακτηρίζει το θέμα της Ελλάδας ως τον«ελέφαντα στο δωμάτιο».

Το άρθρο (ΕΔΩ στα αγγλικά) κάνει λόγο ότι η διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και στους διεθνείς πιστωτές της δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της συνόδου της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, αλλά πρόκειται για το πιο πιεστικό ζήτημα.

Και αυτό θα συζητηθεί εκτενώς στο περιθώριο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει στόχο να κρατήσει μια ξεχωριστή συνάντηση αργά το βράδυ της Πέμπτης με τους ηγέτες της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και τον πρόεδρο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο στόχος -σύμφωνα με το BBC- είναι να σπάσει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της σχετικά με τους όρους που συμφωνήθηκαν τον περασμένο μήνα για την επέκταση του οικονομικού πακέτου διάσωσης.

Καθώς ο χρόνος σέρνεται, η ανησυχία αυξάνεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει από χρήματα. Είναι θέμα λίγων εβδομάδων πριν ακόμη ένα «αγκάθι» να έρθει.

«Τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν με ρυθμό», δηλώνει ο διπλωμάτης της ΕΕ, στο BBC και συμπληρώνει «ο κίνδυνος ατυχήματος έχει αυξηθεί».

Ο πόλεμος των λέξεων ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι βελτίωσης.

Στο ρεπορτάζ του BBC η ομιλία του πρωθυπουργού στο ελληνικό κοινοβούλιο, χαρακτηρίζεται ως προκλητική κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του για το νέο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση «το οποίο εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ενεργεί μονομερώς».

«Εάν το κάνουν αυτό για να μας φοβίσουν», είπε ο κ. Τσίπρας «η απάντηση είναι δεν φοβόμαστε». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, δεν εντυπωσιάστηκε.

Το δημοσίευμα αναφέρει τις δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί: «Υποστηρίζουμε τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να βοηθήσει εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία, αλλά πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις για νέα μέτρα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις».

Ανώτερος Ελληνας αξιωματούχος που συμμετέχει ενεργά στις συνομιλίες με τους πιστωτές δήλωσε στο BBC ότι ο Τσίπρας είχε ζητήσει πολιτική συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής επειδή η Αθήνα πιστεύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ προσπαθούν να πάνε πίσω τους όρους της συμφωνίας που έγιναν τον περασμένο μήνα.

«Εχουμε την αίσθηση πως υπάρχει μια μετακύλιση των ελληνικών θέσεων. Προσπαθούν να επιστρέψουν στους παλαιούς όρους. Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει συζήτηση και να μας δοθεί το περιθώριο να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας αξιωματούχος και κατέληξε:

«Δεν έχουμε λάβει καμία είδους χρηματοδότηση από τον περασμένο Αύγουστο. Η ΕΚΤ μας έχει φερθεί σκληρά. Θέλουμε μια συνάντηση κορυφής για τα λύσουμε όλα αυτά».

Μετάφραση: thetoc.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)