to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:45 | 18.03.2015

Διεθνή

Οι Τουρκοκύπριοι ξανακάθονται στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου και ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, προϊδέασαν, μετά την συνάντηση τους το βράδυ της Τρίτης, ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό, που διακόπηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, μπορεί να επαναληφθούν σύντομα. Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Ο ίδιος, πρόσθεσε, περιμένει τον συνομιλητή του στο τραπέζι.



Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Ντ. Έρογλου δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό εντός των πρώτων εβδομάδων του Απριλίου να μπορεί να ανακοινωθεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με κάποιες ανακοινώσεις. Έτσι καταλάβαμε από τις συζητήσεις. Το κύριο είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Αφού ξεκινήσουν, συνέχισε, είναι γνωστά τα έξι κεφάλαια, στα οποία υπάρχουν προσεγγίσεις του ιδίου με τους Χριστόφια και Αναστασιάδη, αλλά και συμφωνίες από τα παλιά. 

Το μήνυμα, πρόσθεσε, που έστειλε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι ότι μπορεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πριν ή μετά τις «προεδρικές εκλογές» (θα γίνουν στις 19 Απριλίου), με τον ίδιο να εκδηλώνει την πρόθεση να αρχίσουν άμεσα.

Ο Ντ. Έρογλου είπε ότι πρότεινε εάν το δεχθεί και η άλλη πλευρά, η πρώτη συνάντηση να γίνει στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και μετά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία.

Ο κ. Άιντε εξέφρασε «αυξημένη αισιοδοξία» ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό μπορεί να επαναληφθούν μέσα στην Άνοιξη. Ανέφερε ότι είχε σήμερα καλές συναντήσεις, τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και τους συμβούλους του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)