to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:09 | 16.03.2015

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Λετονία: Πορεία συνεργατών των ναζί στη Ρίγα

Λετονοί που είχαν πολεμήσει εναντίον της πρώην ΕΣΣΔ στις τάξεις των Ες-Ες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και υποστηρικτές τους διαδήλωσαν στη Ρίγα υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.


Εν μέσω του κλίματος φόβου που έχει προκαλέσει ο ρόλος της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, η ετήσια πορεία, την οποία έχει καταγγείλει επανειλημμένα η Μόσχα, προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία.

Συνολικά 1500 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Λετονίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπαρχηγός της λετονικής αστυνομίας, Άρτις Βελς.

Ο Λετονός υπουργός Εσωτερικών Ρίχαρντς Κοζλόβκις δήλωσε ότι η αστυνομία «δεν επέτρεψε» σε δεκάδες «εξτρεμιστές» που προέρχονταν «όχι μόνο από τη ρωσική πλευρά, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές χώρες» να διαταράξουν τη δημόσια τάξη.

Περίπου 40 αντιφασίστες διαδήλωσαν μετά την πορεία, ενώ «απολύμαναν» με βούρτσες το Μνημείο της Ελευθερίας.

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της πορείας των συνεργατών των ναζί.

Την 16η Μαρτίου του 1944, η Λετονική Λεγεώνα, η οποία βρισκόταν υπό τις διαταγές του γερμανικού στρατού και των Βάφεν Ες Ες, είχαν συγκρουστεί στη Λευκορωσία με τον Κόκκινο Στρατό, χωρίς να καταφέρουν ωστόσο να αποτρέψουν την κατάληψη της Λετονίας από τη Σοβιετική Ένωση που διήρκησε σχεδόν μισό αιώνα.

Εβραϊκές οργανώσεις, η Μόσχα και η ρωσόφωνη μειονότητα, η οποία αποτελεί το ένα τέταρτο των 2 εκατομμυρίων κατοίκων της βαλτικής χώρας, κρίνουν ότι αυτή η διαδήλωση αποτελεί εξύμνηση του ναζισμού, ενώ αντιθέτως εθνικιστές θεωρούν ότι οι βετεράνοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της χώρας τους.

Εκπρόσωπος του Κέντρου Simon Wiesenthal της Ιερουσαλήμ, ο ιστορικός Εφραίμ Ζουρόφ, που παρίστατο για να καταγράψει τα γεγονότα, το χαρακτήρισε ένα «μεγάλο ψέμα».

«Το να αναγάγεις τα μέλη της Λετονικής Λεγεώνας σε ήρωες και μαχητές της ελευθερίας είναι εξωφρενικό. Πρόκειται για παραποίηση της ιστορίας. Στις τάξεις αυτής της Λεγεώνας υπήρχαν αρκετοί που συμμετείχαν στις μαζικές δολοφονίες των Εβραίων», είπε ο εκπρόσωπος του κέντρου.

Περίπου 140.000 Λετονοί πολέμησαν στις τάξεις της Λεγεώνας και περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης ή κατά σε αιχμαλωσία στην ΕΣΣΔ. Περίπου 130.000 επέλεξαν αντιθέτως να πολεμήσουν κατόπιν στο πλευρό των Σοβιετικών. Το ένα τέταρτο εξ αυτών σκοτώθηκε σε μάχες περιλαμβανομένων πολλών που έχασαν την ζωή τους πολεμώντας εναντίον των συμπατριωτών τους της Λεγεώνας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)