to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:05 | 11.03.2015

πηγή: real.gr

Διεθνή

Διευθυντής Bild: Δεν κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες

Συνέντευξη στην Φαίη Καραβίτη


Η εφημερίδα που διευθύνει, επηρεάζει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους, τόσο στην Γερμανία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι τώρα έχει οδηγήσει σε παραίτηση Προέδρους και υπουργούς της Γερμανίας, ενώ έχει καταστρέψει καριέρες καλλιτεχνών και «χρεώνεται» προπαγάνδα που έχει οδηγήσει ακόμη και σε εγκληματικές πράξεις. 

Στόχος της BILD τα τελευταία χρόνια είναι η χώρα μας και η πολιτική διάσωσης που ακολουθείται από την Ευρώπη, με την πίεση της Γερμανίας. Ο Διευθυντής του πιο ισχυρού φύλλου της Ευρώπης Κάι Ντίκμαν μιλά στo Real.gr και δίνει την δική του εξήγηση για το «NEIN»που λέει σχεδόν καθημερινά πλέον η BILD στην βοήθεια για την Ελλάδα, καθοδηγώντας επικίνδυνα την γερμανική κοινή γνώμη. 

Στην Ελλάδα υπάρχει η αντίληψη ότι η BILD έχει κηρύξει «πόλεμο» εναντίον της Ελλάδας. Όταν μιλάτε, στην εφημερίδα σας, για «άπληστους Έλληνες», εννοείτε τον ελληνικό λαό ή τους κυβερνώντες; 

- H BILD δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον κανενός. Η μεγάλη κληρονομιά του οίκου Axel Springer αποτελεί για μας μεγάλη δέσμευση. Με την φράση «άπληστοι Έλληνες» δεν εννoείται ο ελληνικός λαός που υποφέρει υπό την πίεση της λιτότητας, το ίδιο όπως μόνο μεμονωμένοι Γερμανοί θεωρούν ότι τους εννοούν όταν στα βρετανικά γήπεδα φωνάζουν «χτυπήστε τους Γερμανούς». Αυτό που εννοούμε είναι μια κυβέρνηση η οποία, έπειτα από 240 δισεκατομμύρια ευρώ αλληλέγγυας βοήθειας από την Ευρώπη, έρχεται με το χέρι στην τσέπη και λέει: Θέλουμε κι άλλα λεφτά, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε άλλο οικονομία. Πώς θα την χαρακτηρίζατε εσείς μια τέτοια συμπεριφορά; Θα έπρεπε μήπως να γράψουμε «ξεδιάντροποι»;

Τότε ποιος είναι ο στόχος της εφημερίδας σας, οι Έλληνες που ζητούν χρήματα ή τα γερμανικά κόμματα που συμφωνούν να τους δοθούν;

- Ακόμη μια φορά: Δεν στρεφόμαστε εναντίον του ελληνικού λαού. Ειδικά η τελευταία δράση με τις «selfies για το Nein» απευθυνόταν στην γερμανική κυβέρνηση και στους βουλευτές, οι οποίοι επιμένουν στην λάθος «πολιτική διάσωσης» για την Ελλάδα. Οι όροι λιτότητας πνίγουν την ελληνική οικονομία και τα δισεκατομμύρια βοήθειας δεν βοηθούν. Όταν ένα φάρμακο δεν βοηθά, ίσως πρέπει τελικά να σταματήσει. 

Αυτή η καμπάνια με τις «selfies για το Nein», επικρίθηκε τόσο από άλλα γερμανικά ΜΜΕ όσο και από Γερμανούς πολιτικούς, ενώ η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εξέδωσε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση. Τι έχετε να πείτε; Μήπως πράγματι ξεπεράσατε το όριο;

- Λαμβάνω πάντα σοβαρά υπόψη την κριτική, αλλά η καμπάνια ήταν σωστή! Το ευρώ ως μεγάλο ευρωπαϊκό πρότζεκτ μπορεί να πετύχει μόνο αν υπάρχουν σταθεροί κανόνες και αν όλος ο κόσμος μπορεί να δει ότι δεν παραβιάζονται. Για την ευρωδιάσωση έχουν παραβιαστεί σχεδόν όλοι οι κανόνες: Ο κανόνας του no-bail-out, σύμφωνα με τον οποίον μια χώρα δεν πρέπει να αναλαμβάνει τα χρέη άλλης χώρας, δεν ισχύει πλέον. Το ότι η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί κράτη έχει από καιρό ξεχαστεί. Και ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έχει δηλώσει ότι «όταν τα πράγματα σοβαρεύουν, πρέπει κανείς να πει ψέματα». 

Αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε το μεγάλο όραμα της Ευρώπης εν ανάγκη σε ψέματα, τότε η ήπειρός μας θα δει σύντομα το τέλος της. Μέλλον υπάρχει μόνο με την αλήθεια και η αλήθεια είναι: μέσα στο ευρωσύστημα η Ελλάδα δεν σώζεται. Πιστεύω ότι και η σημερινή κυβέρνηση στην πραγματικότητα το γνωρίζει αυτό.

Έχετε όμως ποτέ εξηγήσει στους αναγνώστες σας ότι ο Γερμανός φορολογούμενος στην πραγματικότητα δεν πληρώνει, αλλά θα πληρώσει μόνο εφόσον η Ελλάδα χρεοκοπήσει; Έχετε εξηγήσει ότι το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας διατίθεται για την σωτηρία των τραπεζών και την αποπληρωμή χρεών; Και τελικά θεωρείτε ότι η BILD υπήρξε ως τώρα αντικειμενική στην κάλυψη της κρίσης;

- Η πραγματικότητα δυστυχώς έχει δικαιώσει κατ’ επανάληψη τις αναφορές μας. Ήδη από το 2010 προειδοποιήσαμε ότι αυτή η πολιτική διάσωσης είναι λάθος και δεν βοηθά τον ελληνικό λαό. Τώρα, πέντε χρόνια αργότερα, η Ελλάδα χρειάζεται τέσσερις μήνες έκτακτης βοήθειας και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης έχει ήδη δηλώσει ότι τον Ιούνιο θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα. Έτσι είναι το επιτυχημένο πρόγραμμα βοήθειας; Η αλήθεια είναι: Η βοήθεια πρέπει να συμβάλλει στην αυτοβοήθεια, δηλαδή η Ελλάδα πρέπει με αυτήν να ξανασταθεί στα πόδια της. Αυτό όμως δεν ισχύει καθόλου στην προκειμένη περίπτωση. 

Και σε ό,τι αφορά την χρήση των κεφαλαίων: Αν η Ευρώπη δεν είχε σώσει τις ελληνικές τράπεζες, το οικονομικό σύστημα στην Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει ολοσχερώς. Όμως, πού κατατίθεται ο μισθός σας και από πού προέρχονται τα λεφτά σας;Με ένα τραπεζικό κραχ οι απλοί άνθρωποι θα υποφέρουν περισσότερο από όλους. Και το ότι τα δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν είναι αυτονόητο. Ολόκληρη η Ελλάδα δημιούργησε χρέη, ολόκληρη η Ελλάδα πρέπει να τα αποπληρώσει. Στο θέμα της αποπληρωμής δεν μπορεί κανείς ξαφνικά να διαχωρίσει τον λαό από την κυβέρνηση. Ίσως θα πρέπει εσείς, όσο σκληρό και αν ακούγεται, να πείτε επιτέλους καθαρά στους αναγνώστες σας: Πρόκειται για τα χρέη όλων των Ελλήνων, υπό το βάρος των οποίων η χώρα τώρα υποφέρει.

Αν ερχόσαστε το καλοκαίρι για διακοπές στην Ελλάδα, θα αποκαλύπτατε εύκολα την ταυτότητα σας και το πού εργάζεστε;

- Πέρυσι πήγα στην Ελλάδα για λίγο στις διακοπές μου. Και θα κάνω το ίδιο φέτος. Επιμένω φυσικά στη γνώμη μου και στη δουλειά μου και σίγουρα δεν θα αποφύγω συζητήσεις σχετικά με την BILD. Αν εννοείτε ότι κάποιος που είναι κριτικός έναντι της ευρωδιάσωσης δεν είναι ασφαλής στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό. Η Ευρώπη, αν μη τι άλλο, έμαθε την ελευθερία γνώμης από τους αρχαίους Έλληνες. 

Αν η ελευθερία γνώμης δεν υπάρχει πια εκεί, θα ήταν στην πραγματικότητα ένα σήμα συναγερμού για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα εισπράξει περίπου 240 δισεκατομμύρια ευρώ από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από το ΔΝΤ – στην πραγματικότητα αυτός είναι λόγος ευγνωμοσύνης και όχι εχθρότητας. Η Αργεντινή είχε κατά την δική της οικονομική κρίση το 2001 πολύ λιγότερους φίλους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)