to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:46 | 10.03.2015

Οικονομία

Τομά Πικετί στο Spiegel: "Θέλουμε αλήθεια ένα ευρωπαϊκό μοντέλο διαγενεακής συλλογικής τιμωρίας;"

"Ήρθε ο καιρός να σκεφτούμε για μια στιγμή τη νεότερη γενιά ευρωπαίων. Πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Πρέπει να τους πούμε «συγγνώμη, φταίνε οι γονείς σου και οι παππούδες σου που δεν μπορείτε να βρείτε δουλειά;»", διερωτάται σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ο γάλλος οικονομολόγος


Σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό der Spiegel, ο γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί υπερασπίζεται τις προτάσεις και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές "μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία του σοκ για αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία". 

Αποσπάσματα της συνέντευξης:

Πιστεύετε πως ο Τσίπρας μπορεί να αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία;

Μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Η Γαλλία, η Γερμανία και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ενεργήσουν. Το ΔΝΤ ήδη παραδέχτηκε πως οι πολιτικές λιτότητας πήγαν πολύ μακριά. Το γεγονός ότι οι επηρεασμένες χώρες αναγκάστηκαν να μειώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα το έλλειμμά τους είχε τρομερή επίπτωση στην ανάπτυξη. Εμείς οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιήσαμε τους πολιτικούς μηχανισμούς μας ώστε να μετατρέψουν την χρηματοοικονομική κρίση, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, σε μια κρίση χρέους. Αυτό στην συνέχεια εξελίχθηκε σε μια κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρώπη.

Στην συνέχεια ο Πικετί αναφέρει πως το κοινό νόμισμα αποτελείται από 19 χώρες, αλλά κάθε μια από αυτές έχει διαφορετικό σύστημα φορολόγησης και η δημοσιονομική πολιτική των χωρών δεν είχε εναρμονιστεί στην Ευρώπη, «δεν μπορεί να δουλέψει».

Ακούγεστε σαν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να πληρώσει το χρέος της επειδή αυτό είναι λάθος τρίτων.

Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως σαφές, πως οι χώρες δεν μπορούν να μειώσουν τα ελλείμματά τους εάν δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πολύ απλά δεν δουλεύει αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως ούτε η Γαλλία, ούτε η Γερμανία, οι οποίες ήταν σε βαθιά κρίση χρέους το 1945, πλήρωσαν εξ’ ολοκλήρου τα χρέη τους. Είναι τώρα αυτές οι χώρες ακριβώς που λένε στις νότιες χώρες ότι θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Αυτό ονομάζεται ιστορική αμνησία!

Άλλοι λοιπόν θα πληρώσουν για την κακοδιαχείριση δεκαετιών των ελληνικών κυβερνήσεων;

Ήρθε ο καιρός να σκεφτούμε για μια στιγμή τη νεότερη γενιά ευρωπαίων. Πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Πρέπει να τους πούμε «συγγνώμη, φταίνε οι γονείς σου και οι παππούδες σου που δεν μπορείτε να βρείτε δουλειά;». Θέλουμε αλήθεια ένα ευρωπαϊκό μοντέλο μιας διαγενεακής συλλογικής τιμωρίας; Το γεγονός ότι αυτός ο εγωισμός προκαλείται από εθνικισμό είναι που με απασχολεί περισσότερο.

Δε φαίνεται να είστε υπέρμαχος του Συμφώνου Σταθερότητας;

Το Σύμφωνο αυτό είναι μια καταστροφή. Σταθερά ελλείμματα δεν μπορούν να δουλέψουν στο μέλλον. Δεν μπορείς να επιλύσεις προβλήματα χρέους με αυτόματους κανόνες οι οποίοι εφαρμόζονται πάντα με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως διαφορών στις οικονομικές συνθήκες.

Τι προτείνετε;

Θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα χρήματα για τους νέους, την καινοτομία και την έρευνα. Να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Αυτός πρέπει να είναι ο πιο υψηλός στόχος.

Πώς μπορείς να εξασφαλίσεις ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο καθεστώς να ζει πάνω από τις δυνάμεις της;

Η Ελλάδα θα πρέπει να τεθεί από αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Το ποσό του χρέους θα πρέπει να ρυθμιστεί από μία ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη στην οποία τα ελληνικά μέλη θα παίζουν ένα υποδεέστερο ρόλο. Μακροχρόνια, χρειαζόμαστε μια δημοσιονομική ένωση στην Ευρώπη η οποία όμως θα είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη.

Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ανεβαίνουν στην Ευρώπη, ενώ οι ψηφοφόροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερη εξουσία στις Βρυξέλλες.

Ότι και να νομίζει κανεις για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία του σοκ για αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία. Ξαφνικά θα συνειδητοποιήσουν πως αυτό που έκαναν δεν δουλεύει και θα πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους. Αλλά ένα αριστερό/ιστικο κόμμα όπως το ΣΥΡΙΖΑ ή οι Podemos δεν είναι τόσο επικίνδυνο όπως η ακροδεξιά. Το Εθνικό Μέτωπο στην Γαλλία είναι περισσότερο δημοφιλές τώρα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που είναι επικίνδυνο για τα υπάρχοντα κόμματα να ενισχύουν τους εθνικιστές. Το να καταδικάζεις τους τεμπέληδες Έλληνες ή Πορτογάλους είναι ανεύθυνο. 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)