to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 05.03.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ν. Φίλης: Δεν θα υποκύψουμε στα τελεσίγραφα Σόιμπλε, η κυβέρνηση έχει σχέδιο, δεν δεσμεύεται σε όρους λιτότητας (βίντεο)

Αισιόδοξη είναι η κυβέρνηση για θετική κατάληξη στο Eurogroup της Δευτέρας δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ


Κατερίνα Μπρέγιαννη

Αισιόδοξη είναι η κυβέρνηση για θετική κατάληξη στο Eurogroup της Δευτέρας δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο που αφορά όλο το τετράμηνο τονίζοντας ότι ""δεν θα υποκύψουμε στα τελεσίγραφα του Σόιμπλε".

Επίσης διευκρίνισε ότι αν στο μέλλον κάποια στιγμή "η χώρα βρεθεί μπροστά σε συντριπτικό εκβιασμό, θα πρέπει να είναι έτοιμη να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και με άλλες χώρες". Αυτό δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός καθώς τα 29 δισ. που χρειαζόμαστε αφορούν αναχρηματοδότηση χρέους.

"Αν παραβιάσουν μονομερώς τη δανειακή σύμβαση οι δανειστές και δεν δώσουν τα χρήματα που πρέπει να δώσουν για να τα πάρουν ξανά πίσω γιατί αυτός είναι ο μηχανισμός, δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς" ξεκαθάρισε ο Νίκος Φίλης τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν δεσμευτικοί όροι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ "δεν είμαστε υπάλληλοι όλοι"!

Είμαστε μπροστά σε έναν εκβιασμό των ιδεολογικά ομογάλακτων σας, όπως του κ. Σόιμπλε και αντί να βοηθήσετε στη διαπραγμάτευση, υπέρ της Ελλάδας, μέσω και του κοινού πολιτικού χώρου που βρίσκεστε το ΕΛΚ βάζετε φιτιλιές εναντίον" είπε στην εκπομπή U απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και συνέστησε "μην προκαλείτε προβλήματα διαρκώς είτε μέσω του ΕΛΚ, είτε με όσους ελέγχετε στην Ελλάδα".

Εικονικό και ψεύτικο το πλεόνασμα

Εξήγησε επίσης, ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία δέσμευση, γιατί αυτές αφορούν την εφαρμογή της σκληρής λιτότητας κάτι που βέβαια δεν προτίθεται να εφαρμόσει. "Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να ζήσει χωρίς να έχει το κεφάλι κάτω και να πεινάει. Δεν θα δώσουμε το υστέρημά του στους δανειστές". Ενώ συμπλήρωσε ότι με βάση τη νέα ευρωπαϊκή νομολογία τα αντιμετωπίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι πρέπει να διευκρινιστεί το θέμα του χρηματοδοτικού κενού και αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα που επικαλέστηκε η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: "Εικονικό πλεόνασμα είχατε αντί για 5,2 πιάσατε το μισό 2,7 δισ. ταμειακά δεν υπάρχει, ήταν ψεύτικο το πλεόνασμα που ισχυρίζεστε ότι υπάρχει". Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που επικαλέστηκε η κ. Ασημακοπούλου δόθηκε μία φορά άπαξ πραγματικά ελάχιστο και αφορούσε μερικούς μόνο δήμους. Παρόλα αυτά έχει η Ν.Δ. το θράσσος να το επικαλείται ως κοινωνική πολιτική;

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ζητάει συνεννόηση για τη χρηματοδότηση και επιστροφή των χρημάτων που είναι Ελληνικά και όχι ευρωπαϊκά γιατί έχουν βγει από τους τόκους των δανείων που έχουν δώσει οι κεντρικές τράπεζες είναι το αυτονόητο. Το 1.8 δισ. είναι η επιστροφή των χρημάτων που είναι της Ελλάδας. Θα δώσουν μια ανάσα στην οικονομία. Είμαστε ανάμεσα σε συμπληγάδες μεγάλων διεθνών και εσωτερικών συμφερόντων που νομίζουν ότι θα ανατρέψουμε την κυβέρνηση. Τα σενάρια αυτά δεν θα επιβεβαιωθούν.

"Είμαστε ρεαλιστές για δυο λόγους γιατί επιμένουμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και είμαστε κατά της λιτότητας" υποστήριξε ο Νίκος Φίλης υπενθυμίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι ρεαλιστικά ψήφισε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις εκλογές.

Σε συμπληγάδες ισχυρών συμφερόντων εντός και εκτός Ελλάδαςβρίσκεται η κυβέρνηση

Ο νίκος Φίλης αναφέρθηκε και στον πόλεμο που υφίσταται η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδιόμορφη κατάσταση για την ελληνική κυβέρνηση που έχει εκλεγεί μόλις ένα μήνα πριν και έχει προσανατολίσει όλο το βάρος της στη διαπραγμάτευση και το τέλος των Μνημονίων χωρίς να έχει προλάβει να αλλάξει τη δομή του κράτους. Κατά συνέπεια βρίσκεται μπροστά σε προβλήματα που ανακύπτουν όπως για παράδειγμα η συνομολογηθείσα αύξηση για τα τροφεία στη Βουλή που έγινε με διοίκηση που είχε ορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ή το θέμα που προέκυψε με το έγγραφο που έστειλε ο αντιστράτηγος της αστυνομίας που είχε διοριστεί από τον κ. Σαμαρά.

Διαφορετική η σχέση των δύο κομμάτων που κυβερνούν επί 40 χρόνια με τον κρατικό μηχανισμό. Το κράτος είχε μια συνέχεια για αυτούς κάτι που βέβαια δεν ισχύει για την σημερινή κυβέρνηση η οποία είναι και νέα και ανεπιθύμητη από ένα τμήμα του κρατικού μηχανισμού. Απ' την άλλη μεριά, η λαϊκή εντολή που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και είναι διευρυνόμενη απ' ότι φαίνεται στις δημοσκοπήσεις σκοντάφτει στην εχθρότητα ενός τμήματος της Ε.Ε. του κ. Σόιμπλε, της Ισπανίας και της Πορτογαλλίας. Το γεγονός ότι απειλούν με τη ρευστότητα είναι ακριβώς ότι δεν εφαρμόζομαι το Μνημόνιο.

Ο διοκητής της ΔΕΗ και ο υποστράτηγος της αστυνομίας που δημιούργησαν δύο θέματα της ημέρες αυτές (ΔΕΗ και μεταναστευτικό) είναι διορισμένοι από τον κ. Σαμαρά. Μας χτυπάει ένα κατεστημένο χρόνων και μία γραφειοκρατία χρόνων. Υπέδειξε τέλος στη Ν.Δ. να μην επιδίδεται σε καταστροφική αντιπολίτευση η οποία αξιοποιείται από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα το σχέδιο του κ. Σαμαρά για αριστερή παρένθεση.

Τέλος σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της προέδρου της Βουλής ανέφερε ότι οι περικοπές στα προνόμια των βουλευτών αντανακλούν το λαϊκό αίσθημα και ότι το θέμα των βουλευτών της Χ.Α. θα συζητηθεί στη Βουλή ενόψει και των νέων δεδομένων της αποφυλάκισης τους αποτέλεσμα μιας προβληματικής λειτουργίας των θεσμών στο θέμα αυτό με τις συνεχόμενες αναβολές της δίκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)