to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:55 | 04.03.2015

Πολιτική

Με ισχυρό συμβολισμό: Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση

Κατατέθηκε την Τρίτη στην Βουλή το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που πέρασε τη Δευτέρα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε αυτό περιλαμβάνονται μέτρα για την ηλεκτροδότηση, σίτιση και στέγαση πολιτών και νοικοκυριών που «διαβιούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση, έδωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων,Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.


Ενημέρωση

Τετάρτη 4/3

Συνοπτικά τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο:

 

α) Επανασυνδέεται το κομμένο ρεύμα σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση και παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα έως 300 kWh έως το τέλος του έτους για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Δηλαδή, όταν το ανώτατο ετήσιο εισόδημα για τετραμελή οικογένεια αντιστοιχεί στις 4.800 ευρώ. Όλα τα νοικοκυριά που ζουν σήμερα με κομμένο ρεύμα θα επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο.

β) Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση και για το 2016. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70 έως τα 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσα μέλη έχει η οικογένεια. Η επιδότηση δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη του προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

γ) Επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης για 300.000 άτομα. Το επίδομα θα δίνεται υπό μορφή κουπονιών ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών. Το ύψος του θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας για αγορά προϊόντων από επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συνεργασθούν. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει και ως τόνωση των τοπικών αγορών, αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που το επιθυμούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές η πρώτη εφαρμογή των μέτρων με ειδικά κριτήρια και διαδικασίες θα εξειδικευτεί με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Ενώ θα υπάρξουν δράσεις συνδυαστικές με αυτές που ήδη υλοποιούνται ή προβλέπεται να υλοποιηθούν, ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό όφελος. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την έμπρακτη Κοινωνική Αλληλεγγύη και την οργανωμένη Κοινωνική Πρόνοια, ώστε επιτέλους να μπουν τα θεμέλια για ένα Κοινωνικό Κράτος που θα είναι σύγχρονο, αποτελεσματικό, δίκαιο και με απλές διαδικασίες αναγνώρισης και κάλυψης των πραγματικών αναγκών. (πληροφορίες από Αυγή)

Τρίτη 3/3

21.30 Δείτε το σχέδιο νόμου με τις σχετικές εισηγήσεις στη σελίδα της Βουλής

 

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για το 2015 από τις προβλέψεις του εν λόγω νομοσχεδίου υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 137,7 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιδότηση σίτισης, τα 40,5 εκατ. ευρώ στην χορήγηση επιδόματος ενοικίου και τα 22,1 εκατ. ευρώ στην χορήγηση δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος.

Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ασφαλισμένων αναμένεται να απαιτηθούν πρόσθετα 20 εκατ. ευρώ και για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανέργων 8 εκατ. ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει πως ενδεχόμενη παράταση του επιδόματος ενοικίου το 2016 θα κοστίσει 54 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

12:30 Τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δόθηκε σήμερα σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Δευτέρα 2/3

17:30 Ανεπίσημη ενημέρωση σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης

Τα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα οποία περιέχονται στο σχετικό νομοσχέδιο, περιγράφουν κυβερνητικές πηγές σε ανεπίσημη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. Αναφέρεται ότι:

"Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με τη λιτότητα που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις  είχε δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις. ‘Ολοι οι κοινωνικοί δείκτες, όπως φτώχεια και ειδικότερα η παιδική φτώχεια, ανεργία, ανεργία των νέων επιδεινώθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα μέσα του 2014

  • Φτάσαμε σε ποσοστό ανεργίας της  τάξης του 26,4% (δηλαδή 1.280.101 ανέργους) και ειδικά για νέους τους ηλικίας 15-24 στο 52%.
  • Η φτώχεια στην χώρα αφορά στο 23,1% του πληθυσμού (με την παιδική φτώχεια να φτάνει το 28,8%) και να χτυπάει κυρίως μονογονεϊκά και πολυμελή νοικοκυριά, τους οικονομικά μη ενεργούς και τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με στοιχεία γνωστά σε όλους, έχουμε νοικοκυριά που αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως αυτές προσδιορίζονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, όπως τροφή, στέγη, ενέργεια.

Η  ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζοντας το τραγικό πρόβλημα, δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να ανακόψει την πορεία προς μια ολοκληρωτική κοινωνική καταστροφή. Έτσι, το πρώτο νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή, ουσιαστικά και συμβολικά, αφορά στις ενέργειες αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το Σχέδιο Νόμου, το οποίο έχει σταλεί από το Υπουργείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, είναι ένα πρώτο βήμα  για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με τρεις παροχές που θα ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και θα συντελέσουν στην εργασιακή και κοινωνική τους επανένταξη, αποκαθιστώντας, κατά το δυνατόν, την κοινωνική συνοχή.

Στον προσδιορισμό των επωφελούμενων θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, στους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους, στους ενοικιαστές που απειλούνται με έξωση και σε οικογένειες που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει την πρόσβαση στα τρία αυτά βασικά αγαθά.

Σε αυτή την κατεύθυνση, της ανάσας για τα νοικοκυριά σχεδιάζονται τρία βασικά μέτρα:

α) Επανασυνδέονται όλα τα κομμένα ρεύματα σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση και παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα έως 300 khw έως το τέλος του έτους.

Όλα τα νοικοκυριά που ζουν σήμερα με κομμένο ρεύμα θα επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο.

β) Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση και για το 2016.  Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70 έως τα 220 ευρώ το μήνα. Η επιδότηση δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη του προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

γ) επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης για 300.000 άτομα. Το επίδομα θα δίνεται υπό μορφή κουπονιών ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών. Το ύψος του θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας για αγορά προϊόντων από επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συνεργασθούν. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει και ως τόνωση των τοπικών αγορών, αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που το επιθυμούν.

Με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα εξειδικευτεί η πρώτη εφαρμογή των μέτρων με ειδικά κριτήρια και διαδικασίες καθώς και συνέργεια των δράσεων που ήδη υλοποιούνται ή προβλέπεται να υλοποιηθούν ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό όφελος.   

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την έμπρακτη Κοινωνική Αλληλεγγύη και την οργανωμένη Κοινωνική Πρόνοια, ώστε επιτέλους να μπουν τα θεμέλια για ένα Κοινωνικό Κράτος που θα είναι σύγχρονο, αποτελεσματικό, δίκαιο και με απλές διαδικασίες αναγνώρισης και κάλυψης των πραγματικών αναγκών".

16:00 Θ. Φωτίου: «Πρώτο βήμα για την ανθρωπιστική κρίση, δωρεάν ρεύμα, σίτιση και στέγαση»

Τους τρεις άξονες του πρώτου νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αναλύει, μιλώντας στο Κόκκινο, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. (περισσότερα εδώ)

14:14 Απεστάλη στο ΓΛΚ το νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης

Απεστάλη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που περιλαμβάνει μέτρα για την ηλεκτροδότηση, σίτιση και στέγαση πολιτών και νοικοκυριών που "διαβιούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας", όπως θα αναφέρεται χαρακτηριστικά.

-------------------------------


Η κυβέρνηση ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πρώτον διότι τα μέτρα αναμένεται να βοηθήσουν τους πληττόμενους από την κρίση πολίτες και, δεύτερον, διότι αποτελεί υλοποίηση μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Για την ηλεκτροδότηση, το νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ώς 300 kWh σε νοικοκυριά που είτε είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο είτε όχι, αλλά και σε νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα λόγω οφειλών. 

Όσον αφορά στη στέγαση, το μέτρο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο επιδότησης ενοικίου και σε πρώτη φάση θα αφορά 30.000 νοικοκυριά που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο ακίνητο στην περιφέρεια που διαβιούν. Η επιδότηση θα αφορά νέες μισθώσεις αλλά και ανανέωση παλαιότερων μισθώσεων. Η επιδότηση θα ανέρχεται σε 70 ευρώ το μήνα ανά άτομο και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το ποσό θα δίνεται απευθείας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και κατά πληροφορίες θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε κρατήσεις. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη για συμψηφισμό οφειλών.

Τέλος, τα μέτρα για τη σίτιση θα αφορούν 300.000 οικογένειες και θα υλοποιηθούν μέσω εκπτωτικών κουπονιών ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο. Θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ εάν πρόκειται για άνεργους που δεν λαμβάνουν επιδόματα τότε θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωσή τους.

***

Λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση που κατατίθεται σήμερα, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Έχουμε πει από την αρχή και προεκλογικά και στις προγραμματικές μας δηλώσεις ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι ανεξάρτητα απ' όποια διαπραγμάτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 κιλοβατώρες το μήνα σε νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου, δεν μπορούν να το πληρώσουν και τους έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά σε ακραία φτώχεια, καθώς και σίτιση μέχρι 300.000 φυσικά πρόσωπα που βιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με τη χορήγηση κουπονιού σίτισης.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Πληροφορίες: in.gr, enikos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)