to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 02.03.2015

πηγή: 3pointmagazine

Πολιτισμός

Η αλληλεγγύη έχει χρώμα πορτοκαλί!

Ένα ραδιόφωνο που παρόμοιο του δεν υπάρχει πουθενά. Είναι το Πορτοκαλί Ράδιο και μετρά μόλις δύο μήνες ζωής, έχοντας δημιουργηθεί για έναν σκοπό: την ανάδειξη των δικτύων αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.


Ένα ραδιόφωνο στο οποίο μπορείς να ακούσεις για τις δράσεις των δικτύων αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα. Ένα ραδιόφωνο στο οποίο μπορείς να ακούσεις για να μάθεις πληροφορίες για τα δίκτυα χωρίς μεσάζοντες σε όλη την Ελλάδα. Ένα ραδιόφωνο στο οποίο μπορείς να ακούσεις εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και ψυχοθεραπευτές που συμβουλεύουν ομάδες μεταναστών, αλλά και τις ίδιες τις ομάδες μεταναστών.

Ένα ραδιόφωνο που παρόμοιό του δεν υπάρχει πουθενά. Είναι το Πορτοκαλί Ράδιο και μετρά μόλις δύο μήνες ζωής, έχοντας δημιουργηθεί για έναν σκοπό: την ανάδειξη των δικτύων αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.

Στις 14 ώρες ζωντανού προγράμματος καθημερινά, δίκτυα, συλλογικότητες, φορείς και κινήματα, όλοι εθελοντές, παρουσιάζουν τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, από μία οπτική που έλειπε από τον χώρο των ΜΜΕ, αυτή της αλληλεγγύης.

«Η ιδέα –αρχικά για μία ραδιοφωνική εκπομπή στο Κόκκινο, σχετικά με τα κινήματα- ανήκει στη δημοσιογράφο Ντίνα Δασκαλοπούλου, η οποία ήρθε σε επαφή  με την «Αλληλεγγύη για όλους» και έφτιαξαν ένα ημερολόγιο για τα στέκια αλληλεγγύης. Στη συνέχεια η ιδέα περί μία εκπομπής εξελίχθηκε σε ιδέα για δημιουργία ενός ολόκληρου ραδιοφώνου αλληλεγγύης και εκεί ήταν που μου προτάθηκε η οργάνωση και το στήσιμο αυτού του εγχειρήματος. Είπα αμέσως ναι»,μας εξηγεί η δημοσιογράφος, Μαριλένα Κατσίμη, η οποία από τις 15 Σεπτεμβρίου άρχισε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το Πορτοκαλί, τι ζώνες θα μπορούσε να περιέχει και κυρίως πώς το περιεχόμενο και ο σκοπός για τον οποίο στήθηκε το ραδιόφωνο, θα παρουσιάζονταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Η αλήθεια είναι ότι το νιώθω σαν παιδί μου το Πορτοκαλί και αισθάνομαι λίγο σαν τη μαμά της ομάδας, ανεξαρτήτως ηλικίας, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι μεγαλύτεροι από εμένα. Νιώθω όμως ότι είμαι μέρος αυτής της ομάδας διότι ούτε εγώ είχα ξανακάνει ραδιόφωνο και εδώ τώρα το έμαθα. Εκείνο που μπορώ να πω πάντως είναι ότι σε αυτόν που του αρέσει, εξελίσσεται. Για αυτό και επέμενε ο Βαγγέλης ο Βέκκιος αρχικά, στο να στελεχωθεί με ανθρώπους χωρίς εμπειρία, καθώς πίστευε σε αυτούς και στην εξέλιξή τους.

portokali_2

Έτσι μέσα σε δύο μήνες καταφέραμε να βρούμε πάνω από 100 συνεργάτες, όλοι εθελοντές εκτός από εμένα και τη μία ηχολήπτρια που πληρωνόμαστε κανονικά από την «Αλληλεγγύη για όλους». Και έβγαινε τόσο μεγάλο το πρόγραμμα που από ένα σημείο και μετά χρειαστήκαμε και δεύτερο ηχολήπτη.

Στόχος μας από την αρχή ήταν να καλύψουμε όλο το κοινωνικοπολιτικό φάσμα, αλλά από μία θέαση που αντίστοιχή της δεν υπάρχει στο τοπίο των ΜΜΕ. Για αυτό και δεν θέλαμε απλά να παρουσιάζουμε τα όσα κάνουν τα δίκτυα αλληλεγγύης, αλλά να έχουμε τους ίδιους τους ανθρώπους των δικτύων, να κάνουν τις δικές τους εκπομπές και να αφηγούνται από πρώτο χέρι τις εμπειρίες, τις δυσκολίες και την οπτική της συμμετοχής σε τέτοια κινήματα.

Για αυτό και έχουμε εκπομπές που κάνουν π.χ. άνθρωποι του Δικτύου Αλληλεγγύης Καλλιθέας, άνθρωποι της «Συνύπαρξης» που παρέχουν ψυχολογική στήριξη, άνθρωποι που συμμετέχουν σε δίκτυα αλληλεγγύης σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Κρήτη και μας στέλνουν ηχογραφημένες εκπομπές από πολλά μέρη της Ελλάδας».

Πέρα όμως από τους ανθρώπους των δικτύων και των κινημάτων, στο δυναμικό του Πορτοκαλί υπάρχουν νέοι δημοσιογράφοι, που δεν είχαν πρότερη εμπειρία στον χώρο του ραδιοφώνου και που εκπομπή την εκπομπή βελτιώνουν τόσο το περιεχόμενο καθεαυτό, όσο και τους ίδιους τους τους εαυτούς, υπάρχουν άνθρωποι της τέχνης που παρουσιάζουν εκπομπές σχετικά με το θέατρο, το τραγούδι και τον κινηματογράφο, άνθρωποι με ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και μετανάστες, που κάνουν τις δικές τους εκπομπές.

portokali_4

Και αν κάποιος αναρωτιέται πώς βρέθηκαν τόσοι άνθρωποι πρόθυμοι να δουλέψουν για ένα τέτοιο σκοπό και κυρίως πρόθυμοι να βελτιωθούν και οι ίδιοι μέσα από αυτό, καθώς κανείς από τους 80 περίπου παραγωγούς δεν είναι επαγγελματίας, η απάντηση είναι απλή. «Το ότι δεν είμαστε επαγγελματίες ραδιοφωνικοί παραγωγοί συνέβαλε ακόμη περισσότερο στο να θέλουμε να γίνουμε κομμάτι αυτού του εγχειρήματος, καθώς εκείνο που χρειάζεται η ομάδα του Πορτοκαλί είναι διάθεση για προσφορά ενός εναλλακτικού τρόπου ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, χαρακτηριστικό που έλειπε από τον χώρο των ΜΜΕ», απαντά ο Ιάσωνας Σχινάς-Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι από τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει έναν ακόμη πιο δύσκολο ρόλο, αυτό του καθημερινού πρωινού προγράμματος.
«Η καθημερινότητα της εκπομπής προκαλεί κάποια σωματική κούραση αλλά σίγουρα σου προσφέρει και μία μεγάλη εμπειρία. Σημασία έχει το να βοηθάει ο καθένας εκεί που μπορεί. Το οικονομικό θέμα, η αλήθεια είναι πως δεν το σκέφτομαι καθώς όλη η ομάδα του σταθμού είναι στην ίδια κατάσταση με εμένα. Έτσι κι αλλιώς  όσοι και όσες συμμετέχουμε στο εγχείρημα από την αρχή γνωρίζαμε την εθελοντική μας παρουσία», εξηγεί ο Ιάσωνας.

Τι είναι εκείνο όμως που κάνει το Πορτοκαλί να διαφέρει από τα άλλα web-radio, ώστε να αξίζει να διαδοθεί; «Το πορτοκαλί ραδιόφωνο, παρ’ όλο που είναι web radio έχει πάρα πολλές ώρες ζωντανό πρόγραμμα με αποτέλεσμα να έχει τα χαρακτηριστικά ενός ‘κανονικού’ ραδιοφώνου. Βέβαια, το Πορτοκαλί είναι ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης που κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με τα ΜΜΕ του εμπορίου. Εμείς δεν εκφράζουμε τα συμφέροντα κάποιου εργοδότη, αντίθετα δουλεύουμε πάνω στην ανάδειξη εναλλακτικών μορφών ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις τις κοινωνίας», αναφέρει ο Ιάσωνας, για να συνεχίσει η Μαριλένα: «Δεν υπάρχουν εξαρτήσεις κομματικές ή πολιτικές. Είμαστε ένα ραδιόφωνο κοινωνικό και ανεξάρτητο.
Στα άμεσα πλάνα μας είναι η προώθηση του ραδιοφώνου μέσω εκδηλώσεων, ώστε να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα και να ξεκινήσει σιγά σιγά να αυτοχρηματοδοτείται, ενώ στο πλαίσιο διεύρυνσης και αναγνώρισής μας, ξεκινάει μία συνεργασία με τον Αθήνα 98,4 για μία εκπομπή σχετικά με τον ρατσιστικό λόγο.

Επίσης υπάρχει η συνεργασία με το boem radio, μιας και το Σαββατοκύριακο δεν έχουμε ζωντανό πρόγραμμα και έτσι εκείνοι αναμεταδίδουν τη δική μας πρωινή ζώνη και εμείς αναμεταδίδουμε τη δική τους βραδινή του Σαββατοκύριακου. Είπαμε όμως να κάνουμε και ένα κοινό πρόγραμμα, από το δικό τους το στούντιο, το Σαββατοκύριακο, όπου εκεί θα βάλουμε διάφορες ομάδες να κάνουν δικές τους εκπομπές».

Ένα από τα προαναγγελθέντα σχέδια της νέας κυβέρνησης είναι το άνοιγμα της ΕΡΤ. Πώς θα μπορούσε το Πορτοκαλί να «χωρέσει» στο νέο πρόγραμμα, το οποίο σύμφωνα με τις έως τώρα δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών θα έχει διαφορετικό περιεχόμενο σε σχέση με την παλαιότερη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης; Η Μαριλένα εκθέτει την δική της οπτική: «Αρχικά σε όλο αυτό το διάστημα θα θέλαμε να έχει στο Πορτοκαλί τη δική της εκπομπή η ΕΡΤopen, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και έτσι αυτό που κάνουμε είναι να φιλοξενούμε κατά καιρούς ανθρώπους από την ΕΡΤopen σε εκπομπές μας, καθώς το κίνημα των απολυμένων της ΕΡΤ είναι ένα από τα κινήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, τις Σκουριές, τους σχολικούς φύλακες.

portokali_3

Εμείς ωστόσο προσδοκούμε να ανοίξει η ΕΡΤ και όταν αυτό γίνει, το θέμα της αλληλεγγύης να βρει οπωσδήποτε χώρο είτε στο ραδιόφωνο είτε στην τηλεόραση. Το ιντερνετικό ραδιόφωνο καλώς ή κακώς έχει περιορισμένη δυναμική, είναι πολύ πιο δύσκολο για τον κόσμο να ανοίξει τον υπολογιστή για να ακούσει ραδιόφωνο, οπότε πρέπει να υπάρξει μία πιο ευρεία αναγνώριση αυτού που κάνουμε. Και πιστεύω ότι στη νέα ΕΡΤ θα πρέπει να υπάρξει χώρος για την αλληλεγγύη.

Έτσι κι αλλιώς εμείς ήρθαμε για να μείνουμε, οπότε θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μας γνωρίσει όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος».

Πηγή: 3pointmagazine.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)