to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:26 | 26.02.2015

Διεθνή

Ανατολική Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα βαρέα όπλα

Την απόσυρση των βαρέων όπλων από τα πεδία των μαχών με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε την Πέμπτη ο ουκρανικός στρατός, τηρώντας μέρος της νέας εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Μισνκ στις 12 Φεβρουαρίου. Το «πρώτο βήμα», όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας, θα επιβλέψουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ.


Παρόμοια ανακοίνωση, σχετικά με την απόσυρση των δικών τους βαρέων όπλων, έκαναν νωρίτερα και οι φιλορώσοι αυτονομιστές, το οποίο ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε από τους παρατηρητές. 

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου. Επί της ουσίας, ωστόσο, δεν ίσχυσε ποτέ, καθώς λίγες μέρες αργότερα, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας Ντεμπάλτσεβε. 

Οι αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, έναν μήνα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Έκτοτε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 5.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αν και εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος. 

Η ουκρανική κυβέρνηση, οι δυτικοί ηγέτες και το NATO επικαλούνται αδιάσειστες αποδείξεις όσον αφορά τη βοήθεια της Ρωσίας – με βαρύ οπλισμό και άνδρες – στους φιλορώσους αυτονομιστές. Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμβολή στις συγκρούσεις, υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι που πολεμούν με τους αυτονομιστές είναι «εθελοντές». 

Η απομάκρυνση των βαρέων όπλων είχε προγραμματιστεί να αρχίσει την Κυριακή, ωστόσο το Κίεβο είχε καταστήσει σαφές πως δεν θα προέβαινε στην κίνηση αυτή αν δεν τηρείτο πλήρως η εκεχειρία. Την Τετάρτη ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν είχε καμιά απώλεια στις τάξεις του μέσα σε διάστημα 24 ωρών, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκεχειρίας. Ηρεμία επικράτησε και τη νύχτα, σύμφωνα με ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.

Ωστόσο άλλος εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ο Ανατόλι Στέλμαχ, κατήγγειλε τη «συγκέντρωση εχθρικών δυνάμεων» κοντά στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα και τελευταία μεγάλη πόλη της ανατολικής χώρας που τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου. 

Η Μαριούπολη, η κατάληψη της οποίας από τους αντάρτες θα ήταν ένα βασικό στάδιο για την οικοδόμηση χερσαίας γέφυρας μεταξύ της Ρωσίας και της Κριμαίας, θεωρείται ο εν δυνάμει προσεχής στόχος των ανταρτών μετά την κατάληψη του Ντεμπάλντεβε. 

Λαβρόφ: Οι απειλές επιβολής κυρώσεων δείχνουν «απροθυμία» της Δύσης

Η Ρωσία από την πλευρά της, απαντώντας κυρίως στην πρόταση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, έκανε την Πέμπτη λόγο για «απροθυμία» των χωρών της Δύσης. 

«Πίσω από τις εκκλήσεις αυτές κρύβεται η απροθυμία των πρωταγωνιστών, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιδιώξουν την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στο Μινσκ», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. 
«Νομίζω ότι όλα μπορούν να εξηγηθούν πολύ απλά. Οι πλευρές αυτές προσπαθούν να πυροδοτήσουν μαζική υστερία και να εκτρέψουν την προσοχή από την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ. Όλος ο κόσμος κατανοεί απόλυτα ότι δεν υπάρχει ιδανική κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Λαβρόφ υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΑΣΕ είχε κάνει λόγο για μείωση της έντασης των συγκρούσεων.

Ο γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς δήλωσε την Τετάρτη ότι το θέμα των νέων κυρώσεων «θα εξεταστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σε περίπτωση επίθεσης των φιλορώσων ανταρτών εναντίον της Μαριούπολης.

Με πληροφορίες από in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)