to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το αριστερό πήδημα

Μερικές από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση αποτυπώνονται και στη φετινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη χώρα μας.


■ Το μεγάλο πρόβλημα; «Οι καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας και κακομεταχείριση από τα σώματα επιβολής του νόμου συνεχίστηκαν και εξακολούθησαν να μη διερευνώνται επαρκώς». Κοινώς, τα βασανιστήρια και η ατιμωρησία των αρχών επιβολής του νόμου.

■ Δεύτερο θέμα: Οι συνθήκες κράτησης παράτυπων μεταναστών, κάτι που ίσως έχει μια θετική εξέλιξη. Ακόμη «οι παράνομες απωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας συνεχίστηκαν». Η φύση πήρε τον νόμο στα χέρια της στον Εβρο, οι κρατούντες οφείλουν να πράξουν τα υπόλοιπα.

Σχετικά με τα βασανιστήρια, η Διεθνής Αμνηστία επικαλείται την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων τον περασμένο Οκτώβριο, από την επίσκεψή της στην Ελλάδα, που τονίζει τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών για κακομεταχείριση κρατουμένων σε αστυνομικούς και συνοριακούς σταθμούς από αξιωματούχους της επιβολής του νόμου. Μνημονεύει το περιστατικό στις φυλακές Νιγρίτας τον Μάρτιο, όταν σωφρονιστικοί υπάλληλοι -σύμφωνα με πληροφορίες- βασάνισαν μέχρι θανάτου τον έγκλειστο αλβανικής υπηκοότητας Ilia Kareli, ενώ τον Οκτώβριο, 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορήθηκαν για διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων που προκάλεσαν τον θάνατό του.

Αλλά δεν λείπει και η αναφορά στην υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία όπως και η κακή χρήση χημικών ενάντια σε διαδηλωτές και δημοσιογράφους σε διαφορετικές περιστάσεις κατά τη διάρκεια του έτους, που οδηγεί τη διεθνή οργάνωση να υπογραμμίζει πως «σποραδικές καταδίκες παραβατών αξιωματούχων επιβολής του νόμου απέτυχαν να μεταβάλουν τη μακροχρόνια κουλτούρα ατιμωρησίας για τις καταχρήσεις της αστυνομίας».

Ενα μεγάλο μέρος της έκθεσης που αφορά την Ελλάδα εκτείνεται στα εγκλήματα μίσους: γίνεται αναφορά στην καινούργια νομοθεσία για εγκλήματα μίσους εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για τα επίπεδα ρατσιστικής βίας που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο και την απαγγελία κατηγοριών από τον εισαγγελέα τον Οκτώβριο σε 67 μέλη και αρχηγούς της Χρυσής Αυγής, για σύσταση, διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Και την επιπρόσθετη δίωξη 57 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και 6 βουλευτών, που κατηγορήθηκαν για σειρά πρόσθετων κακουργημάτων, ανάμεσα στις οποίες και ο φόνος του αντιφασίστα τραγουδιστή Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, η πρόκληση «απρόκλητων σωματικών βλαβών σε μετανάστες» και η παράνομη κατοχή όπλων.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στα εγκλήματα μίσους και τα 350 περιστατικά που κατέγραψε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2014. Επιπλέον, στα 31 περιστατικά που κατέγραψαν μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουνίου, τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Γραφεία για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας.

«Η απόκριση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στα εγκλήματα μίσους παρέμεινε ανεπαρκής», διαπιστώνει η έκθεση και περιλαμβάνει την καταδίκη τον Απρίλιο των δύο Ελλήνων σε ισόβια κάθειρξη για το μαχαίρωμα μέχρι θανάτου του Πακιστανού Σ. Λουκμάν, χωρίς ωστόσο το δικαστήριο να λάβει υπόψη του το ρατσιστικό κίνητρο πίσω από την επίθεση, ως επιβαρυντικό στοιχείο κατά την ετυμηγορία. Η έκθεση κάνει έναν απολογισμό και με άλλα μελανά περιστατικά που σημάδεψαν την περσινή χρονιά, όπως:

■ Στους περισσότερους από 103 πρόσφυγες και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών, που πνίγηκαν ή αγνοούνται στην προσπάθεια να διασχίσουν τα σύνορα.

■ Στο κλείσιμο της υπόθεσης βύθισης σκάφους στο Φαρμακονήσι που στοίχισε τη ζωή σε τρεις γυναίκες και οκτώ παιδιά, παρά τις καταγγελίες για τις ευθύνες των Ελλήνων λιμενικών.

■ Στις κακές συνθήκες κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο, στα εμπόδια στη διαδικασία αίτησης ασύλου και τις προβληματικές συνθήκες υποδοχής προσφύγων.

Και φυσικά δεν λείπουν και τα μόνιμα αγκάθια σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα στη χώρα μας:

■ Οι συνεχιζόμενες εξαναγκαστικές εξώσεις οικογενειών Ρομά και ο αποκλεισμός ή ο διαχωρισμός των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση.

■ Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις και καταδίκες αντιρρησιών συνείδησης.

■ Δεν παραλείπεται ούτε το πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης με την περσινή καταδίκη μπλόγκερ για θρησκευτική προσβολή σε δέκα μήνες με αναστολή κατόπιν εφέσεων επειδή είχε δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook «στην οποία σατίριζε έναν ορθόδοξο μοναχό ο οποίος έχει αποβιώσει».

Αν μη τι άλλο, η έκθεση αναδεικνύει ένα λαμπρό πεδίο δόξας για την κυβέρνηση του «πρώτη φορά αριστερά»...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)