to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:13 | 25.02.2015

πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία

Βαρουφάκης στο Charlie Hebdo: «Να σταματήσει η τιμωρητική λιτότητα»

Συνέντευξη στο πρώτο τεύχος του Charlie Hebdo μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στα γραφεία του παραχώρησε ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος παρομοιάζει με μεσαιωνικά γιατροφόσια την ευρωπαϊκή συνταγή της λιτότητας.


Επτά εβδομάδες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, κυκλοφορεί και πάλι σε 2,5 εκατομ. αντίτυπα το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Το τελευταίο, ειδικό τεύχος που κυκλοφόρησε μετά τη δολοφονία συνεργατών του άγγιξε τον αριθμό-ρεκόρ των 8 εκατομμυρίων αντιτύπων, ενώ πριν τις επιθέσεις των ισλαμιστών τυπώνονταν μόλις 60.000.

Στα γαλλικά περίπτερα και πάλι κανονικά το Charlie Hebdo

Στα γαλλικά περίπτερα και πάλι κανονικά το Charlie Hebdo

Στο σημερινό Charlie Hebdo φιλοξενείται και συνέντευξη του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο μία φράση του: «Η Ευρώπη συνταγογραφεί τη λιτότητα όπως οι γιατροί στο παρελθόν συνταγογραφούσαν τις αφαιμάξεις». Ένα από τα πρώτα ερωτήματα προς τον έλληνα υπ. Οικονομικών αφορά την υποχρέωση ή μη της Ελλάδας να απολπληρώσει τα χρέη της. «Ο τρόπος με τον οποίο τίθεται το θέμα, δεν είναι σωστός» απαντά ο υπουργός. «Βασίζεται σε δύο προβληματικές έννοιες: αυτήν της συλλογικής ευθύνης και αυτήν της συλλογικής τιμωρίας, δύο έννοιες απαγορευμένες όμως από τις Συνθήκες της Γενεύης», λέει ο έλληνας υπουργός και εξηγεί:

«Πριν την κρίση μόνο μια μειοψηφία των Ελλήνων επωφελήθηκε από την ανάπτυξη. Μετά την κρίση ο ζυγός δεν έπεσε πάνω σε αυτούς, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν βγάλει τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας, αλλά στην πλειοψηφία, που δεν είχε επωφεληθεί και που ζούσε ήδη δύσκολα. Η φράση 'οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν' μπορεί να μοιάζει λογική, είναι όμως σαν να λέμε ότι τα συνήθη θύματα θα πρέπει να συνεχίσουν να υποφέρουν και μάλιστα ακόμη περισσότερο. Είναι μια νοοτροπία κατά το 'οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος'. Ένα είδος βιβλικής οικονομίας που αφήνει σε σύγχυση τον κόσμο της Ευρώπης», υπογραμμίζει ο Γ. Βαρουφάκης.

Όπως οι γιατροί του Μεσαίωνα...

Η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει την πολεμική της στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει την πολεμική της στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρομοιάζει μάλιστα την ευρωπαϊκή λογική των τελευταίων χρόνων περί μεταρρυθμίσεων και λιτότητας με αυτήν «των γιατρών στο Μεσαίωνα, οι οποίοι συνιστούσαν αφαιμάξεις στους ασθενείς και επέμεναν μάλιστα, συνιστώντας ολοένα περισσότερες αφαιμάξεις όσο χειροτέρευε η υγεία των ασθενών. Μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της είναι να σταματήσει η Ευρώπη την τιμωρητική λιτότητα και να συμβάλει στην επάνοδο της ευημερίας».

Ο έλληνας υπουργός επισημαίνει, τέλος, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει την πολεμική της στάση απέναντι σε δημοκρατικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. «Διαφορετικά οι μόνοι που επωφελούνται είναι αυτοί που ζουν με τον φόβο και το μίσος και τότε η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει τα χείριστα για το μέλλον».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)