to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:38 | 24.02.2015

Πολιτική

Πράσινο φως για την παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας από το Eurogroup (ενημέρωση)

Πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το οποίο ενέκρινε τη λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε προς τους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση. "Αξιόπιστο σημείο εκκίνησης" ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική πλευρά.


Διαβάστε ακόμα: Το πρώτο βήμα έγινε: Η συμφωνία, οι διατυπώσεις, οι παραδοχές και ο τελικός στόχος - Η επιστολή Γ. Βαρουφάκη προς το Eurogroup με τη λίστα μεταρρυθμίσεων

Συνεχής ενημέρωση:

17.40 "Επαρκής η λίστα μεταρρυθμίσεων": Θετική η αντίδραση και του M. Nτράγκι στην ελληνική πρόταση

17.20  Ο Σαμαράς επιμένει ακόμα πως θα μας έβγαζε από τα Μνημόνια...  : Δήλωση του προέδρου της ΝΔ, λίγο μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup.

17.15 Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς είναι επαρκές για τη συνέχιση της βοήθειας, τονίζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πάντως πως το σχετικό κείμενο δεν περιέχει σαφείς δεσμεύσεις.

17.00  Εκδόθηκε η ανακοίνωση του Eurogroup, στην οποία αναφέρεται πως "oι θεσμοί μάς έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ως εκ τούτου συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και 4 μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας" (αναλυτικά)
 

16:30 Το πράσινο φως στο ελληνικό αίτημα για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που διήρκεσε μόλις μία ώρα.

Την θετική είδηση επιβεβαίωσε και ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο επίτροπος για το ευρώ Βαλντίς Ντομπρόφσκις ανέφερε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας στα εθνικά κοινοβουλία.

Η γερμανική βουλή (Bundestag) θα αποφανθεί το πρωί της Παρασκευής επί της παράτασης της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ.

16:13 Ενέκρινε το Eurogroup τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Περισσότερες πληροφορίες σε λίγο.

14:23 Διαβάστε περισσότερα για την ερώτηση του Παπαδημούλη στον Ντάισελμπλουμ στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

14:01 Θα βρεθεί επικοδομητική λύση για την Ελλάδα στην τηλεδιάσκεψη δηλώνει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Φάιμαν.

13:44 Συγκρατημένα αισιόδοξος για την λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνει ο υπουργός οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Σ. Γκάμπριελ

13:30 Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο Γ. Βαρουφάκης προς το Eurogroup

12:57 Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 15.00. 

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συγκάλεσε ο επικεφαλής του Eurougroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για σήμερα και ώρα Ελλάδος 15.00.

Αντικείμενο της συνάντησης αναμένεται να είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους εταίρους την Παρασκευή.

Αν η απάντηση του Eurogroup είναι θετική, τότε θα σηματοδοτήσει την άμεση έναρξη της διαδικασίας επικύρωσης της τετράμηνης παράτασης από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης.

11:20 Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Λάβαμε την επιστολή, αργά χθες το βράδυ, αλλά έγκαιρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου -μεταξύ άλλων- θα εξεταστεί η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Όπως είπε, «τώρα την εξετάζουμε», ενώ, κληθείς να απαντήσει εάν κρίνεται επαρκής η συγκεκριμένη επιστολή, περιορίστηκε να δηλώσει: «Θα σας ενημερώσουμε».

Ο Ολλανδός υπουργός αποσαφήνισε πως η λίστα δεν είναι ένα νέο μνημόνιο ή μια νέα συμφωνία και προσέθεσε πως η Ελλάδα εμφανίζεται πολύ σοβαρή αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις.

 Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν μόνον μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδους της Ελλάδας από το ευρώ συντάχθηκε με δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «Grexit δεν υπάρχει στο τραπέζι».

«Χρειαζόμαστε μια ενωμένη και ανθεκτική ευρωζώνη στα δύσκολα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως έχει η μόνη χώρα που γνωρίζει ότι έκανε υπουργικό συμβούλιο για το ενδεχόμενο Grexit ήταν η Βρετανία, αποσαφήνισε δε πως έχει επενδυθεί πολύ πολιτικό κεφάλαιο για να μην υπάρξει διάσπαση της ευρωζώνης. 


Σε ερώτηση του αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλη, ο κ. Ντάισλεμπλουμ είπε ότι συμμερίζεται την πρώτη αντίδραση της Κομισιόν στο ζήτημα της λίστας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών ανέφερε επανειλημμένα πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κύριους στόχους του προγράμματος.

Μάλιστα, σημείωσε πως θα ήταν πολύ περίεργη ερμηνεία της Δημοκρατίας να θεωρεί κανείς ότι οι εκλογές σε μία χωρά μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πάντων στη ζώνη του ευρώ.

 

09:50 Κομισιόν: Επαρκώς περιεκτική η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα

Τα μεσάνυχτα έφθασε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έστειλε η Ελλάδα, όπως δήλωσε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Κατά την άποψη της Επιτροπής, αυτή η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει αποδεκτό σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης", δήλωσε η πηγή. "Είμαστε ιδιαιτέρως ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς", πρόσθεσε η πηγή.

Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αυξάνει τις ελπίδες για συμφωνία επέκτασης του ελληνικού προγράμματος, αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times, κάνοντας λόγο για εποικοδομητικές επαφές των εμπλεκόμενων μερών την Δευτέρα. 

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το γεγονός ότι αποφασίστηκε τελικά τηλεδιάσκεψη υποδεικνύει πως η λίστα δεν είναι απορριπτέα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους. 

___________

 

Όπως τονίζουν πηγές του Μεγάρου μαξίμου, η διαρροή μέρους του κειμένου που θα αποσταλεί σήμερα Τρίτη στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup είναι αποσπασματική και λανθασμένη. Όπως επισημαίνουν, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται τα εξής:

 

  1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

  2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

  3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

    1. Δίκαιο φορολογικό σύστημα

    2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

    3. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς

    4. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).

    5. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

  4. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές  συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

  5. Επίσης δεν  γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη να συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

  6. Τέλος δεν γίνεται αναφορά  σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει,  αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

 

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί σήμερα το πρωί στους ΥΠΟΙΚ του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη. Επίσης, σήμερα,Τρίτη θα γίνει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 11:00 π.μ.

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)