to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:45 | 22.02.2015

Πολιτική

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μετανάστευση θα διατεθούν για την υποδοχή, τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και την κοινωνική ένταξη

Σε συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής, η κ. Χριστοδουλοπούλου σημειώνει ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μετανάστευση θα διατεθούν για την υποδοχή, τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και την κοινωνική ένταξη.



Επαναλαμβάνει, επίσης, ότι ο πρώτος στόχος είναι η αποσυμφόρηση και η βελτίωση των συνθηκών για την Αμυγδαλέζα.

Ειδικά για την ιθαγένεια σε παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών αναφέρει πως ο νέος νόμος θα περιέχει συνδυασμό κριτηρίων (γέννησης και φοίτησης).

«Σχεδιάζεται να υπάρχει διπλή πρόβλεψη γέννησης και φοίτησης λίγων χρόνων σε ελληνικό σχολείο, ώστε να πληρούνται οι όροι της κοινωνικής ένταξης. Το να έχει πάει ένα παιδί σε ελληνικό σχολείο εξασφαλίζει ότι και οι γονείς του είναι κάποια χρόνια εδώ, γιατί η κοινωνική ένταξη ενός παιδιού αρχικά εξασφαλίζεται μέσω της οικογένειάς του» αναφέρει, προσθέτοντας:

«Τα παιδιά, αφού φοιτήσουν σε ελληνικό σχολείο, θα παίρνουν την ιθαγένεια αναδρομικά. Θέλουμε να αποφύγουμε την τουριστική ιθαγένεια, δηλαδή να αποκτά ένα παιδί ιθαγένεια και μετά να γυρίζει στην πατρίδα του και να την επικαλείται όποτε χρειαστεί».

Να υπενθυμίσουμε ότι ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης - προτεραιοποίησης και σταδιακής απελευθέρωσης των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Επίσης, με προτεραιότητα θα αφήνονται όσοι κρατούνται περισσότερο, αιτούντες άσυλο, ευάλωτες ομάδες κ.λπ. Αγώνας δρόμου γίνεται για τους 216 ασυνόδευτους ανήλικους, ώστε να βρεθούν θέσεις σε δομές. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πολλοί από τους κρατούμενους έχουν συγγενείς στην Ελλάδα, καθώς ήταν νόμιμοι που βρέθηκαν χωρίς χαρτιά λόγω κρίσης. Προτεραιότητες του υπουργείου είναι τα κέντρα φιλοξενίας, τα κέντρα υποδοχής και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)