to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 20.02.2015

Πολιτική

Συνέντευξη με τον Αρ. Μπαλτά: «Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο χώρο της παιδείας»

Το left.gr και ο Αγγελος Καλοδούκας συζήτησαν επί 30' on camera με τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά για σχεδόν όλα όσα θα θέλατε ίσως να τον ρωτήσετε. Από το τι θα γίνει με τις εξετάσεις στην Α' και τη Β' Λυκείου, τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, την κατάσταση στα πανεπιστήμια. Κι ακόμα για το «νόμο Διαμαντοπούλου», το πανεπιστημιακό άσυλο, τη σχέση νεοφιλελευθερισμού και παιδείας, τη σχέση κράτους και εκκλησίας. Δείτε το βίντεο.


Συνέντευξη: Αριστείδης Μπαλτάς, υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού

Ερωτήσεις-Βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

O Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες διανοούμενους της εποχής μας. Είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του «Αντικείμενα και όψεις εαυτού», ενώ το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας. O Αριστείδης Μπαλτάς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ, καθώς και με την αγγλοσαξονική φιλοσοφία της επιστήμης.

Με τον Αριστείδη Μπαλτά συζητάμε σχεδόν τα πάντα για την παιδεία. Από το τι θα γίνει με τις εξετάσεις στην Α' και τη Β' Λυκείου, τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, την κατάσταση στα πανεπιστήμια.

Για τον Αριστείδη Μπαλτά το πρώτο μεγάλο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στο χώρο της παιδείας είναι η ανθρωπιστική κρίση:

 «Η ανθρωπιστική κρίση στα σχολεία έχει πολλές διαστάσεις. Πρώτα η πείνα, υπάρχουν σχολεία όπου τα παιδιά κυριολεκτικά πεινάνε. Υπάρχουν σχολεία όπου τα παιδιά λιποθυμούν κάποιες φορές στην τάξη από την πείνα. Παίρνουν το κουλούρι και κρατάνε το μισό για να το πάνε στους γονείς τους γιατί και αυτοί είναι στην ίδια κατάσταση. Υπάρχουν σχολεία χωρίς θέρμανση».

Μέρος της ανθρωπιστικής κρίσης κατά τον Αριστείδη Μπαλτά είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό στα σχολεία:

«Υπάρχουν πάρα πολλές εκπαιδευτικές ελλείψεις, σχολεία που υπολειτουργούν γιατί υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών με τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες της προηγούμενης περιόδου. Επειδή είμαστε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας η ανθρωπιστική κρίση είναι το πρώτο μας μέλημα».

Ο Αριστείδης Μπαλτάς μας λέει ότι το υπουργείο και η κυβέρνση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Στις προτεραιότητες είναι και η επαναπρόσληψη προσωπικού στα σχολεία:

«Θα εκπλαγείτε όταν θα δείτε ότι το υπουργείο μπορεί να προσλάβει αναπληρωτές καθηγητές. Θα προσλάβουμε με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό αναπληρωτές καθηγητές που κρατούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο συρτάρι για δικούς τους λόγους».

Όσον αφορά τα προβλήματα στην πανεπιστημιακή κοινότητα:

«Αυτή τη στιγμή είναι υλικά και είναι δυο. Το ένα είναι η χρηματοδότηση. Μετά το PSI κουρεύτηκαν τα αποθεματικά των πανεπιστημίων κατά πολύ, οι δημόσιες πιστώσεις μειώθηκαν δεν φτάνουν σχεδόν καν για τα λειτουργικά έξοδα και τα πανεπιστήμια επιβιώνουν βρίσκοντας χρήματα από δω και από εκεί για να επιβιώσουν. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τα πανεπιστήμια έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό γιατί δεν έχει έγινε καμιά πρόσληψη σε αντικατάσταση κάποιου που πήρε σύνταξη».

Με τον Αριστείδη Μπαλτά συζητάμε ακόμα για το «νόμο Διαμαντοπούλου», το πανεπιστημιακό άσυλο, τη σχέση νεοφιλελευθερισμού και παιδείας, τη σχέση κράτους και εκκλησίας.

Εν ολίγοις όλα όσα θα θέλατε να ρωτήσετε το νέο υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού σε μια 30λεπτη συνέντευξη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)