to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:24 | 19.02.2015

Πολιτική

Bloomberg: Η σημασία των ελληνικών εκλογών

Το ζήτημα της δημοκρατίας στην Ευρωζώνη εξετάζει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος του Bloomberg Clive Crook, επιχειρώντας να αξιολογήσει το επιχείρημα της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή πορείας και εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας με βάση την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές.



Ο αρθρογράφος αναρωτιέται πόση σημασία μπορεί να έχει ότι το αίτημα της Ελλάδας για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης με ευνοϊκότερους όρους προωθείται από μια νέα κυβέρνηση που εκλέχθηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. 

Σε στήλη του για το Project Syndicate νωρίτερα αυτό τον μήνα ο νομπελίστας καθηγητής οικονομικών του Columbia, Joseph Stiglitz, δηλώνει ότι έχει μεγάλη σημασία: Εάν η Ευρώπη πει όχι στην απαίτηση των Ελλήνων ψηφοφόρων για αλλαγή πορείας, λέει ότι η Δημοκρατία δεν έχει σημασία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, αναφέρει ο Stiglitz. 

Ο Economist από την πλευρά του διαφωνεί. Οι Έλληνες ψηφοφόροι μπορεί να θέλουν αναδιάρθρωση του χρέους και δημοσιονομική χαλάρωση, σημειώνει – αλλά τι γίνεται με τους ψηφοφόρους στη Γερμανία και αλλού στην Ευρωζώνη; Η γνώμη τους επίσης μετράει και είναι πολύ περισσότεροι. Εάν η Δημοκρατία έχει σημασία, μπορεί η γνώμη της πλειοψηφίας σε ολόκληρη την ΕΕ να πρέπει να ορίζει τις αποφάσεις. 

Ο Jacob Funk Kirkegaard του Peterson Institute συμφωνεί. Όπως σημειώνει η συγκέντρωση οικονομικής κυριαρχίας εντός της Ευρωζώνης δεν είναι συμβατή με την έννοια μιας επιτακτικής εθνικής εντολής. Δεν είναι ρεαλιστικό για την Ελλάδα να υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι της υπερισχύουν των ψηφοφόρων σε άλλες χώρες. Πράγματι, σε μια νομισματική ένωση όπου κανένα μέλος δεν είναι πλήρως κυρίαρχο, είναι εγγενώς αδύνατο για οποιαδήποτε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι η νέα εκλογική εντολή υπερισχύει έναντι όλων των άλλων, αναφέρει. 

Η συλλογική απάντηση της Ευρώπης στις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας ήταν ψυχρή ακόμα και τιμωρητική, σημειώνει ο αρθογράφος του Bloomberg. Απορρίπτοντας τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων ψηφοφόρων – το κυρίαρχο αίσθημα αυτή την περίοδο – υπονομεύει την αλληλεγγύη που πρέπει να έχει η ένωση για να επιβιώσει και να ευημερήσει. 

Οι προτάσεις της Ελλάδα είναι ως επί το πλείστον λογικές, προσθέτει. Ικανοποιώντας τις περισσότερες θα εξυπηρετούσε στην πραγματικότητα τα ευρύτερα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης. Αλλά ακόμα και αν δεν είναι έτσι - και η Γερμανία με τους υποστηρικτές της είναι σωστοί στην απόφαση τους να μην μετακινηθούν από τις θέσεις τους – η άρνηση τους θα πρέπει να καθαριστεί από την περιφρόνηση για ένα έθνος που έχει ήδη υποφέρει υπέρμετρα και καλείται να υποφέρει περισσότερο. 

Οι ελληνικές εκλογές είχαν σημασία Το να μεταφερθεί η αντίθετη εντύπωση ήταν μεγάλο λάθος, καταλήγει ο αρθρογράφος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)