to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:10 | 16.02.2015

Πολιτική

Γ. Σακελλαρίδης: «Θέλουμε λύση σε πολιτικό επίπεδο, δεν το βλέπουμε σαν πόκερ, ούτε μπλοφάρουμε»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία με τους εταίρους, ούτως ώστε να αρχίσουν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.


«Το ποιος είναι ανεύθυνος και ποιος είναι υπεύθυνος είναι υποκειμενικό» απάντησε μιλώντας στον parapolika 90,1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, τονίζοντας πως «θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι ανεύθυνη».

Σε ό,τι αφορά στα περί πόκερ που ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο Γ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Θέλουμε λύση σε πολιτικό επίπεδο, δεν το βλέπουμε σαν πόκερ, ούτε μπλοφάρουμε». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία με τους εταίρους, ούτως ώστε να αρχίσουν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Δεν μας αρέσει να τραβάμε το σκοινί, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει η διαπραγμάτευση, αν δεν υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με ευρωπαίους εταίρους και αρχηγούς κρατών καθώς «Το πρόβλημα δεν λύνεται σε επίπεδο τεχνοκρατών με στόχο να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου:

1. Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν αλλάζει. Είναι σταθερός, παγιωμένος και δεν είναι άλλος από μια αμοιβαία επωφελή λύση. Μία λύση η οποία θα ικανοποιεί και τον ελληνικό λαό, την ανάγκη να πάρει μία ανάσα και η ελληνική οικονομία, αλλά και η ελληνική κοινωνία, και ταυτόχρονα θα δίνει την δυνατότητα στους εταίρους να μπορέσουν να δεχθούν αυτήν την λύση και ταυτόχρονα να είναι και μια λύση που να αφορά και τους ευρωπαϊκούς λαούς. Αυτό που επιμένουμε εμείς είναι ότι δεν είναι σε αντιπαράθεση οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους άλλους λαούς, με τις άλλες κυβερνήσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει το πρόβλημα,  σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της λιτότητας. Υπάρχουν τάσεις αποπληθωρισμού, αυξανόμενη ανεργία, ισχνή οικονομική ανάπτυξη- αν υπάρχει, στασιμότητα είναι, στην ουσία, στην ευρωζώνη-. Εμείς θέτουμε όλα αυτά τα ζητήματα στην ατζέντα.

2.  Σήμερα δεν ξέρουμε άν θα καταλήξουμε σε κάποια λύση. Όλο το Σαββατοκύριακο και την Παρασκευή τα τεχνικά κλιμάκια κατέγραφαν, τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης ανάμεσα στα δύο προγράμματα, ανάμεσα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης - αυτά που προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση- και το πρόγραμμα των εταίρων μας. Αυτή η καταγραφή έχουμε την αίσθηση ότι δεν έχει βοηθήσει πολύ την σημερινή συζήτηση. Το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών δεν φάνηκε να είχε διάθεση να βρει τα σημεία σύγκλισης. Υπήρξαν εμμονές οι οποίες μάλλον έχουν να κάνουν με κεκτημένη ταχύτητα από το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Εμείς, πάντως, πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα λύνονται σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε τεχνικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση στο θέμα. Το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης δεν λύνεται σε επίπεδο τεχνοκρατών. Δεν λύνεται, δηλαδή, αν βάλουμε πέντε οικονομολόγους από τη μια και πέντε οικονομολόγους από την άλλη να μιλήσουν με μπλοκάκια και τεφτέρια…

3. Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η χώρα πάνω στην οποία εφαρμόζονται πολιτικές, σε υπέρμετρο βαθμό, λιτότητας.

4. Όσο πιέζεται η Ελλάδα, άλλο τόσο πιέζονται και οι εταίροι, πιέζεται και ο κύριος Ντράγκι, για να βρεθεί μία λύση. Δεν είμαστε οι μόνοι που πιεζόμαστε. Έχει σημασία αυτό και μπορεί κάποιος να το αναγνώσει και μέσα από τον διεθνή Τύπο και μέσα από τις αναλύσεις που γίνονται. Δεν το βλέπουμε σαν ένα παιχνίδι πόκερ. Το βλέπουμε σαν μια διαδικασία που θέλουμε όλοι να κερδίσουμε. Αυτή είναι η δική μας στρατηγική, δεν μπαίνουμε σε μια λογική εκβιασμού, όπως επίσης δεν θέλουμε να μπαίνουνε και οι άλλοι σε μια λογική εκβιασμού παίζοντας με τα χρονικά περιθώρια πάνω στην ελληνική κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε το συντομότερο δυνατόν, να υπάρξει συμφωνία. Θέλουμε το συντομότερο δυνατόν να τελειώσει αυτό το θέμα αλλά δεν μπορεί να τελειώσει αν δεν υπάρχει αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι εταίροι. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει αυτό το πρόγραμμα.

5. Είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχουν εξελίξεις, να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες να έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της χώρας, στον τομέα και της οικονομίας, στον τομέα και της κοινωνίας και της εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων, σε όλους τους τομείς και στα δημόσια έργα. Αυτά είναι τα σημαντικά γι΄αυτό και εμείς θέλουμε να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο έτσι ώστε να πάρει η κυβέρνηση αυτές τις πρωτοβουλίες. Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες δεν χρειάζεται να περιμένουν να διεκπεραιωθεί η διαπραγμάτευση.

Ο κ. Γ. Σακελλαρίδης απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του Σόϊμπλε «λυπάμαι για τους Έλληνες» και πως σχολιάζει τον χαρακτηρισμό, σημείωσε:

6. Το ποιος είναι ανεύθυνος και το ποιος είναι υπεύθυνος είναι κάτι το υποκειμενικό. Θα ήταν πολύ εύκολο και για μένα να απαντήσω μέσω της ελληνικής ραδιοφωνίας και μέσω των Παραπολιτικών ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι αυτή τη στιγμή ανεύθυνη. Δεν θέλω να μπω, όμως, σε αυτή τη διαδικασία να ανταλλάσσουμε χαρακτηρισμούς  περί ανευθυνότητας και υπευθυνότητας. Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να κρίνει το ποιος είναι υπεύθυνος και ποιος είναι ανεύθυνος. Νομίζω ότι και ο ευρωπαϊκός λαός, οι Ευρωπαίοι πολίτες όλων των χωρών μπορούν να κρίνουν- και το κρίνουν καθημερινά – μέσα απο τις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει ένα νέο κύμα φιλελληνισμού, το οποίο διαδίδεται από άκρη σε άκρη της Ευρώπης και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κόσμος έχει και αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι ευθύνη είναι να διεκδικείς αξιοπρέπεια, να διεκδικείς ανάσες για τους πολίτες της χώρας σου. Δεν είναι ευθύνη να θέλεις να τους ξεζουμίζεις, να τους συμπιέζεις στην μέγγενη της λιτότητας. Δεν ξέρω ποια είναι η αντίληψη περί ευθύνης που έχει ο κύριος Σόιμπλε, δεν ξέρω ποια είναι η αντίληψη περί ευθύνης που έχουν όσοι επιμένουν στον οικονομικό παραλογισμό της λιτότητας. Επιτρέψτε μου να έχουμε διαφορετική άποψη. Αυτή η διαφορετική άποψη, αν θέλετε, είναι και ένα δημοκρατικό κεκτημένο σε μία ήπειρο η οποία έχει αποτελέσει την μήτρα της δημοκρατίας.

7. Είχα πει ότι είναι “πιθανό” να γίνει η ανακοίνωση. Έχει σημασία και αυτή η μικρή λέξη, Έχετε δίκιο, πάντως, που το θέτετε. Είχα πει ότι “είναι πιθανόν να γίνει η ανακοίνωση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, που μιλούσα, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τους συναδέλφους σας, τους έλεγα ότι μάλλον δεν θα γίνει η ανακοίνωση.

8. Αύριο Τρίτη στις 16:00 θα γίνει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός της χώρας θα ανακοινώσει, στην Κ.Ο., ως οφείλει πρώτα, την υποψηφιότητα του προέδρου. Αυτή τη στιγμή, πιστέψτε με, υπάρχει κλίμα απόλυτης συναίσθησης της ευθύνης από όλα τα στελέχη και της κυβέρνησης και της Κ.Ο.

9. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών (δημοσκόπηση της Marc) υπάρχει ένα 82% του πληθυσμού που συμφωνεί με τις πρωτοβουλίες που παίρνει η Κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)