to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:04 | 11.02.2015

Οικονομία

Όλη η Ελλάδα στη μάχη του Eurogroup - Συνεχής ενημέρωση από τις Βρυξέλλες

Με τρεις εκπροσώπους της συμμετέχει η Ελλάδα στο έκτακτο Eurogroup που ξεκίνησε τις εργασίες του. Στη συνεδρίαση παρευρίσκονται οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης και Γ. Χουλιαράκης για να θέσουν και τυπικά στους Ευρωπαίους εταίρους μας το αίτημα για μια νέα συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της - Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη συνεδρίαση με τη δύναμη που της προσφέρει μια πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά εθνική ενότητα, η νωπή λαϊκή εντολή και η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας


Αυτήν την ώρα το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης της ευρώ στις Βρυξέλλες με θέμα το ελληνικό ζήτημα (η φωτογραφία από τη χειραψία Βαρουφάκη - Σόιμπλε, λίγο πριν την έναρξη του έκτακτου Eurogroup).

Συνεχής ενημέρωση:

20:00 Φωτογραφίες λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup:

Varoufakis takes his seat during the meeting of eurogroup finance ministers.

19:38 «Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα σήμερα. Αλλά εξαρτάται από το τι θα μας πει ο κ.Βαρουφάκης» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τι σκοπεύει να κάνει εκτός προγράμματος» είπε ο Σόιμπλε. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί. Η κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί. Αλλά αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί διαφορετικά δεν θα υπάρξει πρόγραμμα» είπε. Ο Γερμανός υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκτελείται από την τρόικα, την οποία  απ’ ό,τι φαίνεται δεν μπορούμε να αποκαλούμε πλέον τρόικα».

19:25 Με τρεις εκπροσώπους της συμμετέχει η Ελλάδα στο έκτακτο Eurogroup που ξεκίνησε τις εργασίες του . Στη συνεδρίαση παρευρίσκονται οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης και Γ. Χουλιαράκης

Πριν λίγο τελείωσε η συνάντηση των τριών προαναφερομένων με τους  Γ. Ντάισελμπλουμ, Τ. Βίζερ και την Κρ.  Λαγκάρντ , συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσε το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία-γέφυρα (διαβάστε παρακάτω τη σχετική δήλωση της Κρ. Λαγκάρντ). 

19:12 Σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή αλλά και από πλευράς της Ελλάδας στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ζήτησε ο ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup. Ανέφερε ότι για τη Γαλλία δύο είναι οι βασικές αρχές αυτού του διαλόγου: Αφενός να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για αλλαγή. Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν. Και αφετέρου, δήλωσε ο Μ. Σαπέν, «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν». Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

19:10 Είχα μια καλή συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών. Όπως μεταδίδει το Reuters η επικεφαλής του ΔΝΤ (παρακάτω η δήλωση εκπροσώπου του Ταμείου). σημείωσε ότι «είναι ικανοί, ευφυείς και έχουν σκεφτεί για τα θέματα που τους αφορούν». «Πρέπει να τους ακούσουμε. Αρχίζουμε να δουλεύουμε μαζί και είναι μια διαδικασία που τώρα αρχίζει και θα κρατήσει κάποιο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

19:00 «Χρήσιμη» χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στις Βρυξέλλες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφερόμενος στη συνάντηση δήλωσε: «Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup. Ήταν μια χρήσιμη συνάντηση γνωριμίας με μια καλή ανταλλαγή απόψεων».

18:50 Σύμφωνα με το Reuters, ο Γ. Βαρουφάκης απέκλεισε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στις Βρυξέλλες προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης ο Γ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι θα γίνουν επικοιδομητικές συνομιλίες με τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών.

18:40 Δηλώσεων συνέχεια: Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα θα είανι την επόμενη εβδομάδα - ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Πρώτα θα δούμε τις προτάσεις της Ελλάδας, μετά θα αποφασίσουμε

18:25 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ. Σε λίγο δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κατά την άφιξή του στο Eurogroup. Πριν λίγο και η δήλωση Σόιμπλε: Η Ελλάδα είναι ελεύθερη να κάνει ότι θέλει, αλλά θα ήθελα να ακούσω τι θα κάνουν εκτός προγράμματος

18:10 Σε εξέλιξη από τις 17:30 η συνάντηση Λαγκάρντ-Βαρουφάκη, παρουσία του Πόλ Τόμσεν. «Θέλουμε μια καλή συζήτηση σήμερα. Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση« δήλωσε πριν από λίγο ο Π. Μοσκοβισί.

18:00 «Θα καλωσορίσουμε τον ελληνα υπουργό Οικονομικών που έρχεται για πρώτη φορά στο Eurogroup» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και στη συνέχεια θα δούμε σε πια βάση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα» σημείωσε. «Είμαι ανοιχτός στις ιδέες της νέας ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε, τονίζοντας «ωστόσο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα και αυτή είναι η αφετηρία». Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι δεν περιμένει αποτελέσματα για την Ελλάδα σε αυτό το Eurogroup σημειώνοντας ότι «θα κινηθούμε βήμα-βήμα ξεκινώντας από σήμερα».

 
Eurogroup president Jeroen Dijsselbloem arrives for an extraordinary eurozone finance ministers meeting in Brussels
 
 

17:10 Γ. Βαρουφάκης στο Stern: Αναπόφευκτο το κούρεμα του χρέους, όταν αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί 

16:40 Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ 

16:15 Συνάντηση γνωριμίας με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να έχει πριν από την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Στη συνάντηση θα μετέχει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστεί και η ειδική σύμβουλος του υπουργού Έλενα Παναρίτη (πηγή: in.gr).

16:10 Οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πρέπει είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπάρχουσες συμφωνίες της χώρας με τους διεθνείς δανειστές της, δήλωσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μιλώντας στην ολλανδική Βουλή, όπου η πλειονότητα των βουλευτών τάχθηκε κατά νέας στήριξης στην Ελλάδα, σημείωσε πως «μια συμφωνία είναι μία συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει πως μόνο στο πλαίσιο του προγράμματος, μπορούν να υπάρξουν άλλα μέτρα σε αντικαστάσταση άλλων μέτρων». Σημείωσε ακόμη πως οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. 

 

14:00  Αναχώρησε για τις Βρυξέλλες με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος η κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τον συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Αν και η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών είναι αύριο, Πέμπτη, ο  πρωθυπουργός μεταβαίνει μια ημέρα νωρίτερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρακολουθήσει επί βελγικού εδάφους τα τεκταινόμενα στο έκτακτο Eurogroup.

Μαζί του και ο Γ. Δραγασάκης, ο οποίος θα έχει επιτελικό ρόλο στις σημερινές διαπραγματεύσεις και ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό και στην αυριανή Σύνοδο. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα συνοδεύεται στο σημερινό έκτακτο Eurogroup από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ήδη από τη Δευτέρα.

Ο κ. Βαρουφάκης συνοδεύεται από τον άτυπο σύμβουλό του, αμερικανό καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη η ειδική σύμβουλος του υπουργού Έλενα Παναρίτη. (πληροφορίες και από In.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)