to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 11.02.2015

πηγή: skai.gr

Οικονομία

Νέα επίθεση του Spiegel κατά της ελληνικής κυβέρνησης

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης. Το Spiegel εκτιμά ότι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε


«Σκληρή προσγείωση (στην πραγματικότητα) για τους λαϊκιστές» είναι ο τίτλος σχολίου στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, που αναφέρεται στην διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα. «(…) Μπορεί ο Βαρουφάκης να κατέχει τη θεωρία (των παιγνίων) στην πράξη όμως αυτό φαίνεται ελάχιστα. Η διευρυμένη ευρωπαϊκή του περιοδεία μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκ του αποτελέσματος ένα μάθημα για το πώς δεν πρέπει να διαπραγματεύεται κανείς». Όπως σημειώνει ο σχολιαστής, η απειλή Βαρουφάκη περί του τέλους της ευρωζώνης δεν φάνηκε να συγκινεί κανέναν συνομιλητή του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς ακόμη και σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο φόβος περί κατάρρευσης της υπόλοιπης ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί

Σύμφωνα με το Spiegel, «το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδώσει, παρά τις όποιες εσπευσμένες συνεδριάσεις του Eurogroup. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει ήδη την αξίωση για κούρεμα ενώ σύντομα θα πρέπει να επιδείξει την ίδια ευελιξία στην υπόσχεση που έδωσε για το τέλος του πακέτου βοήθειας. Ούτε τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να τις ανακαλέσει ή να τις καταργήσει. Αυτό είναι καταρχήν κακό για την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε όμως να είναι καλό για την αξιοπιστία της Ευρώπης, σε περίπτωση που οι υπεύθυνοι σε Βρυξέλλες, Βερολίνο ή Παρίσι αξιοποιήσουν την ισχύ τους για μια πολιτική έναντι της Ελλάδας που δεν θα είναι στην κατηγορία του μαύρου-άσπρου. Η οργή των ανθρώπων που οδήγησαν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσικά ρεαλιστική και δεν περιορίζεται μόνον στην Ελλάδα. Όλη η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική για το μέλλον η οποία θα επικεντρώνει περισσότερο σε μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη παρά μόνον στις περικοπές – μια λιγότερο ταπεινωτική εποπτεία της τρόικα για την Ελλάδα θα ήταν ένα πρώτο βήμα. Παράλληλα η στενή συνεργασία μεταξύ Βρυξελλών και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βάλουν επιτέλους οι πλούσιοι φοροφυγάδες το χέρι στην τσέπη και να περιοριστεί η διαφθορά θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες με κακές κρατικές δομές αλλά και να αποδείξει ότι ακόμη και τα κινήματα διαμαρτυρίας μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα με την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω της συνεργασίας παρά μέσω της ευθείας αντιπαράθεσης».

«Ο Τσίπρας να σταματήσει να παίζει τον έλληνα ήρωα»

Τις τελευταίες εξελίξεις σχολιάζει και η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι επί της ουσίας δεν είναι αδύνατο να βρεθούν συμβιβαστικές φόρμουλες σε όλα τα ζητήματα που χωρίζουν στην παρούσα φάση Αθήνα και Βρυξέλλες. «(…) Δεν θέλουν οι Έλληνες τη χρήση του όρου «πρόγραμμα βοήθειας; Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να αντικατασταθεί από το ‘νέα συμφωνία’. (…) Εάν οι έλληνες πολίτες δεν θέλουν να βλέπουν άλλο τους γραφειοκράτες της τρόικα, τότε οι συναντήσεις μπορούν να γίνονται στις Βρυξέλλες. Ή online. Ή μπορεί να αλλάξει και η σύνθεση της τρόικα. Η επίτευξη συμβιβασμού λοιπόν δεν θα πρέπει να σκοντάψει λόγω έλλειψης εμπειρίας σε διαπραγματεύσεις. Μπορεί να αποτύχει όμως λόγω εθνικού ή κομματικού εγωισμού. Αυτό θα πρέπει να τελειώσει. Η Μέρκελ αντιλαμβάνεται ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Η γνώση αυτή την οδήγησε άλλωστε και το 2012 στο να κρατήσει την Αθήνα εντός. Ως προς αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο Τσίπρας θα πρέπει να σταματήσει να παίζει τον έλληνα ήρωα. Η Ευρώπη δεν είναι μια διευρυμένη Ελλάδα, αλλά μια κοινότητα 28 κρατών με συμφέροντα και υποχρεώσεις. Απομένουν μόλις λίγες μέρες για να επιφέρει η ευρωπαϊκή συναίνεση ένα τέλος στο ελληνικό δράμα».
Στο ελληνικό αίτημα περί καταβολής πολεμικών επανορθώσεων αναφέρεται η εφημερίδα Die Welt. Περιγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης, η εφημερίδα καταλήγει στην εξής επισήμανση: «Οι Έλληνες δεν μπορούν να έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα γίνουν δεκτές οι αξιώσεις τους. Το ζητούμενο είναι μάλλον να βάλουν τη Γερμανία στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ηθικούς λόγους. Στόχος είναι να οδηγηθεί εντέλει το Βερολίνο στο να διαγράψει το χρέος των Ελλήνων. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα θα θεωρούσε τυπικά λήξαν το θέμα των επανορθώσεων».


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)