to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:43 | 09.02.2015

Πολιτική

Κοτζιάς: Η Γερμανία είναι φιλική χώρα, η πολιτική της είναι μη φιλική

Διευκρινίζοντας ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι η Γερμανία είναι μια «ισχυρή, ενδιαφέρουσα κι ελπίζουμε φιλική απέναντι στην Ελλάδα χώρα, αλλά όχι η νέα Ρώμη» - Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών στη Μόσχα


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη διάρκεια τετ -α- τετ με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Φωτογραφία: ΑΠΕ)

Στη Μόσχα θα βρίσκεται, όπως μεταδίδουν ρωσικές πηγές, στις 11 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όπου και θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα από το Βερολίνο, όπου θα βρεθεί την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου και θα έχει συνομιλίες με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ.



Κοτζιάς: Η Γερμανία είναι φιλική χώρα, η πολιτική της είναι μη φιλική

Όπως είπε, «δεν έχουμε κάτι ενάντια στη Γερμανία, έχουμε όμως πάρα πολλά ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί απέναντί μας». Ο ίδιος συναντάται την Τρίτη με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ.


Στη διάρκεια των δηλώσεών του μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι θα υπάρξει πρόγραμμα προστασίας των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας ανέφερε ότι η Αθήνα διαπραγματεύτηκε τη λίστα των ονομάτων και το χρόνο εφαρμογής τους, δηλαδή να λάβει ισχύ μετά την τετραμερή διαπραγμάτευση για την ουκρανική κρίση. 

Ειδικότερα, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, λέγοντας: «Δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. Θα φανεί αν και πως γίνει συζήτηση με την κυρία Μέρκελ. Έχω την αίσθηση ότι η γερμανική διπλωματία θα ήθελε ο πρωθυπουργός να έχει σχετική συζήτηση με την κυρία Μέρκελ, αλλά κι εμείς θα θέλαμε να καταλάβει η Γερμανία ότι δεν είναι η νέα Ρώμη, αλλά μια ισχυρή, ενδιαφέρουσα κι ελπίζουμε φιλική χώρα απέναντι στην Ελλάδα. Στους Γερμανούς έχω πει ότι θεωρούμε τη Γερμανία φιλική χώρα και την πολιτική τους μη φιλική. Δεν έχουμε κάτι ενάντια στη Γερμανία, έχουμε όμως πάρα πολλά ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί απέναντί μας». 

Σε ερώτηση κατά πόσο ενδέχεται συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν έχω υπόψη μου το πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Θα το δούμε. Αλλά όπως ξέρετε, στις Συνόδους Κορυφής δε χρειάζεται προγραμματισμός, οι συναντήσεις γίνονται. Αλλά δεν έχω υπόψη μου τέτοιο προγραμματισμό αυτή τη στιγμή». 

Ερωτηθείς κατά πόσο η Ελλάδα έχει συμμάχους στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται, απάντησε: «Υπάρχουν σύμμαχοι που δε φαίνονται πάντοτε, όπως είναι αυτοί που ψήφισαν υπέρ των απόψεών μας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα πρακτικά δε δημοσιεύονται, αλλά ένας από αυτούς τους συμμάχους ως προς αυτό το ζήτημα, είναι και η χώρα που βρισκόμαστε». 

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε «εξαιρετικά καλή» τη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας. Σημείωσε ότι «έδωσε καλές προοπτικές» και πρόσθεσε: «Για να μπορέσει να γίνει μια καλή διαπραγμάτευση, πρέπει να έχουμε και ορισμένους συμμάχους που να μην επιτρέπουν την απομόνωσή μας. Η πολιτική μας είναι πολιτική συμμαχιών. Πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και ότι υπάρχουν χώρες που έχουν τις ίδιες απόψεις, τις οποίες δεν εξέφραζαν. Σήμερα, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καταλύτης για να τις εκφράσουν και να μπορέσουμε να πείσουμε ορισμένα κράτη και ορισμένους ευρωπαϊκούς θεσμούς να γίνει η διαπραγμάτευση πιο ορθολογική».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, επιπλέον, ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση είναι να ανατρέψει την εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα και η οποία μπορεί να συμπτυχθεί στο χαρακτηρισμό «μπαταχτσήδες». 

«Η γενική διαπραγμάτευση που κάνουμε αφορά την πολιτική μας, ότι δε δεχόμαστε να συνεχίσουμε την εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Ο τρόπος που ερμηνεύεται από τα διεθνή έντυπα και ορισμένους, λίγους ευτυχώς, ξένους παράγοντες, είναι ότι δε θέλουμε να πληρώσουμε. Εμείς λέμε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές γιατί είναι καταστροφικές και δεν μπορούμε να τις συνεχίσουμε, ενώ αυτοί δεν λένε στον κόσμο τους ότι οι πολιτικές τους ήταν καταστροφικές, αλλά ότι ήταν καταπληκτικά πετυχημένες και ότι εμείς δεν θέλουμε απλώς να πληρώσουμε. Είμαστε "μπαταχτσήδες" όπως λένε. Νομίζω ότι υπάρχουν κράτη και θεσμοί που έχουν πειστεί και για το δίκαιό μας και για το πραγματικό πρόβλημα».

Σχολιάζοντας την συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με τον γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο, την Τρίτη, ανέφερε: «Οι υπουργοί Εξωτερικών επιδιώκουν, λόγω της φύσης της εργασίας τους, περισσότερο τη διαπραγμάτευση και την αλληλοκατανόηση παρά τη χρήση άλλων μέσων».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Υπήρχε ένας κατάλογος 90 ονομάτων αποσχιστών, τα οποία τελικά κατέληξαν σε 19. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό. Στο κατάλογο περιλαμβάνονται και τα ονόματα πέντε Ρώσων, μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονταν οι αρχικοί Υπουργοί. Εμείς, αν και το διαπραγματευτήκαμε μόνοι μας, περάσαμε από τα 90 ονόματα στα πέντε. 

»Επίσης, συμφωνήσαμε να μην υλοποιηθεί αυτή η λίστα, να περιμένουμε τη διαπραγμάτευση της Τετραμερούς -Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία-  προκειμένου να δούμε αν δώσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα ή όχι. Δηλαδή, η θέση μας ήταν ότι θα πρέπει να δώσουμε ανάσα για την προώθηση της ειρήνης, να δώσουμε ανάσα στη διαπραγμάτευση».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, ακόμη, ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συζητήθηκε το θέμα των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή. Όπως είπε: «Έχει διαφύγει της προσοχής το ζήτημα αυτό και δεν αφορά μόνο στην ανάγκη προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών ή της προάσπισης της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής που χρησιμοποιείται από τους τζιχαντιστές ως μέσο είσπραξης μεγάλων ποσών, αλλά αφορά το κατά πόσο θα επιβιώσει, έστω και στοιχειωδώς, η πολυπολιτισμικότητα και η πολυθρησκευτικότητα στην περιοχή που αναπτύχθηκαν για χιλιετηρίδες, άλλοτε με δυσκολίες, αλλά και με μια αίσθηση ανεκτικότητας ανάμεσα στους πληθυσμούς».

Όπως ανακοίνωσε, ικανοποιήθηκε το αίτημα της Ελλάδας. «Όπως μου υποσχέθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα υπάρξει ένα πρόγραμμα προστασίας των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)