to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 09.02.2015

Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα-Φάιμαν στη Βιέννη: Αισιοδοξία ότι θα βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις για συμφωνία με τους εταίρους

Συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατόπιν προσκλήσεως του καγκελαρίου της Αυστρίας, στο πλαίσιο των επαφών του ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν έγινε σε πολύ θετικό κλίμα. Μέσα από μία εποικοδομητική συζήτηση ο Αυστριακός Καγκελάριος τόνισε την σημασία και την ανάγκη που υπάρχει για να προκύψει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, ενώ παράλληλα θεώρησε ρεαλιστικές και λογικές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος επισήμανε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι θεωρεί σημαντικό να δώσει η Ελλάδα διαβεβαίωση προς τους δανειστές ότι θα τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η προσωρινή συμφωνία-γέφυρα. Με την τελευταία άλλωστε ο Καγκελάριος συμφωνεί και θα την υποστηρίξει ως θέση στη Σύνοδο Κορυφής.

Συμφωνία επίσης υπήρξε στο θέμα της Ρωσίας. Κοινή θέση τόσο του Αυστριακού Καγκελάριου όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας και όχι επέκταση των κυρώσεων.

Οι επαφές της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα με σκοπό πάντοτε την επίτευξη μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους και το σεβασμό της λαϊκής εντολής. 

Μετά τη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών ακολούθησαν δηλώσεις:

WERNER FAYMANN: Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας καλωσορίσω θερμά στην Αυστρία. Είναι η πρώτη σας επίσημη επίσκεψη ως νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Δεν χρειάζεται εγώ να πω ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αυστρίας είναι σχέσεις με βάθος χρόνου. Είναι γνωστό ότι έχουμε μία πολύ καλή και αγαστή συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο και αυτό είναι και μέρος αυτής της κοινής παράδοσης.

Θα ήθελα να πω πως είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ο κοινός στόχος είναι όλα τα μέλη της Ευρωζώνης μέχρι του τέλους του παρόντος έτους, αλλά και την επόμενη χρονιά, να είναι μέλη της Ευρωζώνης και να παραμείνουν μέλη της Ευρωζώνης. Διότι, είναι στην υφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι μία Ε.Ε. της ειρήνης και να έχει ένα κοινό νόμισμα. Θέλουμε να λειτουργούμε σε κοινωνικό επίπεδο και σε οικονομικό επίπεδο. Κι αυτό ακριβώς σημαίνει, καλή, στενή, αγαστή συνεργασία. Κι αν εμείς αυτή τη στιγμή πήραμε το Νόμπελ Ειρήνης, τότε έχουμε και μία ευθύνη την οποία πρέπει να αναλάβουμε και να υπάρχει μία πολύ καλή, ουσιαστική και υγιής βάση για όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. Για όλα τα μέλη. Πιστεύω λοιπόν, ότι μπορεί να υπάρξει ένας και μόνο σκοπός κι αυτός είναι η Ελλάδα να παραμείνει μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης κι αυτό σημαίνει να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις.

Παρόλα αυτά, θα ήθελα να υπογραμμίσω και να τονίσω ότι στo πλαίσιo των συζητήσεων τις οποίες είχαμε, τονίσαμε ότι πρέπει κανείς να τηρεί τις υποχρεώσεις του, το πλαίσιο πρέπει να τηρηθεί και δεν είναι δυνατόν, να υπάρξουν συμπληρωματικά βάρη για τον φορολογούμενο. Πρέπει να βρεθεί μία λύση μεταξύ εκείνου, το οποίο είχε συμφωνηθεί ως πρόγραμμα στο παρελθόν και αυτού το οποίο γίνεται τώρα: τις μεγάλες, τις τεράστιες προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης. Εδώ και τώρα αυτό δεν έχει συμβεί. Γι αυτό το λόγο ακριβώς, υπάρχουν και ενδοιασμοί, οι οποίοι υφέρπουν και φόβοι.

Θέλω να τονίσω και ένα στοιχείο επί της ουσίας, το οποίο και υπογραμμίζω, κάτι που ο κύριος Πρωθυπουργός το έθιξε πολλαπλώς, κάτι το οποίο εμείς – ως Αυστριακοί – το αποδεχόμαστε και το υπογραμμίζουμε. Τι πρέπει να γίνει άλλο; Τι είναι αυτό; Ποιος είναι ο νέος δρόμος, ο εναλλακτικός, ο οποίος τηρεί τις υποχρεώσεις, ο οποίος τηρεί το πλαίσιο; Ποια είναι η υφή, η μορφή, αυτού του δρόμου;

Μιλάμε πρώτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το γεγονός ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι οικονομικές δομές, οι οποίες θα στραφούν κατά όλων εκείνων των ατασθαλιών του παρελθόντος. Θα δημιουργηθούν λοιπόν προϋποθέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν να υπάρχουν επενδύσεις, γιατί υπάρχει μία ασφάλεια, εν προκειμένω. Αυτό είναι σημαντικό.

Συζητήσαμε επίσης, ότι κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν είναι πιο αποτελεσματικό το Δημόσιο, αλλά και η "γραφειοκρατία". Πρέπει όμως να μπορεί κανείς να βασιστεί σ’ ένα κράτος δικαίου. Εδώ υπάρχουν ανάγκες. Κι εδώ δεν πιστεύω ότι είναι μόνο κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνει ο κύριος Πρωθυπουργός και θα το περιγράψει για τη δική του χώρα. Δηλαδή, να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας του. Είναι και μία κοινή ευρωπαϊκή υποχρέωση, η καταπολέμηση όλων των προβλημάτων, τα οποία υπήρχαν μέχρι σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να σώζει τις τράπεζες με τεράστιες προσπάθειες και να διατηρηθούν οι οικονομικές εισροές, ενόψει ενός κοινού μέλλοντος, αλλά ταυτόχρονα αυτή η δύναμη, αυτή η διάθεση, αυτή η κίνηση, να μην στραφεί αυτή τη στιγμή, κατά της φοροδιαφυγής, για μεγαλύτερη ανάπτυξη, για να βοηθηθεί η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, για να μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις για την εκπαίδευση, για τους ανθρώπους της Ευρώπης. Για τους ανθρώπους της Ευρώπης, οι οποίοι πάσχουν από την ανεργία, περιμένουν να υπάρξουν –επιτέλους- όχι μόνο οι οικονομικές δυνατότητες και προοπτικές, αλλά δυνατότητες και προοπτικές σε όλα τα θέματα.

Εμείς συζητήσαμε, ήταν μία πρώτη επαφή, είχαμε τηλεφωνηθεί και στο παρελθόν. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κύριος Πρωθυπουργός είναι στην Αυστρία. Είναι όμως η πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός. Τον ευχαριστώ θερμά για την παρουσία του εδώ. Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει μία καλή και αγαστή συνεργασία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να ευχαριστήσω τον Καγκελάριο Φάιμαν για την πρόσκληση και για την εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε. Θέλω να δηλώσω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος απ’ αυτή τη συζήτηση. Εκτός από την Ελλάδα και εγώ προσωπικά σήμερα διαπιστώνω ότι αποκτώ έναν καινούριο φίλο που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά την προσπάθειά μας να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τον Καγκελάριο για την δήλωση που έκανε, ότι όσοι επενδύουν στην αποτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης, θα πέσουν πολύ σύντομα έξω. Και εγώ θέλω να προσθέσω ότι όσοι επενδύουν σε μια τέτοια αποτυχία, όχι μόνο θα πέσουν έξω, αλλά παίζουν με τη φωτιά, παίζουν με τον κίνδυνο της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη, παίζουν με τον κίνδυνο της ανόδου της άκρας λαϊκιστικής δεξιάς - της εθνικιστικής δεξιάς. Έναν κίνδυνο για τη Δημοκρατία και την Ευρώπη, τον οποίο στην Ελλάδα δυστυχώς γέννησε η ίδια η πολιτική της ακραίας λιτότητας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι συμφωνήσαμε με τον Καγκελάριο σε βασικά θέματα για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, προκειμένου να επανέλθει η ατζέντα της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Και αυτή η σύμπτωση απόψεων είναι σημαντική, διότι η Αυστρία είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση αλλά και κουλτούρα δημοσιονομικής σταθερότητας. Όπως γνωρίζετε, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους εταίρους της στην Ευρωζώνη ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την άρση του προσωρινού διεξόδου, σχετικά με την εφαρμογή του νέου τετραετούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης, που θα έχουμε σύντομα έτοιμο και θα θέσουμε σε διαβούλευση στους εταίρους μας.

Θέλω να επισημάνω - κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό να το γνωρίζετε- ότι το σχέδιο αυτό δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους ευρωπαίους φορολογούμενους. Το σχέδιο μας είναι να σταματήσουμε να ζητάμε νέα δανεικά και να βρούμε μια βιώσιμη λύση, προκειμένου να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις μας, μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος, αυτός είναι ο μόνος δρόμος.

Το σχέδιο μας περιλαμβάνει μια αναγκαία ενδιάμεση συμφωνία σε ένα πρόγραμμα–γέφυρα, με ισχύ από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή της 28 Φεβρουαρίου, έως την 1η Ιουλίου. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα αποκτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο αλλά και τον αναγκαίο μεταρρυθμιστικό χρόνο, ώστε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του προγράμματος μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει αποτελεσματικός και αντιγραφειοκρατικός, όπως, όμως και για το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό με μια σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία.

Όπως είπα στον Καγκελάριο, πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν την οριστική ρήξη με το παρελθόν της χώρας και τις οποίες μόνο η δική μας κυβέρνηση μπορεί να φέρει σε πέρας, διότι εμείς δεν έχουμε τις δεσμεύσεις και τα βαρίδια του παρελθόντος.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας στη βάση του ελληνικού σχεδίου. Του σχεδίου που παρουσίασα στον Καγκελάριο. Άλλωστε, πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα κάποια συγκεκριμένη και βιώσιμη εναλλακτική πρόταση σ’ αυτό το σχέδιο. Επίσης, θέλω να σας πω, πως δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να μην υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους, παρά μονάχα πολιτικοί λόγοι. Η πολιτική επιλογή της επιμονής στο λάθος και της άρνησης της λειτουργίας της δημοκρατίας. Μόνο που αν για τέτοιους πολιτικούς λόγους οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, τότε νομίζω ότι θα είναι μια απόφαση να τορπιλίσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Και πιστεύω κανείς δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Τέλος, συζητήσαμε με τον Καγκελάριο ζητήματα που αφορούν την κρίση στην Ουκρανία. Συμφωνήσαμε ότι οι τετραμερείς συνομιλίες ανάμεσα σε Γαλλία- Γερμανία- Ρωσία και Ουκρανία, που ξεκινούν την Τετάρτη στο Μινσκ, είναι μια σημαντική ευκαιρία για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη στην περιοχή. Δεν μπορεί όμως -και δεν πρέπει- να είναι η τελευταία ευκαιρία. Ο συχνά δύσκολος δρόμος των συνομιλιών είναι πάντοτε προτιμότερος από τον εύκολο, αλλά αδιέξοδο, δρόμο των κυρώσεων. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ότι η Ε.Ε. πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την ειρήνη .

Πιστεύω, λοιπόν, ότι μετά τη σημερινή μας συνάντηση, η νέα σχέση της Ελλάδας με την Αυστρία μπορεί να έχει διάρκεια και βάθος. Και ελπίζω, πολύ σύντομα, να έχω να τη χαρά να υποδεχτώ τον Καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, στην Αθήνα . Ενδεχομένως και εσείς πολύ σύντομα να έχετε τη δυνατότητα να δείτε ξανά εμένα εδώ στη Βιέννη.

Σας ευχαριστώ.

LANGHOLDT ( PRESSE ): Θα ήθελα να ρωτήσω τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα: Έχω την εντύπωση ότι εδώ και εβδομάδες ταξιδεύετε στην Ευρώπη, προσπαθώντας να πείσετε για το πλαίσιό σας, για το πρόγραμμά σας, ιδίως ότι θέλετε μείωση των επιτοκίων. Έχετε ένα plan B; Εάν πραγματικά οι Ευρωπαίοι δεν δεχθούν την πρότασή σας, τι θα κάνετε;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ιστορία της Ε. Ε. είναι μια ιστορία διαφωνιών, συγκρούσεων, αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών, αμοιβαίως επωφελών συμβιβασμών. Έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο, διότι πρόθεσή μας δεν είναι η ρήξη με τους εταίρους. Πρόθεσή μας είναι να δουλέψουμε σκληρά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον με κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ευημερία.

Θέλω, επίσης, να σας πω ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Η Ελλάδα βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα», αλλά η κρίση είναι ευρωπαϊκή. Η κρίση αφορά όλους μας, διότι η ευρωζώνη παραμένει σε συνθήκες στασιμότητας και αποπληθωρισμού, που είναι μια μεγάλη παγίδα για όσους γνωρίζουν από οικονομικά. Και άρα, σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή κρίση, χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή λύση.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι όλοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, πράγμα το οποίο πιστεύω ότι θα γίνει τις επόμενες μέρες. Ακριβώς διότι η κρίση παραμένει. Και το να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση, αφενός μεν θα σημάνει την αρχή του τέλους της σε όλη την Ευρώπη, αφετέρου δε διότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή: στο βορρά η Ουκρανία, νοτιοανατολικά η Συρία, νοτιοδυτικά της Ελλάδας η Βόρεια Αφρική. Και είναι αναγκαίο για όλους μας η Ελλάδα να παραμείνει πόλος και πεδίο σταθερότητας στην εύθραυστη αυτή περιοχή. Έχουμε, λοιπόν, όλοι συμφέρον από μια βιώσιμη, κοινά αποδεκτή λύση. Γι’ αυτό και είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ( ΝΕΡΙΤ ): Προς τον Αυστριακό Καγκελάριο : Με δεδομένο ότι όλοι οι Έλληνες αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη Ευρώπη και όλοι πιστεύουμε σε αυτή, εγώ θα σας μεταφέρω την ευρωπαϊκή Ελλάδα, η οποία έχει 26% ανεργία, δύο στους πέντε κάτω από το όριο της φτώχειας, οκτώ χιλιάδες αυτοκτονίες, παιδιά λιμοκτονούν στα σχολεία από την πείνα. Τι άλλο θέλουν η Ευρώπη και οι αγορές να καταλάβουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει; Λεφτά, τόκους; Μόνο η ψυχή μάς έμεινε. Δεν ξέρω, γιατί δεν παίρνουμε το πράσινο φώς σε αυτή τη γέφυρα χρηματοδότησης.

Και προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό : Υπάρχει η αίσθηση στην Ελλάδα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως η Γερμανία, ψάχνουν για μια «Ιφιγένεια», ώστε να παραδειγματιστούν τα «άτακτα παιδιά» του Νότου. Σας φοβίζει αυτό το σενάριο;

Άκουσα και την τελευταία λέξη που είπατε στην εισαγωγή σας «να ξαναβρεθούμε εδώ με τον κ. Faymann». Εννοείτε κάτι;

WERNER FAYMANN: Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας πω ότι, πρώτον, είναι θέμα του Eurogroup (11/2), μετά των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης (12/2) και για άλλη μια φορά τη Δευτέρα (16/2) των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι μέσα σε μια εβδομάδα θα βρεθούν προτάσεις, οι οποίες θα υποδειχθούν και θα δούμε αν θα μπορέσουμε, πραγματικά, να βρούμε ένα κοινό δρόμο. Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, διότι θεωρούμε ότι είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση οι προτάσεις και μιας νέας κυβέρνησης, βασιζόμενοι στο πλαίσιο και στις ευθύνες οι οποίες έχουν αναληφθεί, να τις λάβουμε σοβαρά υπ΄ όψιν. Είναι θέμα σεβασμού προς έναν εταίρο με μια νέα κυβέρνηση και ταυτόχρονα είναι θέμα και αξιοπρέπειας, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. Και να προσθέσω ότι όπως πρέπει κανείς να σέβεται, για παράδειγμα, την ετυμηγορία του αυστριακού λαού, ταυτόχρονα όμως πρέπει να γίνεται σεβαστό και το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο από οποιοδήποτε κράτος – μέλος, το οποίο υποχρεούται να δηλώσει με σαφήνεια τι κομίζει το καινούργιο υπό μια νέα οπτική.

Τώρα, από τεχνικής πλευράς ή από πολιτικής πλευράς, πώς μπορούν αυτές οι νέες προτάσεις να ενσωματωθούν, αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο και για τους πολιτικούς και για τους ειδικούς και εμπειρογνώμονες. Δεν είναι δική μας δουλειά να προετοιμάσουμε το Eurogroup και δεν το κάναμε. Είναι όμως να διαπιστώσουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο θα θέλαμε να οδηγηθεί σε ένα αίσιο τέλος. Άρα, είμαστε στην ευρωζώνη και σε δύσκολες στιγμές στηρίζουμε ο ένας τον άλλο.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε σχέση με το πρώτο σας ερώτημα: Όσοι ξέρουν από ελληνική μυθολογία, γνωρίζουν ότι η θυσία της Ιφιγένειας είχε ως στόχο να πνεύσει ούριος άνεμος. Εν προκειμένω, η εκτέλεση της Ιφιγένειας όχι μόνο δεν θα φέρει ούριο άνεμο στα πανιά της ευρωζώνης, αλλά θα σπείρει ανέμους, που πολύ γρήγορα θα θερίσουν θύελλες. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας σοβαρός παραλληλισμός με αυτόν τον αρχαιοελληνικό μύθο. Αντιθέτως, θα μπορούσε να βρει κανείς άλλους αρχαιοελληνικούς μύθους.

 Στην Ελλάδα, με το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε, διαπράχθηκε ύβρις. Ύβρις απέναντι σε εκατομμύρια πολίτες που υπέφεραν χωρίς να φταίνε, διότι ένα πολιτικό σύστημα, σε στενή διαπλοκή με την οικονομική ολιγαρχία, φρόντισε να αφήσει αυτή την οικονομική ολιγαρχία στο απυρόβλητο. Και αυτή η ύβρις που διεπράχθη στην Ελλάδα, έρχεται η στιγμή να βρει τη Νέμεση, να βρει την τιμωρία. Και αυτή ήταν η επιλογή του ελληνικού λαού, που όχι μόνο πρέπει να γίνει σεβαστή από τους εταίρους, αλλά να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.

Τώρα, σε σχέση με το ερώτημά σας αν σημαίνει κάτι το ότι θα βρεθώ ξανά εδώ, σας είπα ότι επιδιώκουμε μια στενή συνεργασία. Θέλουμε να έχουμε μια στενή συνεργασία με τους εταίρους μας, ιδίως με αυτούς που δείχνουν ότι κατανοούν τα προβλήματα και ως εκ τούτου, εγώ θεωρώ ότι σήμερα απέκτησα έναν καλό φίλο. Και φίλο της Ελλάδας, αλλά και προσωπικό. Και με αυτή την έννοια, ελπίζω σύντομα να ξαναβρεθώ εδώ για να κουβεντιάσουμε.

Margarita Kopeinig (KURIER): Μια ερώτηση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μια προς τον Αυστριακό Καγκελάριο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, πώς θέλετε μέσα σε αυτό το φοβερά στενό χρονικό περιθώριο να τροποποιήσετε το φορολογικό σας σύστημα, ώστε να βρείτε χρήματα στο ταμείο σας; Πώς θέλετε πραγματικά, αποτελεσματικά να καταπολεμήσετε τη φοροδιαφυγή; Τις τελευταίες εβδομάδες ξέρουμε ότι έφυγαν πάρα πολλά χρήματα, ιδίως προς την Ελβετία. Και αν κατάλαβα καλά, η τρόικα στο παρελθόν δεν υπέβαλε πολύ καλές προτάσεις, ώστε το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα να είναι ένα σωστό και εξισορροπημένο.

Κύριε Καγκελάριε, το θέμα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς μας απασχολεί όλους. Πότε περιμένετε πραγματικά να υπάρξει κάτι το συγκεκριμένο; Αναφέρομαι στις λίστες Λουξεμβούργου (Lux-leaks) και στις εξειδικευμένες δυνατότητες που υπάρχουν σε διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς εταιρείες.

WERNER FAYMANN: Το ερώτημα που μου θέσατε είναι πολύ εύκολο να το απαντήσω. Είμαι πεπεισμένος ότι εάν υπάρξει μια ειλικρινής διάθεση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, θα έχουμε ουσιαστικότερη ανταλλαγή πληροφοριών. Δεν μπορεί ένας να ζητά ΦΠΑ από ένα κράτος και από την άλλη να μην τον φορολογεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Καμιά φορά είναι πάρα πολύ δύσκολο να διασταυρωθεί εάν πράγματι πληρώθηκε φόρος ή ΦΠΑ στην Ελλάδα ή ζητήθηκε αν πληρώθηκε εκεί όπου θα έπρεπε, για παράδειγμα, στην Αυστρία.

Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες, αυτή τη στιγμή, για την παράκαμψη διεργασιών. Εδώ λοιπόν πρέπει να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Εμείς στην Αυστρία συζητήσαμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι πραγματικά να αποφασίσουμε και να δεχθούμε ότι τα στοιχεία ατόμων που δεν είναι Αυστριακοί πολίτες και έχουν εδώ λογαριασμούς, να τα δημοσιοποιούμε. Λοιπόν, υπάρχουν τρόποι. Τώρα το κάναμε αυτό. Τα αγγλικά trusts, στα οποία κανείς δεν ξέρει τι είναι από πίσω. Υπάρχουν, δηλαδή, σημεία από τα οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε.

Αν μέσα στην Ευρώπη δεν μπορούμε να πούμε ότι πλάι στον μεσαίο και τον μικρομεσαίο φορολογούμενο πρέπει κάποια στιγμή να πληρώσει το λογαριασμό και η μεγάλη εταιρεία και ότι οι φορολογικοί παράδεισοι δεν είναι ό,τι καλύτερο, τότε η Ευρώπη δεν θα κερδίσει τίποτε. Και το γεγονός ότι δεν κατορθώνουμε να εφαρμόσουμε αυτό το οποίο υπάρχει στη νομοθεσία, πραγματικά ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει. Και πιστεύω ότι αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το κάνουμε όταν λέμε, για παράδειγμα, ότι πρέπει να δώσουμε ομπρέλα υποστήριξης στις τράπεζες. Εγώ θέλω να το κάνω και βλέπω ότι εδώ υπάρχει μια κοινή γραμμή, όχι από όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αλλά από πολλούς.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να σας πω ότι το θέμα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, του μαύρου χρήματος δεν είναι ένα αποκλειστικά ελληνικό θέμα. Αφορά όλη την Ευρώπη και όλες τις χώρες της Ε.Ε. Και πρέπει να είναι κοινό το μέτωπο και κοινή η πάλη μας απέναντι σε αυτά τα οικονομικά εγκλήματα.

Όμως, στην Ελλάδα υπήρξε το οξύμωρο όλα αυτά τα χρόνια να πληρώσουν σκληρά τα μεσαία στρώματα και τα χαμηλά εισοδήματα και αυτοί οι οποίοι συνήθιζαν να φοροδιαφεύγουν και να φοροαποφεύγουν, να παραμένουν στο απυρόβλητο. Και αυτή η αντίστιξη είναι που δημιουργεί ένα αίσθημα μεγάλης αδικίας στον ελληνικό λαό.

Γι’ αυτό το λόγο έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης να άρει αυτή τη μεγάλη αδικία. Πρώτο μας βήμα ήταν να ορίσουμε υπουργό Επικρατείας υπεύθυνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Έναν πρώην εισαγγελέα με ειδική εξαιρετική επιτυχία στην Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Και έχουμε βάλει ως στόχο να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, προκειμένου να έχουμε άμεσα αποτελέσματα.

Σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για λίστες ονομάτων με χρήματα στην Ελβετία, δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ των οποίων προστίθενται νέα ονόματα στην ήδη υπάρχουσα λίστα Lagarde, που έφτασε στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης πριν από αρκετά χρόνια, αλλά παραμένει στα συρτάρια των ελεγκτικών μηχανισμών. Γιατί δεν υπήρξε η πολιτική βούληση από τα πολιτικά πρόσωπα, τους υπουργούς και την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και η πολιτική βούληση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών να ελέγξουν και να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν, να πιστοποιήσουν τις απώλειες του ελληνικού Δημοσίου από τις λίστες αυτές.

Η πολιτική βούληση έχει αλλάξει. Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει μεγάλη μάχη, να συγκρουστεί με την ολιγαρχία που φοροδιαφεύγει και φοροαποφεύγει. Θέλουμε όμως και την πολιτική βούληση των εταίρων μας σε αυτό. Και εδώ ένα ερώτημα, το οποίο τίθεται και στους εταίρους : Θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη αδικία ή προκειμένου κάποιοι να αποφύγουν τον έλεγχο θα δημιουργήσουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ώστε η νέα κυβέρνηση να μην προλάβει να παράξει έργο σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα;

Από την πλευρά του Καγκελαρίου βρήκα αμέριστη υποστήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συγκρουστεί με τη φοροδιαφυγή και με το οικονομικό έγκλημα. Και πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και σε διμερές επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥΔΗΣ: Κύριε Καγκελάριε, η Αυστρία, σε αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, έδειξε μια πολύ ουσιαστική στάση αλληλεγγύης. Ήσασταν εσείς εκείνος ο οποίος στην Ευρώπη ως εκπρόσωπος και της Αυστρίας είχε πάντα μια διαφοροποιημένη στάση σε σχέση με την Ελλάδα. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας και τις τελευταίες συνεντεύξεις που έχετε δώσει. Θα αναλάβετε σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει μια μεγαλύτερη προσέγγιση της Ευρώπης προς τις νέες πολιτικές, όπως διαμορφώνονται τώρα στην Ελλάδα;

WERNER FAYMANN: Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να υπάρξει και προσέγγιση και ένα αποτέλεσμα. Και αυτό διότι είμαι πεπεισμένος ότι είναι εντελώς κυνισμός να λέει κανείς «ωραία, έχω να σώσω τις οικονομικές αγορές, κάτι κάνω», αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το αίσθημα της πλήρους εγκατάλειψης, είναι άνεργοι ή ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τα στοιχειώδη ή τα φάρμακά τους. Να λοιπόν το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να τεθεί, κρίσιμο για το μέλλον της ίδιας της Ε. Ε., αν πραγματικά οι πολιτικές ηγεσίες είναι παρούσες για τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και ο Bruno Kraiski, τον οποίο αναφέρατε και εσείς κύριε Πρωθυπουργέ, είχε πει ότι υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία με την Ελλάδα και θα συνεχίσουμε. Εμείς αυτό πρέπει να το κάνουμε, βασιζόμενοι στους ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά θέλουν να συνεργαστούν.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - WERNER FAYMANN: Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας. 

Βιέννη: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό (φωτογραφίες)

***

Θα πρέπει να γλιτώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από την επιλογή ενός Grexit, τονίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ενόψει και των συνομιλιών που θα έχει τη Δευτέρα στη Βιέννη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δείτε επίσης:

Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάιμαν: Όσοι ελπίζουν σε αποτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης πέφτουν έξω

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)