to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:09 | 09.02.2015

πηγή: in.gr

Διεθνή

Ο Πούτιν «δεν δέχεται τελεσίγραφα» - Αβέβαιη ακόμη η τετραμερής στο Μινσκ

«Κανείς δεν μίλησε στον πρόεδρο με τελεσίγραφα, και δεν θα μπορούσε ακόμη κι αν το ήθελε», διαμηνύει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εν μέσω φημολογίας που θέλει την Άνγκελα Μέρκελ να προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν με νέες κυρώσεις, εάν δεν συμφωνήσει στην ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία που κόμισε στη Μόσχα μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ.


Πέντε ώρες κάθισαν στο ίδιο τραπέζι την Παρασκευή Μέρκελ, Ολάντ και Πούτιν (Φωτογραφία: Associated Press)

Ο ίδιος ο Πούτιν την ίδια στιγμή κατηγορεί εκ νέου τη Δύση ότι πυροδότησε την κρίση στην Ουκρανία, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον με επίκεντρο την ουκρανική κρίση και τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για διέξοδο.

Η τετραμερής που προωθείται την Τετάρτη στο Μινσκ με τη συμμετοχή των Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Διπλωμάτες συναντώνται τη Δευτέρα στο Βερολίνο προκειμένου να επιχειρήσουν να θέσουν τις βάσεις για τη διεξαγωγή της συνάντησης, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ αποφασίστηκε να τηρηθεί στάση αναμονής για την έκβαση της πιθανής τετραμερούς συνάντησης κορυφής στο Μινσκ πριν τεθούν σε ισχύ οι πρόσθετες κυρώσεις που αφορούν στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση για άλλα 19 άτομα, περιλαμβανομένων πέντε Ρώσων, για τη στάση τους στην ουκρανική κρίση.

Η κατάσταση θα επανεξεταστεί την προσεχή Δεύτερα

«Η αρχή των κυρώσεων διατηρείται, αλλά η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από το τι συμβαίνει επί του πεδίου» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας πως την Τρίτη θα υπάρξει συνεδρίαση πολιτικών συμβούλων στο Μινσκ «με την ελπίδα» να προετοιμάσουν το έδαφος για τη διεξαγωγή της τετραμερούς την επόμενη ημέρα.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσει στον Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο το πλαίσιο της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας -τη στιγμή που το ζήτημα της αποστολής εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις έχει ανακύψει ως παράγοντας διχογνωμίας μεταξύ των χωρών της Δύσης, καθώς οι ΗΠΑ μοιάζουν να το εξετάζουν όλο και στενότερα αλλά δεν βρίσκουν σύμφωνη την Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του σε αιγυπτιακή εφημερίδα -εν όψει της επίσκεψής του στο Κάιρο- ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε ξανά τη Δύση ότι ευθύνεται για την κρίση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι δυτικές δυνάμεις αθέτησαν τις υποσχέσεις τους να μην διευρύνουν το ΝΑΤΟ και ανάγκασαν χώρες να επιλέξουν μεταξύ εκείνων και της Ρωσίας.

Ε.Μ. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)