to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 09.02.2015

Κοινωνία

Καταγγελία για υπερτιμολογήσεις στα προϊόντα που διατίθενται στα καταστήματα των φυλακών

Αισχροκέρδεια και διαφθορά καταγγέλλουν οι κρατούμενοι και οι συγγενείς τους αλλά και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των κρατουμένων.


Διαβάστε ολόκληρη την καταγγελία της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων:

Οι υπερτιμολογήσεις και τα καπέλα στα προϊόντα που διατίθενται στα καταστήματα των φυλακών (τα γνωστά μπακάλικα) είναι παλιά, αμαρτωλή ιστορία, απολύτως συνυφασμένη με τη διαφθορά που ενυπάρχει ανενόχλητη εδώ και χρόνια εντός του σωφρονιστικού συστήματος. Όμως, τον τελευταίο καιρό φτάνουν στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγελίες από διάφορες φυλακές που δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς.

Έτσι μαζί με τα προϊόντα άμεσης ανάγκης, όπως ο καφές, η ζάχαρη, τα απορρυπαντικά κ.λπ., τα οποία οι κρατούμενοι αγοράζουν σε εξωφρενικές τιμές, οι ίδιοι και οι συγγενείς τους καλούνται πλέον, λόγω της αλλαγής του κανονισμού, να προμηθεύονται από τα εν λόγω μαγαζιά διάφορα είδη και συσκευές που μέχρι πρότινος μπορούσαν να φέρνουν απέξω. Όπως καταγγέλλουν, μάλιστα, σε διάφορα είδη υπάρχει μία μόνο επιλογή, καταφανώς υπερτιμολογημένη, στην οποία λόγω των συνθηκών αναγκάζονται να συναινέσουν. Αναφέρουμε ενδεικτικά: πανάκριβα μίνι μπαρ αντί για ένα απλό ψυγειάκι, πλαστικά τραπεζάκια που κοστίζουν πάνω από 100 ευρώ, ρούχα από ένα και μόνο μαγαζί επαρχιακής πόλης ή παπούτσια μίας και μόνον συγκεκριμένης μάρκας.

Ακόμα πιο εξωφρενικές, αλλά απολύτως αξιόπιστες, είναι οι καταγγελίες που έχουμε στη διάθεσή μας ότι η διεύθυνση σε διάφορες φυλακές υποχρεώνει τους κρατούμενους να αποκαθιστούν με δικά τους έξοδα φθορές στην υποδομή των κελιών (βρύσες, νιπτήρες, λεκάνη τουαλέτας,) ή να πληρώνουν οι ίδιοι το βάψιμο του κελιού τους – αν και εφόσον φυσικά έχουν την οικονομική δυνατότητα, διότι διαφορετικά αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κουβάδες. Όσον αφορά τον κοινόχρηστο εξοπλισμό, όπως μάτια κουζίνας, ψυγεία, βρύσες, σιφόνια, ψύκτες νερού, αν χαλάσουν, η απάντηση είναι «θα φέρουμε εξωτερικό συνεργείο, θα σας πούμε πόσο κοστίζει και αν συμφωνείτε το φτιάχνετε, διαφορετικά αφήστε το έτσι»! Έχουμε μάλιστα στα χέρια μας και τιμοκαταλόγους που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Για λόγους προστασίας των κρατουμένων που μας έκαναν τις καταγγελίες, δεν θα δημοσιοποιήσουμε προς το παρόν πιο συγκεκριμένα στοιχεία, δηλώνουμε ωστόσο ότι δεν προτιθέμεθα να περιοριστούμε σε μια ανακοίνωση…  

Η δυσωδία της διαφθοράς δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Η οικονομική αφαίμαξη των κρατουμένων και των συγγενών τους πρέπει να σταματήσει τώρα!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)