to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αθήνα - Βρυξέλλες μια πλατεία δρόμος

Ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση αποκτά η κοινωνική ενεργοποίηση


Ο τρίτος παίκτης στη μάχη της διαπραγμάτευσης κάνει ήδη την εμφάνισή του στηρίζοντας τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης. Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της, με πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, επιχειρούν να ανοίξουν δρόμο διαλόγου με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δημιουργώντας ρήγματα στο τείχος των «δεσμεύσεων που πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθούν», εκδηλώσεις συμπαράστασης στο επίπονο έργο της έρχονται αρωγοί από το εσωτερικό και το εξωτερικό. 
Δεν είναι μόνο οι 300 διανοούμενοι από όλο τον κόσμο, τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα, οι Έκπληκτοι Οικονομολόγοι, που ζητούν από τους δανειστές να εισακουστούν οι λογικές διεκδικήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να γίνει σεβαστή η νωπή λαϊκή θέληση. Είναι και ένα κίνημα συμπαράστασης, που αρχίζει να αναπτύσσεται στο εσωτερικό στηριγμένο σε μια κοινή γνώμη, που αναγνωρίζει και στηρίζει το δίκαιο χαρακτήρα των θέσεών της με μια ευρύτητα κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που καταγράφηκε στις πρόσφατες εκλογές. 
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Μακεδονίας (με υπεύθυνο τον καθηγητή Ν. Μαραντζίδη, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου) καταγράφονται σημαντικά και χαρακτηριστικά ευρήματα: 
• Το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το σύνολο των εξαγγελιών της. 
• Το 59,5% πιστεύει ότι εξ αυτού θα συνεχιστεί η αντιπαράθεση με την τρόικα. 
• Επιπλέον, το 72% θεωρεί ότι η αντιπαράθεση αυτή, στην οποία επιμένει η κυβέρνηση, είναι σωστή επιλογή. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά που αφορούν το τελευταίο ερώτημα είναι πολύ υψηλά υπέρ της κυβέρνησης: 43,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ και 54,5% του ΠΑΣΟΚ θεωρούν σωστή την πολιτική της αντιπαράθεσης, προκειμένου να επιτευχθεί συμφέρουσα για τη χώρα συμφωνία. 
Το συμπέρασμα που συνάγεται από την έρευνα, είναι ότι η στήριξη της νέας κυβέρνησης και των επιλογών της είναι σήμερα, μετά τις εκλογές, ευρύτατη, ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και αγγίζει το σύνολο του εκλογικού σώματος περνώντας πάνω από τις κομματικές οριοθετήσεις. Πρώτες ενδείξεις ότι το σώμα αυτό της ευρύτατης στήριξης κινείται, αποτέλεσαν οι μαζικές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιήθηκαν με διαδικτυακό κάλεσμα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις την Πέμπτη το απόγευμα. Παρόμοιες κινητοποιήσεις, και προφανώς αποτελεσματικότερες, προγραμματίζονται ήδη για τις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα της έκτακτης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, με θέμα την Ελλάδα. 
Αν είναι να κτιστεί, τελικά, η προτεινόμενη «γέφυρα» ανάμεσα στις απαιτήσεις της Αθήνας και τις εμμονές των Βρυξελλών, σίγουρα στα θεμέλιά της θα υπάρχουν οι «νέες πλατείες», που φαίνεται ότι ξαναζωντανεύουν. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)