to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:09 | 08.02.2015

πηγή: capital

Πολιτική

BBC: Γιατί ο Βαρουφάκης ανέφερε τους Ναζί στο Βερολίνο;

Εκτενές άρθρο υπό τον τίτλο «Γιατί ο Βαρουφάκης της Ελλάδας ανέφερε τους Ναζί στο Βερολίνο;»


«Για τους περισσότερους Έλληνες, η άνοδος της Χρυσής Αυγής έχει υπάρξει η πιο σκοτεινή εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Νιώθουν ντροπιασμένοι που η φιλόξενη φήμη τους έχει αμαυρωθεί από ένα κόμμα του οποίου τα μέλη έχουν σκοτώσει μετανάστες και αριστερούς. Και κατηγορούν την ατελείωτη λιτότητα, που υπαγορεύεται από τη Γερμανία, για την άνοδο της Χρυσής Αυγής». 

Αυτό  σημειώνει το BBC σε εκτενές άρθρο υπό τον τίτλο «Γιατί ο Βαρουφάκης της Ελλάδας ανέφερε τους Ναζί στο Βερολίνο;» παραθέτοντας τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο, ο ποίος μεταξύ άλλων είπε «Η Γερμανία θα πρέπει να είναι περήφανη από το γεγονός ότι ο ναζισμός έχει εξαλειφθεί εδώ». 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του BBC Mark Lowen, «τονίζοντας τη λέξη που αρχίζει από «Ν», ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας έστρεψε το θέμα στη χώρα του. Το βαθύτερο νόημα ήταν: Συνεχίστε με το αίτημά σας για περικοπές δαπανών και οι εφιάλτης που αντιμετωπίσατε θα συνεχίσει να εξαπλώνεται στην Αθήνα».

Ωστόσο, όπως αναφέρει, η έμφαση στους ναζί έχει τις ρίζες της πολύ πιο βαθιά από την Χρυσή Αυγή. Ο Mark Lowen κάνει αναφορά στη γερμανική κατοχή και τα καταναγκαστικά δάνεια γερμανικά κατοχικά δάνεια και το γεγονός ότι η Αθήνα επί δεκαετίες έχει προβάλει την αξίωσή της τόσο για τις αποζημιώσεις όσο και για την αποπληρωμή του δανείου αυτού. Σύμφωνα με το άρθρο, η Γερμανία πλήρωσε κάποια περιορισμένη αποζημίωση μετά τον πόλεμο και λέει ότι το θέμα έκλεισε πριν από δεκαετίες. Αλλά η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας υπό τον ΖΥΡΙΖΑ έχει διαφορετική άποψη και επιμένει ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις. Το BBC κάνει ειδική αναφορά και στον «συνήγορο» του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό, τον ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζο. 

Όπως σημειώνει το άρθρο κλείνοντας, «η ελληνο-γερμανική σχέση δεν ήταν ποτέ εύκολη και η οικονομική κρίση ξανάνοιξε παλιές πληγές. Τώρα η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας φαίνεται αρκετά έτοιμη να πιέσει τη Γερμανία εκεί που πονάει».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)