to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 03.02.2015

Κοινωνία

Φυλακές Δομοκού: Πέθανε κρατούμενος - Κατεπείγουσα προκαταρκτική διέταξε ο Ν. Παρασκευόπουλος

Αβοήθητος πέθανε στο κελί του κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού τα χαράματα της Τρίτης - Ζητούσε γιατρό από το μεσημέρι της Δευτέρας - Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθούν οι συνθήκες και η αίτια θανάτου του κρατουμένου διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Ενημέρωση: Δήλωση των κρατούμενων στη φυλακή Γ τύπου του Δομοκού για το θάνατο κρατούμενου

Με δήλωση, την οποία υπογράφει το σύνολο των κρατούμενων της Ε1 ειδικής πτέρυγας (Γ τύπου) των φυλακών του Δομοκού, οι κρατούμενοι επιβεβαιώνουν την είδηση που μεταδόθηκε από το πρωί, ότι δηλ. αρνούνται να μπουν στα κελιά και να πάρουν το συσσίτιο της φυλακής, μέχρις ότου ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος δεσμευτεί δημόσια ότι θα υπάρχει 24ωρη ιατρική κάλυψη της φυλακής (διαβάστε τη δήλωση εδώ)

Ενημέρωση: Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες και η αίτια θανάτου κρατουμένου στις φυλακές Δομοκού, καθώς και ενδεχόμενες ευθύνες, διέταξε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο νεκρός ήταν κρατούμενος στις κοινές πτέρυγες των φυλακών Δομοκού.

Ο κ. Παρασκευόπουλος εξέφρασε τη λύπη του για τον αιφνίδιο θάνατο του κρατουμένου και τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.

Σημειώνεται ότι αναμένεται η ολοκλήρωση από το ΑΣΕΠ νόμιμων διαδικασιών για την πλήρωση δύο θέσεων μόνιμων γιατρών στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού και -όπως αναφέρει ο υπουργός- θα ζητηθεί άμεσα η επίσπευση των διαδικασιών.

Με πληροφορίες από το In.gr

----

Στις 4 τα ξημερώματα σήμερα, Τρίτη 3 Φλεβάρη, στη Δ2 πτέρυγα των φυλακών Δομοκού, ο 52χρονος κρατούμενος Αλκιβιάδης Μέξης πέθανε αβοήθητος στο κελί του. Από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας ζητούσε γιατρό, αλλά γιατρός δεν τον επισκέφθηκε!


Πριν από δύο μήνες, στην ίδια πτέρυγα, πέθανε αβοήθητος ο 58χρονος κρατούμενος Εμμανουήλ Γαλάνης.

Πριν μερικούς μήνες, στις 19 Νοέμβρη του 2014, σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, παρουσία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Α. Τσαγκρή, αποκαλύφθηκε από βουλευτές  ότι στο Δομοκό, όχι μόνο δεν υπάρχει νερό που να επαρκεί για τις ανάγκες των κρατούμενων, αλλά δεν υπάρχει γιατρός που να επιλαμβάνεται στοιχειωδώς των προβλημάτων υγείας των κρατούμενων.

Η απάντηση του Χ. Αθανασίου ήταν πως επισκέφτηκε πολλές φυλακές και «ουδείς μου παραπονέθηκε για το φαγητό ή για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη»!

Πριν από λίγη ώρα, οι κρατούμενοι της Δ2 πτέρυγας και οι κρατούμενοι της Γ’ τύπου πτέρυγας Ε1 (σ’ αυτή κρατούνται και πολιτικοί κρατούμενοι) δήλωσαν ότι δεν μπαίνουν στα κελιά και δε δέχονται συσσίτιο, αν δεν υπάρξει δέσμευση από το υπουργείο ότι θα υπάρχει ιατρική περίθαλψη των κρατούμενων σε 24ωρη βάση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)