to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 03.02.2015

Διεθνή

Β. Φάιμαν: Δεν ήταν και τόσο λαμπρός ο ρόλος της τρόικας

«Δεν ήταν βέβαια και τόσο λαμπρός ο ρόλος της τρόικας» τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν» ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ασκώντας κριτική στη δράση της τρόικας στην Ελλάδα και της καταλογίζει «ανάμιξη» σε επί μέρους ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ή η μείωση των κατώτατων συντάξεων.



Για τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών -ο οποίος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συνεχάρη το βράδυ των εκλογών τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική του νίκη- είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, καθώς «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» και, όπως σημειώνει, μια νέα κυβέρνηση δεν μπορεί απλά να κηρύττει άκυρες όλες τις συμβάσεις.

«Δεν θα υπάρξει διαγραφή χρέους» τονίζει ο κ. Φάιμαν στις δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα, ωστόσο θεωρεί δυνατή την παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων, κάτι που, όπως παρατηρεί, αναφέρουν ως προοπτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει, επίσης, ότι η Ελλάδα χρειάζεται αποτελεσματικές οικονομικές υπηρεσίες και ασφάλεια δικαίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φορολογικής απάτης, ζητήματα για τα οποία περιμένει η νέα ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες.

Σε τοποθετήσεις του, την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Φάιμαν είχε επισημάνει πως στη συζήτηση ως προς μια διαγραφή ελληνικού χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης αναμένει κινητικότητα και από τις δύο πλευρές, καθώς και ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν ένα βήμα προς το μέρος της Ελλάδας.

Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο καγκελάριος είχε διαμηνύσει πως η Αυστρία θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη νέα κυβέρνηση, πως μια σταθερή Ελλάδα σε μια κοινή Νομισματική Ζώνη είναι προς συμφέρον όλων, ενώ δήλωνε πεπεισμένος πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως κοινότητα κοινής μοίρας, θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή βάση στον αγώνα κατά της ανεργίας και της φτώχειας, ενώ και η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)