to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:56 | 01.02.2015

Πολιτική

Γ. Βαρουφάκης: Να μη συνεχιστεί το σύστημα των δόσεων - Μ. Σαπέν: Η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ (βίντεο)

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι



Στο Παρίσι βρέθηκε την Κυριακή για συνομιλίες με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ραγδαία αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας
Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών ξεκίνησε στις 18:00 ώρα Ελλάδας (17:00 ώρα Γαλλίας), ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου στις 19:30 ώρα Έλλαδας (18:30 ώρα Γαλλίας), ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας σε δελτίο τύπου που εξέδωσε. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του κυρίου Βαρουφάκη, πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού.

 




 

Γ. Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε το σύστημα των δόσεων

«Το πρόγραμμα απέτυχε και για αυτό τον λόγο το κόμμα μου κέρδισε τις εκλογές. Ήμασταν σαν τους ναρκομανείς που περίμεναν την δόση τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του.

Επίσης, τάχθηκε κατά της αξιολόγησης από την τρόικα και επέμεινε στην αριχκή άποψή του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την επόμενη δόση: «Όποιος μιλάει για σύγκρουση Βορρά - Νότου, είναι εχθρός της Ευρώπης» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δείχνοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να έρθει σε ρίξη με την ΕΕ.

«Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τα σχέδια της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας Ευρώπης που αλλάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι θα πρέπει «να δοθεί ένα τέλος στην διαδικασία που κατέστρεψε όλους στην Ευρώπη. Θα πρέπει να διαβουλευθούμε σε ένα πνεύμα αντάξιο των περιστάσεων».

«Ο κ. Σαπέν και εγώ καθίσαμε στην ίδια πλευρά και το ίδιο θα κάνουμε και με τις άλλες χώρες. Κάθε φορά θα θέτουμε το πρόβλημα και θα έχουμε στόχο την ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Σήμερα εδώ στο Παρίσι είχαμε την δυνατότητα να μεταφέρουμε το μήνυμα στους εταίρους να γυρίσουμε σελίδα», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπνεύεσει.


Σαπέν: Κοινή πεποίθηση η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Κοινή πεποίθηση μας είναι ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ τόνισε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι. Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει και εμείς θα είμαστε σύμμαχοι  σε αυτή την προσπάθεια, διαβεβαίωσε ο Σαπέν.

"Όταν μια χώρα έχει χρέος ύψους 175% του ΑΕΠ, αυτό είναι κάτι επώδυνο. Οι Έλληνες ανησυχούν για το βάρος αυτό και ψάχνουν τρόπους ώστε να είναι λιγότερο επαχθές το βάρος αυτό"., τόνισε ο κ. Σαπέν.

Για το ζήτημα του χρέους ο κ. Σαπέν είπε ότι είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πως απαιτείται ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Νωρίτερα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ είχε δηλώσει πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, είναι, ωστόσο, θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της.

«Εάν μία κυβέρνηση λέει "θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ", αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης» επισήμανε ακόμα ο κ. Σαπέν.


 
Γαλλικά ΜΜΕ: Ο Μοσκοβισί σπεύδει να συναντήσει τον Βαρουφάκη στο Παρίσι

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξει Grexit για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της ευρωζώνης. «Πάντοτε υπερασπιζόμασταν την ακεραιότητας της ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γάλλος πολιτικός, παράλληλα όμως, καλεί εκ νέου την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων αναμένεται να συμμετάσχει στις διαδοχικές συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη, στις 6 το απόγευμα με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, και στις 7 το απόγευμα (ώρες Ελλάδας) με τον Υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν στο υπουργείο Οικονομικών.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)