to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:23 | 01.02.2015

πηγή: tvxs.gr

Διεθνή

Γερμανοί αναλυτές: Θα υπάρξουν υποχωρήσεις υπέρ της Ελλάδας λόγω πολιτικού κόστους

Την άποψη ότι αν και τα πρώτα δείγματα γραφής του Αλέξη Τσίπρα έγιναν δεκτά με περίσκεψη στο εξωτερικό, η γερμανική οικονομία φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις εξαγγελίες του Έλληνα διατυπώνει η Deutsche Welle σε άρθρο με τον τίτλο «Η γερμανική οικονομία δεν φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα», που φιλοξενεί στην ελληνική της έκδοση.


Αναλυτές που μιλούν στην Deutsche Welle υπογραμμίζουν ότι το κόστος της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα είναι περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό, ενώ εκτιμούν ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις υπέρ της Ελλάδας.

Όποιος προέβλεπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκατέλειπε την αιχμηρή προεκλογική ρητορική του μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας διαψεύστηκε, αναφέρει το άρθρο στο οποίο ο Αλεξάντερ Σούμαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DHIK) αναφέρει ότι η γερμανική οικονομία δεν τρομάζει από τις εξαγγελίες Τσίπρα καθώς «η βαρύτητα της Ελλάδας ως τόπου επενδύσεων και παραγωγής, ως προορισμού εξαγωγών από τη Γερμανία, αλλά και ως χώρας προέλευσης γερμανικών εισαγωγών, δεν είναι τόσο σημαντική». Και ο Νικολάους Χάινεν, αναλυτής της Deutsche Bank για τον ευρωπαϊκό χώρο, εκτιμά ότι οι πιθανότητες να επηρεάσει τη Γερμανία η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα είναι περιορισμένες.

Το κόστος δεν είναι τόσο οικονομικό όσο πολιτικό. «Από την κατάσταση στην Ελλάδα επωφελείται το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD), αντλώντας εύκολα πολιτικά οφέλη από τις επιθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει στην Deutsche Welle ο Νικολάους Χάινεν, που εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει συμφέρον να κλιμακωθεί περαιτέρω η όποια αντιπαράθεση.

«Η ΕΕ θα προβεί σε υποχωρήσεις έναντι της Ελλάδας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και θα καταβληθεί προσπάθεια να δοθεί στην Ελλάδα μία ‘ανάσα'», εκτιμά ο κ. Τσετίνκαγια από τη γερμανική κρατική εταιρεία διεθνών συναλλαγών GTAI.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας αποτελεί μονόδρομο για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, καταλήγει από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Σούμαν.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)