to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 30.01.2015

πηγή: in.gr

Οικονομία

Διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα θέλει ο Β. Σόιμπλε

Την ενεργή εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την τελική αναθεώρηση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας επιδιώκει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


Την ενεργή εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την τελική αναθεώρηση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας επιδιώκει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 

Οι Financial Times αποκάλυψαν σήμερα Παρασκευή πως στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου, υπήρξε συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ – με τους υπουργούς  Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή γραμμή για τις συνομιλίες με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν ανοικτοί στο να δείξουν κάποια επιείκεια - πιθανώς με την μορφή επέκτασης της αποπληρωμής του χρέους, της μείωση των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και της έγκρισης περισσότερων κοινωνικών δαπανών - εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τις περισσότερες των δεσμεύσεων του προγράμματος διάσωσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για μια γρήγορη, τεχνική επέκταση του προγράμματος διάσωσης, θέτοντας ως προϋπόθεση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τη τρόικα, οι οποίες εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο (σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο).

Αξιωματούχος που έχει γνώση των απόψεων του Γερμανού υπουργού ανέφερε στους Financial Times ότι  «χρειάζεσαι μια δομή για να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση και πως έως τώρα δεν είναι ξεκάθαρη σε αυτό.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι ελληνικές απαιτήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είναι πιθανό να προσκρούσουν σε ισχυρή αντίσταση όχι μόνο του Βερολίνου, αλλά και της Μαδρίτης. Ισπανία και Γερμανία είναι ανένδοτοι ότι η νέα κυβέρνηση Τσίπρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πιο ευνοϊκά από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την οικονομική αναταραχή.

Η ισπανική στάση σχετίζεται αφενός με την δημοσκοπική άνοδο του κόμματος Podemos, αφετέρου με το γεγονός ότι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος θα διαδεχθεί το καλοκαίρι τον Ολλανδό Γερούν Ντέισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)