to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:47 | 28.01.2015

πηγή: in.gr

Διεθνή

Μηνύματα και «κόκκινες γραμμές» από τον Σόιμπλε

Οι Ευρωπαίοι εταίροι τηρούν αρχικά στάση αναμονής έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης εκτός από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ο οποίος απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος» στο χθεσινό ECOFIN των Βρυξελλών.



Λίγο μετά την ανάληψη του πρωθυπουργικού αξιώματος από τον Αλέξη Τσίπρα, το Βερολίνο έστειλε σαφή μηνύματα ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική γραμμή που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα στο θέμα της Ελλάδας. Αυτό κατέστη σαφές και στο χθεσινό ECOFIN, με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να υποδέχονται ψύχραιμα τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Σε πρώτη φάση φαίνονται να τηρούν στάση αναμονής έως ότου διασαφηνιστούν οι προθέσεις του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά την περαιτέρω συνεργασία στο ζήτημα της ελληνικής χρηματοδότησης. 

O γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατύπωσε μία από τις «κόκκινες γραμμές» του Βερολίνου, αποκλείοντας εκ νέου τα σενάρια δεύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους, κάτι που διεκδικεί μεταξύ άλλων η ελληνική κυβέρνηση. «Όποιος συζητά το θέμα ενός κουρέματος, αποκαλύπτει στην πραγματικότητα μόνο ότι δεν ξέρει καθόλου για τι πράγμα μιλάει. Είμαστε εντός του προγράμματος. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο» επεσήμανε ο Β. Σόιμπλε. 

Οι υπαίτιοι δεν βρίσκονται εκτός Ελλάδας 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί άστοχο να αναζητούνται στο εξωτερικό οι υπαίτιοι για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως επεσήμανε «οι αιτίες δεν βρίσκονται ούτε στις Βρυξέλλες ούτε κάπου αλλού εκτός Ελλάδας, αλλά στο παρελθόν. Η σημερινή ηγεσία δεν φέρει καμία ευθύνη». 

Ο κ. Σόιμπλε αναγνώρισε ότι «ο ελληνικός λαός υποφέρει». Παράλληλα όμως έστειλε σαφές μήνυμα σε ό,τι αφορά πιθανές απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνηση έναντι της ΕΕ και της Γερμανίας. «Σε αντίθεση με το 2010 οι αγορές έχουν -δικαίως- εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του ευρώ. Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης και γι' αυτό δεν θα πρέπει να πιστέψει κανείς ότι είναι τόσο εύκολο να δεχθούμε πιέσεις». 

Η αναζωπύρωση των συζητήσεων περί ενός νέου κουρέματος και πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας φαίνεται να προκαλεί εκνευρισμό στον Β.Σόιμπλε. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «αισθάνομαι κάθε φορά σαν να οφείλω να ζητήσω συγγνώμη από την Ελλάδα για το γεγονός ότι χορηγήσαμε μια ασυνήθιστα μεγάλη βοήθεια στη χώρα. Θέλω να πω ρητά ότι ο γερμανός φορολογούμενος έχει ήδη συμβάλει πολύ στο κούρεμα χρέους». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)