to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:29 | 16.01.2015

Οικονομία

Στον ELA για χορήγηση ρευστότητας Eurobank και Alpha Bank - Υπέστησαν «αφαίμαξη» από τα έντοκα του Δημοσίου

Μεγάλη αφαίμαξη στη ρευστότητα, που επιτάχυνε την προσφυγή των τραπεζών στο ELA, προκαλούν οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου.


Πέρσι τον Ιανουάριο, οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει 10 δισ. ευρώ από τον ELA

Ενημέρωση 12:45

Δυο από τις 4 συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank, επιβεβαιώνουν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.


Σύμφωνα με στελέχη αμφότερων των τραπεζών, με τα οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.


Την προσφυγή στο ELA από τις δύο τράπεζες επιβεβαιώσε και η Τράπεζα της Ελλάδος, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Σημειώνεται ότι, η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.


Τα αιτήματα των τραπεζών θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα. (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-------------------------------------------------

Αιτήματα για τη χορήγηση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance - ELA) κατέθεσαν χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), δύο εγχώριες τράπεζες. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι τράπεζες ζητούν, στο πλαίσιο του ELA, ρευστότητα 5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να καταφύγουν στον μηχανισμό και οι υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες.

Όπως σημειώνει το In.gr, Το ποσό δεν είναι μεγάλο εάν συνυπολογιστεί ότι στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης χρέους το 2012 η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA είχε ανέλθει στα 120 δισ. ευρώ περίπου.

Η προσφυγή στο ELA γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές συνθήκες ρευστότητας όπως διαμορφώνονται από την εντεινόμενη μείωση των καταθέσεων αλλά και την «αφαίμαξη» των τραπεζών από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Κατά κανόνα μια τράπεζα καταφεύγει στον έκτακτο μηχανισμό όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει καλής ποιότητας εγγυήσεις ώστε να αντλήσει ρευστότητα από τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Επίσης το ELA βαρύνεται με σημαντικά υψηλότερο κόστος, επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση.

Τα αιτήματα των τραπεζών αναμένεται να συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη.

Πλήγμα από το φράγκο

Πέραν της μείωσης των καταθέσεων, χθες οι τράπεζες υπέστησαν ένα ακόμα αιφνίδιο και μη αναμενόμενο πλήγμα: την ελεύθερη πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών η χθεσινή πτώση οδηγεί σε απώλειες 1,5 έως 2 δισ. ευρώ στη ρευστότητα του συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο οι απώλειες συνεχίζονται, αλλά όπως σημειώνουν οι τράπεζες αντιμετωπίζονται.

Μεγάλη αφαίμαξη στη ρευστότητα, που επιτάχυνε την προσφυγή των τραπεζών στο ELA, προκαλούν οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων 2,75 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο 3,25 δισ. ευρώ ενώ μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο 2,7 δισ. ευρώ.

Από τα παραπάνω ποσά σημαντικό τμήμα -σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών ποσό 3 δισ.- ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι δεν τα ανανεώνουν και τα οποία τελικά αγοράζονται από τις εγχώριες τράπεζες.

Το ELA χορηγείται έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ αλλά βρίσκεται υπό την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας, δηλαδή στην περίπτωσή μας της ΤτΕ. Το ELA δίνεται μόνο σε βιώσιμες τράπεζες, ενώ είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων, ωστόσο χαμηλότερης ποιότητας. Ετσι π.χ. χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων που η ΕΚΤ δεν θεωρεί επιλέξιμα για να χορηγήσει βασική χρηματοδότηση, μπορούν να γίνουν δεκτά για χρηματοδότηση μέσω ELA. Επιπλέον, η χρηματοδότηση μέσω ELA έχει προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση μη κανονικών συνθηκών, και δεν μπορεί να έχει διάρκεια πάνω από 6 μήνες.

Πληροφορίες από Kαθημερινή, in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)