to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 15.01.2015

πηγή: in.gr

Οικονομία

ΠΟΠΕΚ: Υψηλές οι τιμές στα πρατήρια λόγω της υπέρμετρης φορολόγησης

Στο 67,3% τα τέλη-φόροι στην αμόλυβδη


Τα θετικά και τα αρνητικά παρεπόμενα της πτώσης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου ως προς την Ελλάδα αναφέρει το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαμόρφωση των διεθνών τιμών κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι φρενάρει το ενδιαφέρον από ανάδοχες εταιρείες για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων, καθώς και τη δυνατότητα η Ελλάδα να καταστεί μία πετρελαιοπαραγωγός χώρα με μεγάλα συναλλαγματικά οφέλη για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι χαμηλές τιμές των πετρελαιοειδών προϊόντων που προκύπτουν από την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου κατά 57% περίπου, την οποία δεν βλέπουμε να διαμορφώνεται στις αντλίες των πρατηρίων, πρέπει να συνοδεύεται αναλόγως και με σχετική μείωση των φόρων-τελών που παραμένουν σταθερά υψηλοί ανά λίτρο καυσίμου».
 

Σχετικός πίνακας:

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ

ΕΙΔΟΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ

ΤΕΛΗ-ΦΟΡΟΙ

9/1/2015

Αμόλυβδη 95

1,398

67,3%

9/1/2015

Πετρελ. Κίνησης

1,144

48,36%


Σχετικά με το λαθρεμπόριο αναφέρεται ότι «η μείωση των φόρων θα γίνει ανάχωμα στα σχέδια των κυκλωμάτων της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, κ.λπ.), τα οποία ενθυλακώνουν πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, σε βάρος των δημοσίων εσόδων και των ελλήνων φορολογουμένων από την εκτεταμένη δασμοφοροδιαφυγή». 

Μς την ανακοίνωση να καταλήγει, αναφέροντας με νόημα πως η καταπολέμηση της λαθρεμπορίας, της νοθείας και της κλοπής των καυσίμων, παραμένει προς το παρόν ως φανταστικό σχέδιο.    

«Σύστημα εισροών-εκροών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα»

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στο in.gr, ανέφερε ότι η πτώση των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου έχει ως αρνητική συνέπεια τη μείωση του ενδιαφέροντος από ανάδοχες εταιρείες για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

«Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του αργού πετρελαίου, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον από τις ανάδοχες εταιρείες, αλλά και τα οικονομικά οφέλη για το ελληνικό κράτος, αφού το ποσοστό που θα λάβει η χώρα μας από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου θα είναι μεγαλύτερο. Τι ποσοστό θα έπαιρνε το κράτος με τις παρούσες συνθήκες; Το 1%;» εξηγεί.

Όσον αφορά την αυξημένη φορολογία τονίζει ότι «έχουμε αναφέρει κατ' επανάληψη πως δεν έχει νόημα αυτή η υπέρμετρη αύξηση φόρων, είναι σαν η πολιτεία να τιμωρεί τα παιδιά της. Λόγου χάρη, σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, παρά την σφοδρή κακοκαιρία, ο τζίρος αυξήθηκε περίπου 25% σε σχέση με πέρσι. 

»Αν γυρνάγαμε στα επίπεδα του 2011, τότε αυτός θα έφτανε το 50%, κάτι που βέβαια δεν θα άγγιζε τις απώλειες έως και 70% τοιυ συνολικού τζίρου που έχουμε υποστεί από αυτήν την φοροεπιδρομή, από την άλλη, όμως, περισσότεροι πολίτες θα είχαν θέρμανση» είπε.

Τέλος, σχετικά με το μείζον πρόβλημα του λαθρεμπορίου, ο κ. Ασμάτογλου τόνισε πως «πρέπει επιτέλους να γίνει τοποθέτηση συστηματος εισροών-εκροών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και όχι μόνο στα πρατήρια, τα οποία είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, σε συνδυασμό με την επιστροφή των φόρων-τελών στα επίπεδα του 2011 για να μειωθεί κι άλλο η τιμή. Έτσι μόνο θα έχουμε απτά αποτελέσματα».
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)