to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:05 | 08.01.2015

Διεθνή

Γαλλία: Παραδόθηκε ένας εκ των καταζητούμενων της αιματηρής επίθεσης - Μπαράζ επιθέσεων σε τζαμιά (ενημέρωση)

12 άνθρωποι -ανάμεσά τους 4 σκιτσογράφοι και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας - σκοτώθηκαν και 5 βρίσκονται σοβαρά τραυματισμένοι από πυρά στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Αξιωματούχος της εισαγγελίας δήλωσε ότι ο νεότερος εκ των 3 ενόπλων παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων 2 φερόμενων δραστών.


(φωτογραφίες: Reuters)

Διαβάστε ακόμα: 

Τα hashtag στο Twitter: #JeSuisCharlie - #CharlieHebdo

Πέμπτη 8/8

Τελευταίες εξελίξεις:

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή για τη Γαλλία έπειτα από την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι με 12 νεκρούς, εκ των οποίων οι 8 δημοσιογράφοι, και 11 τραυματίες.

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων 2 φερόμενων δραστών, οι οποίοι είναι αδέλφια και διέφυγαν με αυτοκίνητο μετά την επίθεση. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μάλιστα φωτογραφίες των δύο αδελφών, απευθύνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει ο,τιδήποτε να επικοινωνήσει με την αστυνομία, ενώ προειδοποίησαν ότι οι καταζητούμενοι είναι «οπλισμένοι και επικίνδυνοι».

Pictures released by French Police in Paris show Cherif Kouachi, 32, (L) and his brother Said Kouachi, 34, (R) suspected in connection with the shooting attack at the satirical French magazine Charlie Hebdo headquarters in Paris

Αξιωματούχος της εισαγγελίας δήλωσε ότι ο νεότερος εκ των 3 ενόπλων παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ, η οποία βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Από τις αρχές κατονομάζονται οι τρεις ένοπλοι: Σαΐντ Κουατσί γεννηθείς το 1980, Σαρίφ Κουατσί γεννηθείς το 1982 και Χαμίντ Μουράντ γεννηθείς το 1996. Στο μεταξύ, επτά άτομα κρατούνται στο πλαίσιο της έρευνας για την αιματηρή επίθεση στο σατιρικό περιοδικό, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1

 

Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι ο νεαρός καταζητούμενος αποφάσισε να παραδοθεί αφότου είδε ότι είχε αναρτηθεί το όνομά του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Είπε επίσης ότι άνθρωποι από τον κύκλο των άλλων δύο δραστών συνελήφθησαν. H σημερινή μέρα έχει κηρυχθει ημέρα εθνικού πένθους στη Γαλλία. Οι σημαίες στα δημόσια κτήρια θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστου συναγερμού.

 

Candles and a placard which reads 'I am Charlie' are pictured as tributes to victims at the French embassy at Pariser Platz in Berlin January 7, 2015, following a shooting by gunmen at the offices of weekly satirical magazine Charlie Hebdo in Paris.  REUTERS-Fabrizio Bensch

People walk past flowers of condolance placed at the French embassy at Pariser Platz in Berlin January 7, 2015.  REUTERS-Fabrizio Bensch

Τελευταία ενημέρωση, Τετάρτη 23.10 μ.μ.
 

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια φημολογία στα γαλλικά  και διεθνή μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία έχουν αναγνωριστεί οι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Ορισμένα μάλιστα επικαλούνται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι δράστες έχουν συλληφθεί.

Το Reuters αναφέρει ότι η αστυνομία αναζητεί δύο αδέλφια με γαλλική υπηκοότητα ηλικίας 32 και 34 ετών αντίστοιχα από την περιοχή του Παρισιού και ακόμη ένα άτομο ηλικίας 18 ετών.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τη γαλλική κυβέρνηση.

________________

12 νεκρούς -ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί- και 10 τραυματίες -οι 5 σε κρίσιμη κατάσταση- άφησε πίσω της η αιματηρή επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι. 40 οι διασωθέντες

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι ένοπλοι φώναζαν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και «Εκδικηθήκαμε για τον Προφήτη Μωάμεθ». Σκιτσογράφος της εφημερίδας είπε στην εφημερίδα Λ' Ουμανιτέ πως «η επίθεση κράτησε 5 λεπτά» και πως «οι δύο ένοπλοι έλεγαν πως ανήκουν στην Αλ Κάιντα» (πηγή: Independent)

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 10.30 (ώρα Γαλλίας).  Πιθανόν να αυξηθούν τα θύματα.

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν σε κοντινό κτίριο δήλωσε πως δύο κουκουλοφόροι μπήκαν στα γραφεία της εφημερίδας κρατώντας καλάσνικοφ. «Λίγα λεπτά αργότερα ακούσαμε πολλούς πυροβολισμούς», συνέχισε και πρόσθεσε ότι είδε τους ίδιους άνδρες να εγκαταλείπουν τα γραφεία της εφημερίδας.

Embedded image permalink

Φωτογραφία του Γαλλικού Πρακτορείου: Οι ένοπλοι πυροβολούν κατά περιπολικού

Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε από βίντεο που δείχνει τους ένοπλους να πυροβολούν στη μέση του δρόμου μετά την εισβολή:

Στο χώρο του μακελειού βρέθηκε ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

"Η Γαλλία δέχθηκε σοκ. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Θα παλέψουμε κόντρα στις απειλές και θα τιμωρήσουμε τους δράστες", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Δηλώσεις καταδίκης της επίθεσης

Ολάντ: Οι δράστες θα τιμωρηθούν

Για τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο οποίος έσπευσε στον τόπο τη σφαγής στα γραφεία του Charlie Hebdo.

French President Francois Hollande (C) arrives after a shooting at the Paris offices of Charlie Hebdo

Ο Φρ. Ολάντα στον τόπο του μακελειού

«Μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά μία εφημερίδας, κατά των δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούσαν να ενεργούν, στη Γαλλία, για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Δολοφονήθηκαν άνανδρα», τόνισε. 

Ο Ολάντ διαβεβαίωσε πως οι δράστες θα διωχθούν, τονίζοντας πως οι αρχές οφείλουν να ενεργήσουν με αυστηρότητα, αλλά με γνώμονα την εθνική ενότητα. «Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί, γνωρίζαμε ότι δεχόμασταν απειλές διότι είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Θα τιμωρήσουμε τους δράστες», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει αμέσως μετά σύσκεψη με τους υπουργούς και τους αρμόδιους αξιωματούχους «για την προστασία που πρέπει να διασφαλίσουμε σε όλους τους τόπους όπου μπορούν να επαναληφθούν τέτοιες πράξεις».

«Οι φόνοι στο Παρίσι είναι αποκρουστικοί. Βρισκόμαστε στο πλευρό του γαλλικού λαού στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου», ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε ανάρτησή του στο Twitter.

Για επίθεση στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε πως η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας.

«Αυτή η αποτρόπαια πράξη δεν είναι μόνο μία επίθεση στις ζωές των Γάλλων πολιτών και στην ασφάλειά τους, είναι επίσης μία επίθεση στην ελευθευρία του λόγου και του Τύπου, βασικών στοιχείων της ελευθερης δημοκρατικής μας κουλτούρας», σημείωσε. 

«Η μισαλλοδοξία και η τυφλή βία στρέφονται ενάντια στη δημοκρατία και την ισότητα, ενάντια στις αρχές του Διαφωτισμού, ενάντια στην ίδια την Ευρώπη και τους πολίτες της, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και καταγωγής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Οι Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου Γαλλικού λαού.

Για βαρβαρότητα και απαράδεκτη πράξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τη βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους», ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση. 

Βομβιστική επίθεση και το 2011

Το 2011 η εφημερίδα είχε προκαλέσει σκληρές αντιδράσες, καθώς είχε σατιρίσει μουσουλμάνους ηγέτες. Τότε, είχε δεχθεί βομβιστική επίθεση με αποτέλεσμα να καταστραφούν πλήρως τα γραφεία της, ενώ οι συντάκτες είχαν δεχθεί απειλές για την ζωή τους.

 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)