to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 07.01.2015

Οικονομία

«Δεν ασχολούμαστε με σενάρια Grexit» δηλώνει ο εκπρόσωπος της Μέρκελ

Ο Steffen Seibert ακύρωσε με δηλώσεις του το σημερινό δημοσίευμα της Bild σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο εργάζεται σε σχέδια έκτακτης ανάγκης για μία έξοδο και ένα πιθανό bank run


Η γερμανική κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδια για μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Angela Merkel, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Bild σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο εργάζεται σε σχέδια έκτακτης ανάγκης για μία έξοδο και ένα πιθανό bank run (διαβάστε αναλυτικά). 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ερωτηθείς για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ο Steffen Seibert δήλωσε «δεν γνωρίζω την ύπαρξη οποιωνδήποτε τέτοιων σχεδίων και σίγουρα η πολιτική ηγεσία στην καγκελαρία δεν ασχολείται με τέτοια σενάρια».  Ο Seibert επανέλαβε ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το tabloid έντυπο της Γερμανίας, η καγκελαρία επεξεργάζεται στην παρούσα φάση διάφορα σενάρια που έχουν ως αφετηρία πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές και διακόψει τις μεταρρυθμίσεις, τότε, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, δεν θα καταβληθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση των 10 δις ευρώ.

Σε περίπτωση ενός Grexit, δηλαδή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να αναμένει ένα bank run, μια μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι που επικαλείται η Bild, πιθανότατα θα έπρεπε να αναλάβει δράση η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, με ενέσεις δισεκατομμυρίων.

Μ. Σουλτς: «Ανεύθυνες εικασίες»

«Ανεύθυνες εικασίες» χαρακτηρίζει την όλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξή του προς την σημερινή Die Welt λέει χαρακτηριστικά ότι «η συζήτηση και οι ανεύθυνες εικασίες για σενάρια Grexit δεν βοηθούν πραγματικά».

Προσθέτει ότι «θα πρέπει να είναι σε όλους σαφές: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Συμβουλές που δίνονται ενώ δεν ζητήθηκαν και οι οποίες δίνουν στους ανθρώπους στην Ελλάδα την αίσθηση ότι δεν αποφασίζουν οι ίδιοι για τη μοίρα τους, αλλά οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, οδηγούν πιθανότατα τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά των ακραίων δυνάμεων», λέει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Κριτική στην ίδια την καγκελάριο Α. Μέρκελ ασκεί την ίδια ώρα ο υπ. Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post επισημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό «η συμβουλή (για το ποιο κόμμα θα πρέπει να ψηφίσει κανείς) της γερμανίδας καγκελαρίου για την Ελλάδα να μην πετύχει το στόχο της».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)