to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:39 | 05.01.2015

Διεθνή

BBC για το βομβαρδισμό πλοίου στη Λιβύη: Μετέφερε καύσιμα ή μαχητές σε περιοχή ισλαμιστών

Το πλοίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC ανήκει στην Aegean Shipping Enterprises Company, συμφερόντων Ι. Μελισσανίδη, και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Λιβυκής αεροπορίας, μετέφερε ισλαμιστές μαχητές στην εμπόλεμη ζώνη της Ντέρνα


Εκπρόσωπος του λιβυκών ενόπλων δυνάμεων, ο συνταγματάρχης Αχμεντ Μεσμάρι, επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο λιβυκός στρατός βομβάρδισε "ύποπτο" δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι της Ντέρνα, προπύργιο των ισλαμιστών τα τελευταία δύο χρόνια στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Από τον βομβαρδισμό ένας 29χρονος Έλληνας και ένας αλλοδαπός έχασαν τη ζωή τους.

"Ύποπτο πλοίο βομβαρδίσθηκε την Κυριακή από τις λιβυκές αεροπορικές δυνάμεις", δήλωσε, προσθέτοντας ότι το πλήρωμα του πλοίου δεν υπάκουσε στις διαταγές να διακόψει τον πλου για να ερευνηθεί πριν εισέλθει στο λιμάνι.

Οι λιβυκές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί στο λιμάνι της Ντέρνα αρκετές φορές στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, στην προσπάθειά τους να εξασθενίσουν τις στρατιωτικές ομάδες που ελέγχουν την περιοχή.

Ο Μεσμάρι δήλωσε ότι η επίθεση στο τάνκερ πραγματοποιήθηκε επειδή δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα για έλεγχο, πριν αυτό μπει στο λιμάνι.

Πρόσθεσε ότι η προκαθορισμένη κατεύθυνση του πλοίου ήταν ένα εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ντέρνα, αντί αυτού όμως το πλοίο "πήρε διαφορετική πορεία", εισερχόμενο σε "στρατιωτική ζώνη".   

"Ζητήσαμε από το πλοίο να σταματήσει, αντί αυτού όμως έσβησε όλα του τα φώτα και δεν ανταποκρινόταν, οπότε ήμασταν υποχρεωμένοι να το χτυπήσουμε".  

"Το βομβαρδίσαμε δύο φορές", είπε.

Δεν υπάρχει διαρροή καυσίμων

Το πλοίο είχε 26 άτομα πλήρωμα συνολικά, εκ των οποίων τρεις Έλληνες και 23 αλλοδαποί (21 Φιλιππινέζοι, 2 Ρουμάνοι).

Υπήρξαν δύο ακόμα τραυματισμοί, εκτός των δύο θανάτων.

Το πλοίο είχε σημαία Λιβερίας, χρησιμοποιούταν από την Aegean Shipping Enterprises Company, με έδρα την Αθήνα, και μετέφερε 12.600 τόνους ακατέργαστου πετρελαίου. 

Οι ελληνικές αρχές είπαν ότι το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι όταν δέχθηκε την επίθεση.

Map of Libya
Η Aegean Shipping δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου και ότι αξιολογεί τη ζημιά.

Δεν έχει υπάρξει δήλωση σχετικά με τους σκοπούς της επίσκεψης του πλοίου σε στρατιωτική ζώνη. Μια αναφορά κάνει λόγο για μεταφορά καυσίμων σε εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο συνταγματάρχης Μεσμάρι είπε στο Reuters ότι το πλοίο μετέφερε ισλαμιστές μαχητές στην Ντέρνα.   

"Είχαμε προειδοποιήσει όλα τα πλοία να μην εισέλθουν στο λιμάνι αν προηγουμένως δεν έχουν πάρει άδεια", φέρεται να δήλωσε.

Με πληροφορίες από το ρεπορτάζ του BBC

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)